srijeda, 29. travnja 2015.

Prema nedavnoj anketi provedenoj na uzorku od 3000 ljudi u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, samo nešto manje od 13% ispitanih smatra da je sovjetska vojska imala vodeću ulogu u oslobađanju Europe od nacizma u Drugom svjetskom ratu.
Istraživanje je od 20. ožujka do 9. travnja provela britanska agencija ICM Research za ruski Sputnik.
Više od 50% posto Nijemaca i preko 61% Francuza vjeruje da su njihove zemlje oslobođene od strane Amerikanaca. Gotovo 50% Britanaca misli da su britanske snage igrale ključnu ulogu u okončanju Drugog svjetskog rata. Samo 8% ispitanika u Francuskoj i 13% u Njemačkoj smatra da je za pobjedu najzaslužnija sovjetska armija.
U Drugom svjetskom ratu je bilo oko 70 milijuna poginulih, od čega je sovjetskih građana više od trećine, gotovo 30 milijuna.
Sovjetska Crvena armija oslobodila je gotovo polovinu europskog teritorija u 16 zemalja i više od 120 milijuna stanovnika, saveznička armija 9 dok su neke oslobodili Sovjeti i saveznici zajedno.
Sovjetska armija također je bila suočena s glavninom njemačkih snaga, otprilike 5 milijuna vojnika s najboljom opremom i naoružanjem.
Crvena armija uništila je gotovo 70% nacističkih snaga na najvećoj širini fronte, u rasponu od čak 4 tisuće kilometara.
U siječnju 1945., sovjetska vojska oslobodila je Auschwitz. Sredinom travnja 1945. Crvena armija započela ofenzivu na Berlin, 21. ušla na područje grada. 27. travnja sovjetske i američke trupe spojile su se na Elbi i razdvojile njemačku vojsku na dva dijela. 2. svibnja njemačke trupe u Berlinu bezuvjetno su se predale Crvenoj armiji.

 http://kontraportal.com/izopacena-povijest-vecina-europljana-misli-da-je-europu-od-nacizma-oslobodila-americka-vojska/

0 komentari:

Objavi komentar