subota, 23. svibnja 2015.

 

Ovo je stara, provjerena, bezbjedna, jeftina ali i opštedostupna metoda bijeljenja zuba koja će vas oduševiti!
Tajna je u aktivnom uglju. Vjerovali ili ne, pozitivni rezultati su vidljivi već poslije prve upotrebe. Ukoliko budete uporni i proceduru budete sprovodili redovno, dobijeni efekat će vas oduševiti.Sve što treba da uradite jeste da rastvorite dvije tablete aktivnog uglja u malo vode i to tako što ćete u malu pliću činiju sipati vode toliko da prekrije dno i u nju dodati prethodno izmrvljeni ugalj.

Dobro promiješajte i u dobijenu smesu umačite četkicu i perite zube oko dva minuta. Zatim isperite usta i još jednom ponovite pranje.
Bitno je znati da je aktivni ugalj bezukusan ali i da, za razliku od drugih popularnih sredstava za izbjeljivanje zuba, aktivni ugalj nema negativnih posljedica na vaše zube.
On ne izaziva upalu desni, a zubna gleđ ostaje neoštećena.

www.korisno.net

cokoladni rolat sa kokosom
SASTOJCI :
Za rolat :
500g mlevene plazme ili nekog drugog keksa,
250g šećera u prahu,
200 ml toplog mleka,
100g rendane crne čokolade (ako volite može i bela),
kašika kakaa,
50 ml ruma.
Za fil :
200 ml slatke pavlake,
200g kokosa,
100g šećera u prahu.
PRIPREMA :
Pomešajte keks sa izrendanom čokoladom, šećerom, kakaom i rumom.
Zagrejano mleko polako sipajte i mešajte.
Umesite rolat koji ne sme biti ni redak ni previše čvrst.
Slatku pavlaku čvrsto umutite sa šećerom u prahu.
Dodajte kokovo brašno i lepo ga umešajte.
Na radnu površinu postavite prijanjajuću foliju.
Pospite šećer u prahu po njoj.
Smesu za rolat prebacite na foliju i rastanjite je u formu pravougaonika.
Premažite fil od kokosa i pomoću folije urolajte rolat u oblik kobasice.
Rolat podelite na dva, tri dela, zavijte ga u foliju i stavite u frižider da se stegne i ohladi.
Prijatno!
Ako želite za malo novca spremiti ukusan, bogat i zdrav obrok, evo odličnog recepta.
Ovaj recept potvrđuje ono što nutricionisti redovito tvrde – da zdrava hrana zapravo može biti vrlo povoljna.
Sastojci (količina za jednu osobu):
1 tikvica srednje veličine
1 jaje
100 g mladog nemasnog sira
0,5 dl jogurta
2 kašičice maslinovog ulja
Priprema:
Prvo marinirajte tikvice. Isecite ih na kolutove, kockice, ili već prema želji. Pospite suvim kvalitetnim začinom, ili samo stavite so i biber po želji.
Dodajte izrendan beli luk malo samo radi ukusa. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoje oko 15 minuta da otpuste vodu, pa procedite da se rešite tečnosti.

U tepsiju stavite papir za pečenje. Jaja umutite sa jogurtom i uljem. Sipajte u kalup, dodajte marinirane tikvice i preko njih izmrvite sir.
Pecite u ugrejanoj rerni na 200 °C dok se ne zapeku. Možete posuti supenom kašikom parmezana pre pečenja. Malo ćete povećati kalorijsku vrednost, ali ćete zato dobiti izvanredan ukus i obrok koji će vas zasititi.

www.stvarukusa.rs
Evo recepta za kiflice mekane kao duša.
Još uvek se sećate ukusa i mirisa bakinih mekanih kiflica? Sada ih i sami možete napraviti.
Predstavljamo vam odličan recept za ukusne kiflice koje će oduševiti ukućane i goste.
Potrebno za teso:
1.1 kg brašna
500 ml mleka
300 ml ulja
2 jaja
2 kašike šećera
1 kašika soli
50 g svežeg kvasca
I još treba:
1 jaje (za premazivanje)
susam za posipanje
1 margarin

Priprema:
U mlako mleko stavite kvasac, prstohvat soli i šećera i ostavite da nadođe. U vanglicu sjediniti ulje, jaja, šećer i so, a onda dodajte i mleko sa nadošlim kvascem. Dodajte brašno i zamesite testo, pa ostavite 30 minuta na toplom mestu da nadođe.
Nadošlo testo podelite na tri dela. Svaki deo posebno razvucite oklagijom u krug prečnika 45 cm. Nožem isecite na 12 delova ili 16 ako želite manje kiflice. Margarin (50 grama) istopite i pomoću četkice premažite svaki trougao, a onda urolajte kiflice. Slažite na pleh na koji ste pre toga izrendali margarin (oko 75 gr) i ostavite još 30 minuta na toplom mestu.
Kiflice premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Po želji na svaku kiflicu možete dodati i malo parče margarina.
ThinkstockPhotos-159279836
Potrebni sastojci:
2 šolje čokoladnog namaza (nutela, evrokrem)
6 šolja rižinih pahuljica
3, 7 l sladoleda od vanile
Priprema:
1. Za početak stavite okrugli kalup za torte kao i veliku posudu za mućenje u zamrzivač da se ohlade.
2. U većoj šerpi na šporetu pomešajte čokoladni namaz i rižine pahuljice na veoma niskoj temperaturi i mešajte da se u potpunosti sjedine pa sklonite sa vatre.
3. Veliku, tanku tepsiju za pečenje keksića obložite masnim papirom pa po njoj ravnomerno rasporedite smesu od čokoladnog namaza i pahuljica pa stavite u frižider da se stisne.
4. Dok su pahuljice u frižideru vi izvadite sladoled od vanile da omekša na sobnoj temperaturi 35-40 minuta. Nakon toga izvadite i pahuljice pa ih isecite na komadiće veličine jednog zalogaja.
5. Iz zamrzivača izvadite kalup za torte i posudu za mešanje. Odvojite sa strane dve šolje rižinih pahuljica obloženih nutelom, a ostatak pomešajte sa sladoledom od vanile u ledenoj posudi za mešanje. Budite brzi.
6. Kad ste sve izmešali smesu uspite u kalup za torte, pospite ostatkom rižinih pahuljica i nutele, pokrijte plastičnom folijom pa sve stavite u zamrzivač na najmanje 4-6 sati ili preko noći.
Zova je u punom cvatu i svakako je vrijeme da taj predivan miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece. Najpopularnije varijante konzumacije cvijeta zove su pohanje u smjesi za palačinke, sirup i čaj, a sirup se radi i od bobica kad dozriju. Mi smo zato izdvojili divan domaći recept bake Ankice.zova-napitak
Bazgini se cvjetovi beru za sunčana vremena i to samo oni potpuno rascvjetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gdje je berete, zagađena mjesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite onečišćeni grm ove mirisne i ljekovite svibanjske ljepotice.
Ovo je mjera za otprilike 4 L sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite omjere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvjetova koristiti litru vode, kilu šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvjetova trebat će vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti nešpricanih.
Trebat će vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene boce sa čepovima za skladištenje. Što se tiče ‘light’ varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih omjera za pripremu riskirate kasniju kvarljivost sirupa.
SASTOJCI ZA SIRUP OD ZOVE

- 30 cvjetova zove
- 3 l vode
- 4 dkg limunske kiseline
- 3 limuna
- 3 kg šećera
PRIPREMA SOKA OD ZOVE

1. Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
2. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

www.organskivrt.com

petak, 22. svibnja 2015.


Potrebno:
 


  • 3 jaja
  • 3 male šoljice šećera
  • 3 male šoljice ulja
  • 12 šoljica brašna (ako je tijesto mekše još malo brašna dodajte)
  • prašak za pecivo

Potrebno za agdu:

  • 9 šoljica šećera
  • 8 šoljica vode

Priprema:

  • Jaja izmutit viljuškom i dodati šećer, pa još malo izmutit.
  • Dodat i ulje pa izmutiti.
  • Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmješati kašikom.
  • Za agdu šećer i vodu dobro umutiti i tako hladnim zaliti tople hurmašice.
http://recepti.fr/slike/201006281108110.krempita.jpgSastojci:

Tijesto:


  • 50 dag lisnatog tijesta ili gotove kore za krempite

Krema:

  • 1 l mlijeka
  • 5 jaja
  • 25 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana limunova korica
  • 14 dag brašna
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • šećer u prahu

Priprema:

  • Lisnato tijesto razvaljati na 2 jednaka lista veličine lima, izbosti ih vilicom te ih peći odvojeno na jačoj temperaturi.
  • Za kremu zakuhati mlijeko.
  • Pjenasto izmiješati žumanjke s malo mlijeka,15 dag šećera, vanilin sećerom i naribanom koricom od limuna.
  • Dodati brašno, dobro promiješati i uliti u prokuhano mlijeko pa uz neprekidno mješanje kuhati desetak minuta.
  • Istući bjelanjke s preostalim šećerom.
  • Snijeg umiješati u vrelu kremu.
  • Jedan list ispečenog tijesta ostaviti u limu ili kalupu i na njega izliti kremu.
  • Ohlađenu kremu premazati tučenim slatkim vrhnjem i prekriti drugim listom.
  • Posipati šećerom u prahu.
Sastojci:

Za biskvit:

  • 2 jaja
  • 1 čaša mlijeka
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša mljevenih oraha
  • pola čaše ulja
  • dvije ribane jabuke
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice brašna

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice šećera
  • 4 žlice vode
  • par kapi ulja

Priprema:

Biskvit:


  • Sve sastojke dobro izmiješati i peći na 200°C 20-25 minuta, provjeriti biskvit čačkalicom ili vilicom.

Glazura:

Sve sastojke prokuhati i preliti preko kolača

Napitak je jači 10.000 puta od kemoterapije!xvbcv

Ovaj napitak spašava živote a to su dokazale na stotine studija, no ipak rijetko tko zna da je ovaj napitak toliko ljekovit.
Ljudi jednostavno ne vjeruju, vjerojatno zato što je riječ o vrlo dostupnim i jeftinim namirnicama, no zaista je tako. Jeste li znali da limun i soda bikarbona mogu biti učinakovitiji od kemoterapije?
Kombinacija limuna i sode bikarbone dokazano su jači “ubojice” raka nego kemoterapija i to za oko nevjerojatnih oko 10.000 puta. Zašto nam ovo nije rečeno? Pa, zato što nema profita od zdravih ljudi. Oni ništa ne troše. Tako jednostavno.

Milijarde i milijarde dolara koje farmaceutska industrija industrija dobiva u svoj proračun više ne bi postojale. Limun je dokazano antikancerogen. On u organizmu stvara jako alkalno okruženje u kojemu ciste i tumori jednostavno ne mogu obitavati. Ciste i tumori hrane se tvarima koje stvaraju kiselo okruženje u organizmu i sve dok je organizam kiseo tumor može rasti. No, čim se prekine dotok kiselosti u organizam tumor nema hrane i stagnira. Zbog toga su soda bikarbona u kombinaciji s limunom izuzetni borci protiv raka jer je njihove djelovanje posve alkalno. Naime, uz kombinaciju ovog napitka potrebno je naravno izbjegavati i sve druge namirnice koje od organizma stvaraju kiselu sredinu i rezultat je gotovo pa zajamćen.
Tu veličanstvenu činjenicu otkrio je još davne 1923. godine njemački znanstvenik Otto Heinrich Warburg, koji je za svoj lijek protiv raka dobio čak i Nobelovu nagradu no svejedno, ljude ne znaju istinu.
Što je otkrio dr. Warburg?
Dr. Warburg otkrio je da je rak rezultat antifiziološkog načina života. Antifiziološkim načinom prehrane (pretežno hranom koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću tijelo stvara kiselu sredinu slabo opskrbljenu kisikom. Kiselost stanica istiskuje kisik iz stanica, a pomanjkanje kisika u stanicama stvara kiselu sredinu. ‘Ako imate previsoku kiselost, automatski će vam nedostajati kisika u organizmu; ako vam nedostaje kisika, imat ćete zakiseljen organizam. Kisela sredina je sredina bez kisika, govorio je dr. Warrburg. ‘A oduzmete li zdravoj stranici 35% kisika, možete stanice raka stvoriti za samo dva dana’. Dakle, uzrok raka danas je zakiseljen organizam i stanice bez kisika. U svom je djelu “Metabolizam tumora” dr. Warburg pokazao da svi kancerogeni oblici ispunjavaju dva temeljna uvjeta: krvnu kiselost i hipoksiju (pomanjkanje kisika). Otkrio je da su tumorske stanice anaerobne (ne udišu kisik) i da ne mogu preživjeti u prisutnosti visokih koncentracija kisika. Tumorske stanice mogu preživjeti samo uz pomoć glukoze i u sredini bez kisika. Stoga, karcinom nije ništa drugo nego obrambeni mehanizam, koji naše stanice koriste da bi preživjele u kiseloj sredini bez prisustva kisika.
Što utječe na zakiseljenost organizma i pojavu raka?
Odgovor je vrlo jednostavan: hrana. Većina ljudi danas, za razliku od prije dvadesetak godina, jede upravo hranu koja zakiseljuje organizam pa ne čudi da je i pojava ove bolesti u sustavnom porastu.
Što jesti u manjim količinama?
Rafinirani šećer i sve njegove derivate. On je najgori, jer nema bjelančevina, masti, vitamina ni minerala, samo rafinirane ugljikohidrate, koji škode gušterači. Njegov pH je 2,1 (veoma kisel).
Meso (sve vrste), proizvodi životinjskog porijekla – mlijeko i sirevi, vrhnje, jogurt itd.
Rafinirana sol
, rafinirano brašno i svi njegovi derivati kao što su tjestenina, torte, keksi itd.
Kruh
, margarin
, kofein,
 alkohol,
 sva industrijski prerađena i konzervirana hrana, koja sadrži konzervanse, umjetne boje, arome, stabilizatore itd.
Antibiotici i općenito svi lijekovi.
Čega jesti više?
Soda bikarbona i limun
Voće
Sve sirovo povrće. Neko je kiselo po okusu, ali se u tijelu mijenja i postaje alkalno.
Bademi. Vrlo su alkalni.
Integralne žitarice: jedina alkalizirajuća žitarica je proso. Sve su ostale žitarice lagano kisele, no idealna prehrana treba i određeni postotak kiselosti pa valja jesti i nešto žitarica. Sve žitarice moraju se jesti kuhane.
Med. Ima vrlo visoku alkalnost.
Klorofil. Zelene biljke sadrže klorofil koji je veoma alkalan.
Voda. Važna je za proizvodnju kisika. Uvijek budite dobro hidrirani, pijte vode malim gutljajima tijekom cijelog dana.
Vježbanje. Vježbe pomažu održavati alkalnost organizma jer daju kisik cijelom tijelu. Sjedilački način života uništava život.
Kemoterapija je smrt!
Iako medicina vrlo dobro poznaje istraživanje ovog znanstvenika, rak se liječi kemoterapijom. Kemoterapija često znači smrt. Ona zakiseljuje tijelo do te mjere da tijelo poseže za zadnjim alkalnim rezervama u organizmu kako bi neutraliziralo kiselost žrtvujući minerale (kalcij, magnezij, kalij) koji su ugrađeni u kosti, zube, nokte i kosu pa kao posljedicu kemoterapije imamo fizičke promjene pacijenata. Kemoterapija toliko zakiseljuje tijelo da pospješuje širenje raka, a ne uništavanje stanica.
Stoga, ako bolujete od ove bolesti, liječite se alkaliziranjem organizma, u tome vam može pomoći i soda bikarbona koju možete kupiti u svakoj trgovini, a koja je poznata u svijetu alternativne medicine kao vrlo dobar i učinkovit ubojica raka, upravo zbog njenih alkalnih svojstava.

www.piromed.com

soda-bikarbona-nega-prirodno-foto-profimedia-1418217096-597738Natrijum bikarbonat, koji se popularno zove soda bikarbona ima veoma široku primjenu: u kuhanju, pranju, liječenju, kozmetici… Možete je nazvati i prahom sa čudotvornim dejstvom, jer je utvrđeno da čak pomaže i u liječenju teških oboljenja, kao što je rak.
 Donosimo vam par primjera njene upotrebe.

- Koristite je za začepljene odvode. Naspite 100 grama sode u odvod, a zatim prelijte sa najmanje pola litre vrele vode. Za još bolji efekat, koristite sodu i alkoholno sirće.
- Može se koristiti i umjesto omekšivača za rublje.
- Soda bikarbona će ublažiti neugodni miris kante za smeće. Naspite sodu u kantu i ubacite novu vreću za smeće.
- Frižider ili zamrživač čistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Nakon toga isperite čistom vodom.
- Ona će, takođe, upiti i mirise iz vašeg frižidera. Naspite je u posudu i ubacite u frižider te je promiješajte s vremena na vrijeme. Mijenjajte je svaka dva mjeseca.
- Možete je koristiti za čišćenje kade, umivaonika i WC školjke.
- Čak je dobra i za pranje posuđa. Dodajte malu količinu vodi za pranje, a od nje nećete imati alergijsku reakciju kao što se zna desiti sa pojedinim deterdžentima.
- Plastične posude u kojima skladištite hranu ćete najlakše očistiti sodom bikarbonom.
- Isto tako, njom možete očistiti i sve šerpe, tave i tepsije.
- Čišćenje rerne ne mora biti noćna mora! Naspite sodu i malo vode te ostavite da odstoji preko noći. Ovo će vam pomoći da sledeće jutro lakše očistite rernu.
- Ubodi komaraca mogu biti veoma bolni. Međutim, riješićete se bola, ako na ranu nanesete pastu koju ste napravili od vode i sode bikarbone.
- Soda bikarbona je dobra i za liječenje opekotina – stavite malo sode na vlažnu krpu te prinesite na opekotinu.
- Soda bikarbona će vam pomoći i da se riješite neugodnog mirisa iz obuće: dovoljno je da je samo pospete po obući.
- Da biste dobili svjež dah, isperite grlo sa pola čaše vode i prstohvatom sode bikarbone.
- Možete je koristiti i kao dezodorans ispod pazuha – nanesite malo sode ispod pazuha i znojenju je kraj.
- Da omekšate kožu, dodajte 60 grama sode bikarbone u vodu koju koristite za kupanje.
- Možete je koristiti čak i za čišćenje lica. Pomiješajte je sa vodom (potrebno je da se formira pasta) te isperite lice. Imaćete osjećaj da vam je lice veoma čisto.
- Ona neće naškoditi ni vašim kućnim ljubimcima: akvarijum ili korpa za mačke ili pse će biti osvježeni, ako ih čistite sodom bikarbonom.
- Ne koristite cvjetal ili druge hemikalije za biljke: ako u dvije litre vode stavite jednu kašiku sode bikarbone i svako toliko zalijevate svoje biljčice, one će brže i ljepše cvjetati.
p.txt2_-600x250Raste u našem podneblju!

Kada je stvarao ovaj svijet, Bog je mislio na sve pa je svoje milosti prosuo po cijelome planetu. Svaka biljka, svaki cvijet, svaka i najmanja travka našeg planeta, ljubljena je od Boga pa je tako stvorena s beskrajnim smislom kojeg čovjek često ne zna prepoznati. Sve što je stvoreno, stvoreno je za čovjeka, njegov vrhunac stvaralaštva, pa je tako svaka biljka u službi Božje milosti. Tako i kadulja koja se od davnina ubraja u najljekovitije biljke cijelog planeta, stvorena je da bi služila čovjeku i Bogu. Davno prije, ljudi su to jednostavno znali, a danas čovjek zaokupljen nepotrebnim stvarima kao da ne vidi pravu zbilju stvari i pravu zbilju Božje milosti potpuno predane čovjeku kroz prirodu i sve što čovjeka okružuje.

Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta. Njezino latinsko ime – Salvia officinalis – potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti. U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje. Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija.
U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom.
Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.
Ljekovite i djelotvorne tvari: Kadulja sadrži eterično ulje, salviol, salven, tion, pinen, cineol, borneol, kamfor, tanin, gorke tvari, bjelančevinu, škrob, gumu, ljepljive pobliže neistražene tvari, zatim kalcijev oksalat, soli fosforne kiselina, kalijeve i kalcijeve soli.
Ljekovito djelovanje

Kadulja pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovo dobije izgubljeni apetit. Kod šećerne bolesti preporučuje se mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika. Kadulja, ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih putova. Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod katara grla i ždrijela kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini.
Kadulja se koristi kod raznih znakova oboljenja izmjene tvari, utječe na liječenje reumatizma i gihta, a ne manje i čitavog niza nervoznih smetnji koje prate ova oboljenja.
Čaj od kadulje je veoma važan za majke koje doje, jer povećano uživanje čaja kod odbijanja djece od majčinog mlijeka, umanjuje izlučivanje mlijeka. Uživanjem čaja od kadulje može se, pod stanovitim uvjetima, otkloniti sklonost pobačaju.
Kaduljin čaj, ako se češće pije, jača cijelo tijelo, sprečava moždani udar i djeluje jako povoljno kod oduzetosti. Jedina je ljekovita biljka, uz lavandu, koja pomaže kod noćnog znojenja. Liječi bolest koja prouzrokuje noćno znojenje, svojom iznenađujućom snagom otklanja slabost, povezanu s tom bolešću. Mnogi su liječnici upoznali dobra svojstva kadulje: s najboljim rezultatima koriste je kod grčeva, bolesti leđne moždine, oboljenja žlijezda, kao i drhtanja udova. U slučajevima navedenih bolesti popijemo u gutljajima dvije šalice čaja dnevno. Čaj izvrsno djeluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane s oštećenom jetrom. Pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, jača tek i otklanja crijevne smetnje i proljeve. Kod uboda insekata na mjesto uboda stavljamo smrvljeno kaduljino lišće.
Za vanjsku primjenu posebno preporučujemo kaduljin čaj kod upale krajnika, bolova u vratu, gnojne upale zuba, upale ždrijela i usne šupljine. Mnoga djeca i odrasli bi izbjegli operaciju krajnika da su pravovremeno koristili kadulju. Kada nemamo krajnika, koji kao policajci tijela zadržavaju i prerađuju otrove, ovi izravno djeluju na bubrege. Kaduljin oparak pomaže kod krvarećih i klimavih zubi, paradentoze i čireva na zubnom mesu. Grgljamo ili stavljamo komprese od vate.
Čaj od kadulje se priprema tako da se 1-2 žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti neugodan za piti a piti se može i nekoliko puta na dan.Kadulja je definitivno biljka koju kao Božji dar trebamo imati u svojoj kućnoj ljekarni.

www.lijekizprirode.com

četvrtak, 21. svibnja 2015.

Recept godine: Bounty čokoladice za samo deset minutaSpoj kokosa i čokolade jedan je od omiljenih kod velikog broja sladokusaca. Naravno, jedan takav “spoj” je i omiljena čokoladica bounty koju, zapravo, možete napraviti sami i to veoma brzo. Evo i kako.

Sastojci
200 ml kondenziranog mlijeka (ili vrhnja za kuhanje) 150 g mrvica kokosa 400 g šećera u prahu 400 g čokolade (mliječne ili s većim postotkom kakaoa).

Priprema
U zdjelu naspite mlijeko i dodajte mrvice kokosa. Dodajte i šećer te sve zajedno dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu, kremastu masu. Smjesu naspite u kalupe ili u četvrtastu posudu i stavite je u hladnjak da se potpuno ohladi. Nakon što se smjesa ohladila i stvrdnula izvadite je iz kalupa ili je narežite na prutiće. Jedan po jedan prutić umačite u otopljenu čokoladu te vratite u hladnjak dok se čokolada potpuno ne stvrdne.
djumbir-1-650x329Taj, u našim kuhinjama – nedavno otkriven korijen, tijelu daje energiju, a pozitivno djeluje i kod probavnih smetnji, ostipacije, loše cirkulacije… Ublažava simptome arteroskleroze, artritisa, mučnine, hemoroida, grčeva, glavobolja, alergija i pospješuje rad srca. Koristi se i za ublažavanje menstrualnih grčeva i regulira menstruaciju. I to nije sve!Đumbir je izuzetno djelotvoran kod ublažavanja upala u organizmu, smanjuje bol, jača imunitet, te smanjuje rizik od mnogih srčanih bolesti, raka i kroničnih bolesti poput dijabetesa. Sastojci đumbira čine crijeva glatkima, te ubrzavaju kretanje hrane – smanjuju napuhivanje i ostale neugodnosti.Čaj od svježeg đumbira ublažava bol i kiselinu u želucu, te djeluje protuupalno. Vrlo je učinkovit u čišćenju organizma od parazita i bakterija, ubija patogene bakterije i pogoduje razvoju dobrih bakterija. Jedan je od najboljih prirodnih lijekova koji suzbija glavobolju/migrenu, osobito u početnoj fazi.
Čim počnete osjećati glavobolju, dobro je popiti dvije velike žlice praha đumbira otopljenog u vodi. U većim dozama snižava kolesterol. Istraživanja su pokazala da đumbir smanjuje i širenje stanica obuhvaćenih rakom te ublažava mučnine tijekom kemoterapije. Vrlo je bogat izvor kalcija i željeza, pa ga je poželjno dodati u variva, juhe, čajeve, sokove…
Đumbir potječe iz Istočne i Zapadne Indije, te Azije. No, sada već raste posvuda po svijetu. Najkvalitetniji danas raste na Jamajci i Havajima. Koristi se svjež i u prahu.
Svjež potiče perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje. Čisti toksine iz krvi i tjelesnih tekućina. U prahu je djelotvoran kod srčanih oboljenja, čisti sluz i toksine iz pluća te djeluje protuupalno kod artritisa.
Ono što je još jedan plus je da je dostupan tokom cijele godine. I vi još čekate!?

www.lijekizprirode.com

mjesavina

Zvuči kao bajka, ali nije. Oslobodite se predrasuda i što prije započnite liječenje. O ljekovitim svojstvima meda se priča još od davnina. Ako mu dodate i polen, dobili ste nevjerovatnu mješavinu koja će vam promijeniti život ukoliko je budete svakodnevno konzumirali.
Polen sadrži preko 250 supstanci koje su vašem tijelu potrebne kako bi normalno funkcionisalo. Dejstvo polena je istinska blagodat za čitav organizam. On uspješno liječi (da, zaista leči!) mnoge boljke, jača imuni sistem, reguliše probavni trakt, čisti krv, regeneriše jetru, pomaže bolesnima od hepatitisa, liječi hipertenziju, ali i snižava nivo holesterola i povoljno utiče na nervni sistem.
Dnevna doza za odraslog čovjeka je samo jedna kašičica, a djeca mogu da konzumiraju pola. Jednostavno uveče pred spavanje sipajte u jednu čašu vode malu kašičicu polena. Ostavite da prenoći a ujutru dodajte par kapi limuna i popijte na prazan stomak. Bilo bi dobro da ništa ne konzumirate narednih dvadesetak minuta.
Takođe, možete da napravite čudotvornu mješavinu od polena i meda; jednostavno pomiješajte ove dvije namirnice u proporcijama 1:3 i konzumirajte na prazan stomak 3 puta dnevno po supenu kašiku. Djeca neka konzumiraju dva puta dnevno po jednu kašičicu.
Naravno, ukoliko ne povedete računa i o svojim ostalim životnim navikama, ova mješavina neće biti dovoljna da vas izliječi. Izbjegavajte bijeli šećer, bijeli pirinač, bijelo brašno i so, smanjite unost industijskog šećera (slatkiše pravite sami) i redovno vježbajte. Ili bar šetajte 3-5 kilometara dnevno.
Ovo zaista nije veliko odricanje, a vaš život može promeniti iz korjena
3 dobra stara trika za najbolje palačinke!av
Jedni ih rade ‘od oka’, drugi se drže samo provjerenih metoda, treći pak nikad nisu dobili isti rezultat dva puta zaredom. Ne znamo kojoj palačinkastoj školi vi pripadate, ali imamo tri trika koja će podignuti bilo koju verziju palačinki.
Ako volite mekane, tanke i slasne palačinke, primijenite ove savjete i odmah se zaputite po omiljeno punjenje.
Da palačinke ne bi bile premasne, pecite ih u teflonskoj tavi koju ste samo malo prilikom pečenja prve palačinke premazali uljem. (za palačinke à la française umjesto ulja koristite maslac).
Ako želite lagane i mekane palačinke, dio mlijeka zamijenite vodom ili čak mineralnom vodom. Palačinke neće biti žilave, već lagane poput pahulje.
Majstori kažu da je najbolje da smjesa za palačinke odleži u hladnjaku nekoliko sati prije korištenja. Ako želite slasne palačinke navečer, najbolje je da smjesu napravite već popodne.


Pripremite za 5 minuta, pijte 5 dana i izgubite 5 kilograma!

Višak tjelesne težine se opisuje kao prekomjerno skladištenje masti u organizmu. Depoziti masti ugrožavaju vaše sveukupno zdravlje, i značajno utiču na rad organa kao što su: srce, jetra, bubrezi, zglobovi prvenstveno koljena u kukovi.
Osobe koje pate od gojaznosti obično imaju veći rizik za obolijevanje od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, poremećaja funkcije žuči, giht itd.
Ako imate problema sa viškom kilograma, i želite ih se riješiti, pokušajte sa ovim jednostavnim napitkom.
Sastojci:
1 limun
60 grama peršuna
3 dcl vode

Priprema:
Iscijedite limun, peršun isjecite na sitno, stavite u zdjelu i prelijte vodom.

Konzumiranje:
Svako jutro, prije doručka konzumirajte ovaj napitak i tako 5 dana za redom. Potom napravite pauzu 10 dana, nakon čega ponovite cijeli postupak. Tretman s pauzama možete koristit sve dok osjećate potrebu da smanjenjem tjelesne težine!

Ovaj napitak ubrzava proces sagorijevanje masti i zadovoljava dnevne potrebe vitamina i minerala na cijeli organizam, piše “Lijekizprirode“.

Peršun poboljšava proces varenja i stimulira organizam na izbacivanje viška tekućine, eliminiše nadutost.


SASTOJCI:
  •     150 g keksića tipa pettit peure ili sl
  •     150 g kokosa
  •     50 g maslaca
  •     200 g šećera
  •     1 dl mlijeka
GLAZURA:
  •     120 g čokolade za kuhanje
  •     50 g maslaca
  •     2 žlice ulja
PRIPREMA:
    •     kekse staviti u multipraktik da se usitne
    •     dodati ostale sastojke i opet uključiti multipraktik
    •     smjesu izvaditi i formirati salamice ) meni su ispale 4 od cca 20 cm)
    •     otopiti čokoladu, dodati maslac i ulje i preliti preko salamica

  •     pustiti da se čokolada stegne i to je to!!!
  •     salamicu je najbolje držati u frižideru
 0028 (1)




















Sastojci
Kora
  • 250 g mlevenog keksa ( po mogucstvu plazma ;))
  • 40 g putera
  • 100 ml soka od breskve, kajsije ili multivitamin
  • 30 g cokolade u prahu
Filovi
  • 250 g krem sira
  • 50 g secera
  • 150 g nutelle
  • 0,5 l slatke pavlake
Ganache
  • 150 g cokolade noisette
  • 150 ml slatke pavlakeKora
    Pomesati keks, cokoladu u prahu i na laganoj vatri otopljen puter, po potrebi dodavati maaalo soka* tako da se dobije smesa koja se ne mrvi.Utisnuti u kalup promera 26 cm i staviti u frizider dok pripremamo filove.
    Filovi
    Zagrejati nutellu stavljajuci je u posudu sa toplom vodom. Mikserom kremasto umutiti krem sir i secer, zatim ovu smesu podeliti u dve posude na dva jednaka dela. Dobro umutiti slatku pavlaku. Pola od umucene slatke pavlake dodati u jednu posudu sa krem sirom, a drugu polovinu izmesati sa otopljenom nutellom i dodati u drugu posudu sa krem sirom. Premazati koru prvo sa belim, a zatim sa cokoladnim filom. Hladiti u frizideru.
    Ganache
    Na pari otopiti cokoladu i slatku pavlaku, i ohladiti. Povremeno promesati dok se hladi da se ne stvori ona nesretna kozica kao kod pudinga 😀 Kad je vasem prstu prijatno pri dodiru ganache-a, bice i tortici, pa je vreme za prelivanje 😉 I to je to! Za neka 3-4 h, tortica je spremna za uzivanje 😀
    Prijatno!:)
    Sto se tice slatke pavlake, ako koristite biljnu, onda je dovoljno da je samo dobro umutite i bice ovako cvrsta kao na slici. Ako koristite mlecnu slatku pavlaku, ja radi prevencije dodam onda 1 kremfix, jer ona zna nekad da pravi problem.
    Noisette naravno mozete zameniti sa nekom drugom mlecnom cokoladom, ali ona se savrseno uklopi jer je od lesnika kao i nutella…

    www.coolinarka.com

srijeda, 20. svibnja 2015.

Otkrivamo vam male trikove koji će od vaših jela napraviti remek-dela.
Samo nekoliko trikova je potrebno da u kuhinji pripremite prave kulinarske majstorije.
1. Meso treba oprati u tekućoj vodi, ako ga ostavite predugo u vodi ono će izgubiti vredne sastojke.
2. Jedna kašika ulja je sasvim dovoljna za pripremu bilo kojeg jela, a za salate je dovoljna i kafena kašičica.
3. Kad kuvate sos sa mlevenim mesom dodajte mu kašiku, dve prezli, tako će sos biti gušći.
4. Većini ulje pucketa u tiganju prilikom zagrevanja. Da bi ste to sprečili dodajte ulju malo soli.
5. Dodavanje sode bikarbone ubrzaće proces kuvanja povrća.
6. Da bi se pasulj brže skuvao treba mu dodati kašiku šećera.
7. Da se čorba na visokim dnevnim temperaturama ne bi pokvarila, dodajte u šerpu "na vrh noža" sode bikarbone.
8. Zagoreli pasulj možete spasiti! Odmah ga prespite u drugu šerpu i prekrijte mokrom krpom. Posle 10 minuta promenite krpu, ona će upiti najveći deo neprijatnog mirisa.
To su bili mali saveti za velike majstore u kuhinji koji vam mogu olakšati život i ubrzati proces kuvanja.

www.stvarukusa.rs
Da bi vaša supa bila kulinarski specijalitet za ponos, neophodno je da izbegavate neke od najčešćih grešaka pri pripremi ovog ukusnog jela.
Verovatno vam se desilo da supa ne ispadne baš kao što ste očekivali, a niste svesni u čemu je problem. Moguće je da ste napravili neku od najčešćih grešaka koje stoje na putu da vaša supa pokupi sve pohvale ukućana i gostiju.
Koristili ste kupovni bujon. Priznaćete da su domaći proizvodi često ukusniji, a verovatno i zdraviji. Zašto se onda ne biste potrudili i napravili domaći bujon. Evo korisnog teksta za pripremu bujona

Dodajete testenine ili pirinač prerano. Ukoliko ne želite da vam se pirinač ili testenine raspadnu tokom kuvanja, dodajte ih neposredno pred kraj kuvanja supe. Pirinču je potrebno 20 minuta da se skuva, a testeninama 10.
Supa vri umesto da struji. Ukoliko u receptu piše da supa treba blago da struji ne dozvolite da tečnost vri. Dok supa struji svi sastojci će postepeno ispuštati svoju aromu.
Niste stavili dovoljno bujona. Uživanje u supi podrazumeva tople, sočne zalogaje kašikom. Ne dozvolite da se supa previše kuva i dragocena tečnost ispari. Zato je bolje da stavite i više bujona nego što je potrebno.
Dodajete sve sastojke odjednom. Namirnice se ne kuvaju na isti način i potrebno im je različito vreme da bi se skuvale. Mahunarke, sočivo i tvrdo povrće zahteva duže kuvanje, pa ih stavite u supu na početku kuvanja. Mekane sastojke dodajte pred kraj pripreme.
Solite pre vremena. Ako dodate so na početku kuvanja može se desiti da presolite supu. Sačekajte da se supa skuva skoro do kraja, probajte je i začinite po ukusu.
Ne kuvate s ljubavlju. Priprema supe zahteva mnogo ljubavi i truda. Ukoliko žurite i pripremate bez mnogo volje, može se odraziti i na ukus. Budite strpljivi, pustite da se supa kuva polako i imajte na umu da će svaki zalogaj ukusnog jela ugrejati, zasititi i usrećiti vaše ukućane i goste.

Dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe koji se bavio proučavanjem preventivne medicine i njegova supruga Sumiko inače farmaceut po zanimanju.
Jutarnja banana osnovne postavke:

Osnovna postavka “pronalazača” ove dijete je da doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu sobne temperature može doprineti značajnom smanjenju kilograma bez obzira šta jedete ostatak dana.
Kao što vidite, dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost: naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom.
Odgovor zašto ova dijeta tako dobro “radi” je možda u činjenici da banane pospješuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane posjeduju, a koji ima niži glikemički indeks, dugo se vari, daje osjećaj sitosti i djelimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.
Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi.
Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savjetuje se i da večernji obrok bude prije 8 sati uveče i da izbjegavaju slatkiše poslije večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća. posljednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide prije ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti.
Naravno, ako želite da potpuno ispoštujete ovu dijetu treba se držati i pravila da jedete koliko vam je dovoljno tj. da se ne prejedate. Japanci imaju čak i princip koji zagovara da se jede dok se ne dostigne 80% punoće (hmmm… mada je ovo teško odrediti).
Zabranjene namirnice su mliječni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature! A banane moraju biti sirove a ne pečene, kuvane ili zaleđene.
Dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe koji se bavio proučavanjem preventivne medicine i njegova supruga Sumiko inače farmaceut po zanimanju.
Jutarnja banana osnovne postavke:

Osnovna postavka “pronalazača” ove dijete je da doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu sobne temperature može doprineti značajnom smanjenju kilograma bez obzira šta jedete ostatak dana.
Kao što vidite, dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost: naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom.
Odgovor zašto ova dijeta tako dobro “radi” je možda u činjenici da banane pospješuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane posjeduju, a koji ima niži glikemički indeks, dugo se vari, daje osjećaj sitosti i djelimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.
Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi.
Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savjetuje se i da večernji obrok bude prije 8 sati uveče i da izbjegavaju slatkiše poslije večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.
I posljednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide prije ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti.

Primjer jelovnika:

Doručak:

– Jedna ili više banana (količina da se osjeti sitost)
– Čaša mlake vode (sobna temperatura)
Ručak:

– Obrok po izboru
– Popodnevna užina
– Mala, slatka grickalica je dozvoljena oko 3 sata u slučaju gladi
Večera:

– Obrok po izboru koji mora biti pojeden prije 8 sati uveče
– Bez deserta

www.korisno.net
Idealno rešenje za ukusan obrok na brzinu.
Bilo da nemate vremena ili su vam došli iznenadni gosti, brza pita sa sirom je odličan način da zasititie svoje najmilije ukusnim obrokom.
Evo recepta:
500 g tankih kora
250 g sitnog sira
1 dl ulja
2 dl vode
1 kašičica soli (samo ako sir nije vec slan)

Vodu i ulje izmešajte. Sir posolite ako je potrebno.
U podmazanu tepsiju ređate: kora, četkicom dobro namazite vodom i uljem, zatim još jedna kora, opet namažite vodom i uljem i pobacajte malo sira. Tako opet kora, namazati  vodom i uljem, kora, namazati vodom i uljem, pa sir.
Radite tako dok ne potrošite sav materijal.
Poslednju koru premažite dobro vodom i uljem i stavite da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni. Pečenu pitu prekrijte krpom i ostavite 5 minuta da stoji, isecite i poslužite.
Tart sa jagodama i vanilom

Sastojci

  • kora:
  • 3 kom. jaja
  • 3 zlice secer
  • pola paketica prasak za pecivo
  • 1 paketic vanilin secer
  • 2 zlice vrhom pune brasna
  • 2 zlice ulja
  • 1 zlica mleko
  • krema:
  • 500 ml. mleka
  • 150 gr. secera
  • 1 vrecica puding od vanile
  • 500 gr. jagoda
  • 1 paketic zelatin u prahu
  • 300 ml. vode
  • 2 zlice secera
  •  

    Priprema

  • 1.
    Najpre odelite belancat od zumancat.U belancat stavite prstohvat soli,te umutite u cvrst sneg.Dodajte secer,vanilin secer i mutite jos 2-3 minuta.Potom u tankom mlazu stalno muteci,dodajte ulje i mleko.Kada se sve lepo sajedinilo,namalite brzinu na mikser,te dodajvajte jedno po jedno jaje.Miksajte kratko samo dok se sve poveze.Iskljucite mikser.Dodajte prosijano brasno pomesano sa praskom za pecivo.Rucno varjacom promesajte da se poveze.Lagano mesajte.
  • 2.
    Istresite smesu u pleh za tart.Najpre ga podmazite sa uljem,te pospite sa brasnom.Izlijte smesu,zagladite povrsinu te,pecite u predhodno zagrejanoj pecnici na 200 stepeni 25 minuta.Proverite cacklaicom dali vam je kora pecena.Ostavite nek se kora ohladi u pleh,potom lagano okrenite pleh i prebacite koru na tanjir za torte.

    3.Od mleka odvijte malo,a ostatak stavite u serpu sa secerom na vatri nek provri.U ostatku mleka dodajte pudig,te sve lepo mesajte da nema grudvica.Dodajte puding u mleko na vatri,te stalno mesajte dok dobijete potrebnu gustinu.Maknite sa vatre,te ostavite da se prohladi (smlaci).Povremeno promesaj da se nebi stvorila kozica na povrsini.Mlaku kremu izlijte na koru,te sa zlicom zagladite povrsinu.
    4. Jagode ocistite,operite,procedite te isecite na pola.Naredzajte jagode svugde po povrsini kreme.
    5.  U drugu serpicu,stavite vodu i secer.Ostavite nek se voda zagreje,pa dodajte zelatin.Mesajte da se zelatin otopi.Ostavite nek se prohladi,pa ga prelijte preko kolaca.
    6. Ostavite kolac u hladnjak neka se hladi najmanje 3 saata.Potom secite i posluzite.
    Prijatno!

    www.coolinarka.com

U isto vreme sočno i hrskavo - da vas osveži i zasladi.
Vreme pripreme: 
srednje
Težina pripreme: 
lako
Osnovni sastojci: 
jabuke, puter, brašno, šećer, cimet
Sastojci

4 jabuke srednje veličine
5 kašika šećera
8 kašika brašna
150 g putera
cimet

Priprema

1. Jabuke oljuštite i isecite na kockice. Stavite ih u vatrostalnu posudu, sipajte vodu do pola nivoa jabuka i pospite cimetom.
2. Pomešajte u posudi šećer i brašno, a zatim postepeno dodajte puter i mešajte dok se sastojci ne sjedine, a masa bude rastresita.
3. Masu stavite preko jabuka i viljuškom utapkajte.
4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 30 minuta, dok blago ne porumeni.
Pogledajte koji ukusni napici vam mogu pomoći da se rešite suvišnih masnih naslaga sa stomaka.
Ukoliko niste zadovoljni izgledom stomaka i obimom struka, ne očajavajte jer se rešenje krije u osvežavajućim i ukusnim napicima. Pogledajte koji napici vam mogu pomoći da budete ponosni na svoju liniju, naročito na ravan stomak, piše fitbie.com.
Voda sa ukusima. Hidratacija je veoma važna kada želite da smršate. Ako pijete dosta vode, pomažete organizmu da održi optimalan nivo tečnosti, ali i sprečavate pojavu nadutosti. Takođe, na taj način održavate osećaj sitosti. Ukoliko ne želite da pijete običnu vodu, počastite sebe vodom sa ukusnom aromom.

Frape od lubenice. Ukoliko ih pripremate bez šećera, frapei su odličan način da se osvežite bez griže savesti. Lubenica je odličan izbor za niskokaloričan sastojak frapea. Ne samo što je prirodan način da se hidrirate zbog visokog sadržaja vode, lubenica sadrži dosta lekovitih sastojaka, uključujući i likopen, poznat po preventivnom dejstvu na pojavu raka. Lubenica sadrži i amino kiselinu arginin, koji u organizmu smanjuje masnoće i podstiče povećavanje mišićne mase.
Hladan čaj od nane. Ovaj napitak je odličan način da se osvežite, ali i da se rešite masnih naslaga sa stomaka. Čaj od nane pomaže organizmu da se reši suvišnih masnoća, ali i ubrzava varenje masne hrane, pa tako sprečava nadutost.
Frape od ananasa. Napitak od ananasa će vas odvesti u tropske krajeve, a vašem organizmu pomoći da se reši suvišnih kilograma, naročito onih na stomaku. Ananas sadrži enzim bromelain koji pomaže razgradnju proteina, olakšava varenje i sprečava pojavu nadutosti.
Zeleni čaj. Pred toga što deluje preventivno na pojavu raka i srčanih oboljenja, zeleni čaj sadrži katehine, antioksidante koji mogu uticati na smanjenje masnoća sa stomaka. Ako pre fizičkih aktivnosti popijete zeleni čaj, možete sagoreti više masnoća tokom vežbi.
Šejk od čokolade. Čokolada, naročito ona sa visokim sadržajem kakaoa, zapravo vam može pomoći da smršate. Kraljica slatkiša smanjuje apetit i sprečava pojavu "napada gladi". Međutim, ovaj napitak može da sadrži i do 400 kalorija, pa više spada u obroke nego u užinu.

ww.stvarukusa.rs
grožđe-pixabayOmiljeni napitak kafa, osim što nas budi svako jutro, povezana je s boljim raspoloženjem.
Za sreću je potrebno malo, to mnogi kažu, naime znanstvenici su potvrdili da unos voća i povrća u organizam djeluje na povećanje energije i osjećaja sreće. Ovo su namirnice koje djeluju na našu sreću a bitna činjenica je da ne debljaju.

Voće i povrće uz to što djeluje da povećanje energije, također dobro je za mentalnu stabilnost. Voće i povrće odličan je izbor za međuobrok.
Namirnice s probiotičkim svojstvima odlično utječu na probavni sustav.
Omiljeni napitak kafa, osim što nas budi svako jutro, povezana je s boljim raspoloženjem i humorom. Zanimljiv je podatak da oni koji konzumiraju kavu imaju 15% manje šanse od obolijevanja od depresije.
Konzumiranjem crne čokolade potičete cirkulaciju, a sadrži magnezij koji je oružje u borbi protiv PMS-a.
Namirnica koja direktno utječe na osjećaj sreće je pečurka koja sadrži vitamin D.
Svakodnevnom konzumacijom zelenog čaja smanjujete stres i tako utječete na zdravlje vašeg organizma te tako povećavate dobro raspoloženje.

utorak, 19. svibnja 2015.

sastojci:
90 dag pire krumpira
30 dag oštrog brašna
1 jaje
malo soli
1/2 praška za pecivo
krušne mrvice
Priprema
Pripremiti pire krumpir i ohladiti ga.Dodati brašno oštro ,jaje,malo praška za pecivo i sol pa zamijesiti tijesto.
Na podlozi od krušnih mrvica oblikovati valjke ….Neka vas ne buni jako mekano tijesto-takvo mora biti…
… i rezati njoke te ih uvaljati malo u mrvice .
Ispeći na ulju ili spremiti u zamrzivač pa koristiti po potrebi.
Posluživanje
Jako su mekani i fini…Ja sam napravila malo prevelike…pa ako ćete ih praviti mislite na to da malo narastu kod prženja…
stedljiva-sijalica-zamjenaDok potrošače godinama pozivaju (a sada i prisiljavaju) da klasične sijalice zamjene štedljivim, berlinski stručnjaci, kao i mnogi drugi, upozoravaju da te sijalice trebaju biti uključene što kraće i što dalje od glave. Zašto?
Pogledajte obavezno video na dnu teksta

Uz sve to, EU je donijela direktivu zabrane proizvodnje sijalica s užarenim vlaknom te forsiraju da se na tržišta širom EU plasiraju isključivo ‘štedljive’ sijalice koje škode našem zdravlju. Koji su razlozi upornog insistiranja na ovim sijalicama uprkos svim apsurdima koje sa sobom donose? Postoji li nešto u pozadini ovih zbivanja?
Štedljive sijalice opasne po zdravlje

Objavljeno je u istraživanju Berlinske laboratorije da su „zelene“ sijalice, oko kojih se već duže vodi rasprava zbog, takođe, prisutnosti žive i, time, potencijalne opasnosti u slučaju razbijanja sijalice, postale i ozbiljno opasne po ljudsko zdravlje. Kako su zaključili njemački naučnici, upaljene štedljive sijalice emituju fenol, naftalen i stiren, štetne, otrovne, odnosno kancerogene spojeve koji u slučaju dugotrajnije izloženosti, mogu biti i fatalni. Fenol iz sijalica u organizam dospijeva udisanjem, a njegova veća koncentracija može iritirati sluznicu i izazvati probleme sa srcem i disajnim putevima.
Haifa Univerzitet u Izraelu već je odavno objavio istraživanje prema kojem štedljive sijalice mogu rezultovati porastom raka dojke kod žena, budući da, za razliku od klasičnog žutog osvjetljenja kojeg daju stare sijalice, imitiraju bijelo dnevno svjetlo, ometajući proizvodnju hormona melatonina u organizmu. Druge su ustanove, takođe, upozoravale na mogućnost da štedljive sijalice podstaknu i razvoj migrene, dok dermatolozi upozoravaju na porast kožnih problema.
Eko sijalica koja šteti okolini!?

Na ˝eko˝ propagandu su se navukli mnogi ljudi koji ‘vode brigu o životnoj sredini’ i masovno kupuju štedljive, ˝eko˝ sijalice bez obzira što im je cijena čak 10 puta veća od onih klasičnih s užarenim vlaknom. Govori im se i da će uštedjeti energiju ako ih duže drže upaljenima, što je potpuna podvala i laž, a uz to postoje upozorenja berlinskih stručnjaka da štedljive sijalice trebaju biti upaljene što kraće, isključivo u prostorijama koje se mogu provjetravati, i što dalje od glave.
‘Oko tih sijalica se stvara električni smog i ne bi ih trebalo koristiti u neprovjetrenim prostorijama, a definitivno ne blizu glave’ – upozorava Andreas Kirhner iz Federacije njemačkih inženjera. Toliko o tome koliko je ovaj proizvod ‘eko’.
Od ranije je poznato da je živa opasna materija. Mnogo izvora tvrdi da sijalice mogu biti opasne ako puknu jer živa koja izlazi iz nje može da ošteti bubrege, opasna je za trudnice, djecu i kućne životinje. Naime, elementarne žive, kakva se nalazi u štedljivim sijalicama, ima najčešće 3-4 miligrama (maksimalno dozvoljena količina po sijalici je 5 miligrama).
Živa ne može pobjeći iz neoštećene štedljive sijalice, a ukoliko bi se sijalica razbila, oslobodilo bi se oko 10% od sveukupne količine žive (ostatak bi se adsorbovao na površine unutar sijalice i biće bačen sa staklom). Uzmemo li u obzir maksimalno dozvoljenu količinu žive po sijalici od 5 mg, tj tih 10% oslobođene žive u prostoriji od 30 m3 (4 x 3 x 2,5), dobijamo sljedeću računicu:
0,5 mg/30 m3 = 0,016 mg žive po m3 prostora
Ili za prostor od 15 m3 (2,5 x 3 x 2,5)
0,5 mg/15 m3 = 0,03 mg žive po m3 prostora.
U oba slučaja, količina žive koja će se osloboditi iz razbijene štedljive sijalice biće niža od propisane granične vrijednosti izloženosti (GVI) za živu koji iznosi 0,05 mg/m3. GVI se odnosi na koncentraciju hemikalije u vazduhu prostora koju odrasla osoba može udisati 8 sati dnevno cijeli svoj životni vijek, a da ta hemikalija ne izazove posljedice na kvalitet života i zdravstveno stanje izložene osobe.
Vidimo da ova količina žive nije štetna prema ovim izvorima. Ali, Health Protection Agency je propisala proceduru šta činiti u slučaju pucanja sijalice:
- Otvoriti prozore i provjetriti prostoriju
- Mjesto razbijanja obrisati vlažnom tkaninom te tkaninu zajedno sa sakupljenim sadržajem staviti u plastičnu kesu
- Ljepljivom trakom (npr. selotejpom) pokupiti eventualne ostatke (staklo, prah i dr.) sa površine te i to staviti u plastičnu kesu
- Kesu zatvoriti te je staviti u još jednu kesu (na ovaj način se minimalizuje mogućnost da će prikupljeno staklo isjeći kesu)
- Kese s otpadom potom predati na zbrinjavanje u reciklažno dvorište ili kompaniji ovlašćenoj za sakupljanje opasnog otpada. Ne smije se baciti u kantu za smeće (komunalni otpad)!
Kompanije tvrde jedno dok, paralelno, stručnjaci govore sasvim drugo. Očito je da je na nama (potrošačima) da odlučimo kome vjerovati. Ako posmatramo to sa strane interesa, pretpostavimo da su kompanije koje zarađuju na proizvodnji ovih sijalica, te oni koji ih koriste u ostvarenju svojih interesa, ti kojima se ne treba vjerovati. Ukoliko i jeste činjenica da je količina žive u sijalicama bezopasna po ljudsko zdravlje, šta će se dogoditi s milijardama štedljivih sijalica koje završe na otpadu i koje će zasigurno nagomilati dovoljnu količinu žive koja će potom dospjeti u vodovod i podzemne vode?
Nije li stoga apsurdno da se na ambalaži ˝eko˝ sijalice nalazi upozorenje da je obavezno odložiti je kao toksični otpad?!?
EU zabrana proizvodnje klasičnih sijalica i Smart mreža u pozadini priče

EU je već zabranila klasične sijalice od 100 i 75 vati, a u septembru ove godine „penzionisane“ će biti i sijalice sa užarenim vlaknom od 60 vati. Do kraja 2012. godine s tržišta će morati nestati i one od 40 i 25 vati. Ulaskom u EU, i Srbija će, dakako, biti obavezna da izbaci stare sijalice iz upotrebe, ali pitanje koliko su „ekološke“ sijalice zaista ekološke i dalje visi u vazduhu.
Uprkos tome što postoji određena štetnost ovih sijalica, kao što smo ustanovili, i uprkos tome što i nisu toliko ekološke koliko propaganda želi da ljudi u to vjeruju, EU iz nekog razloga insistira na tome da ovi proizvodi doslovno preplave cijelo tržište. To je već obavljeno u Americi. Naše nepoznavanje najmodernijih tehnoloških mogućnosti, što možemo zahvaliti medijskoj cenzuri, je zabrinjavajuće. No, bilo bi nam bolje da se što prije suočimo s još jednom namjenom ovih sijalica, koja bi mogla biti i primarna, a to jest da su one odašiljači informacija.
EU priprema teren za uspostavljanje globalne kontrole energetskih resursa i ljudskih bića za šta je ključnaSmart mreža (smart grid). Smart mreža predstavlja novu klasu tehnologije ‘vrlog novog svijeta’ za uspostavu električne energije u 21. vijeku, gdje će električni vodovi biti zamjenjeni dvosmjernom komunikacijom putem frekvencija i električnih impulsa između potrošača i centralnog kompjutera za nadzor. Ova tehnologija će imati ulogu potpune kontrole, nadziranja i snimanja svih informacija u jedan energetski mjerač koji će biti ugrađen u svaku kući, koji će potom informacije slati u glavni centralni kompjuter.
Ako ste pomislili da je sve ovo loša naučna fantastika, te su informacije dostupne i na samoj službenoj stranici Smart mreže. Ovdje možete vidjeti sterilne animacije koje, uz naratora bljedunjavog glasa, opisuju blagodeti koje nudi Smart mreža ufiltrirana u svakodnevni futuristički život. Sve je odrađeno vrlo lukavo, na naivan i miroljubivi način kako bi na to nasjeli potrošači.
Smart nudi život upleten u mrežu električnih talasa i frekvencije za odašiljanje raznih informacija. Smart mreža kontrolisaće računare, televizore, grijače, rerne, frižidere i mašine putem mikročipova koji će biti ugrađeni unutar njih. Mašine će biti automatizovane i nadzirane od strane centralnog kompjutera koji će biti umrežen sa energetskim mjeračem ugrađenim u kuću. Drugim riječima, jedna ili dvije centralizovane kompanije će imati monopol nad energetskim resursima, kao i mogućnost nadziranja svakog aparata u kući.
Imaće i informaciju o tome koliko puta ste otvorili frižider, šta se u njemu nalazi, koliko ljudi se kreće po kući, koliko ih ima, gdje se nalaze itd. Pod okriljem realizacije svih onih famoznih gegova koje smo vidjeli u naučno fantastičnim filmovima: paljenje svjetla na vokalnu naredbu, automatizovano pokućstvo, itd, ljudi će jednostavno prigrliti ovu tehnologiju bez okolišanja.
Inicijatori Smart mreže naglašavaju njenu dobit u smislu da će ona upravo svojim nadziranjem potrošnje energije unutar cijelog pokućstva, putem energetskih brojila, osiguravati sve podatke o komunalijama i obavještavati koliko se tačno energije troši unutar mreže. Tako će ˝savjesna˝ kompanija paziti da vi ne potrošite više novca nego što je potrebno, tako što će se automatski smanjiti potrošnja energije i ˝pravilno je rasporedivši˝ u vrijeme kada je električna mreža pod stresom uslijed velike potražnje, ili čak preraspodjeliti potrošnju u skladu sa tarifama za napajanje kada ono bude dostupno po nižim cijenama.
Možete misliti kako će kompanije paziti na to da ljudi ne troše novac. Ona će takođe, zbog svoje bežične osobine biti dostupna u ruralnim područjima i nuditi mogućnost instaliranja solarnih ploča (koje će takođe nadzirati Smart provajder). Dakle, sve stvari će odrađivati kompjuter umjesto vas. Kamo veće sreće za prosječnog čovjeka koji je ionako suviše lijen i inertan.
Do 2020. EU planira da uvede to da 80% pokućstva kontroliše Smart sistem putem spomenutih energetskih mjerača koji će nadzirati svu tehnologiju poput bežičnog interneta. Ova globalna operacija nadziranja zapravo sekundarno upravlja tehnologijom, no primarna joj je namjera kontrola vas. Kako bi shvatili ovo veoma ozbiljno valja se podsjetiti na to da je i naš organizam ustrojen tako da bude podložan frekvencijama, a time i samoj kontroli, odašiljanju subliminalnih poruka na mentalnoj, emocionalnoj, pa i fizičkoj bazi.
Smart mreža i kontrola ljudskih bića

Iako je jedna ćelija u ljudskom organizmu tako majušna da je vidljiva samo na jakom mikroskopu, ona po svojoj funkcionalnosti i složenosti nadmašuje i najsloženiji personalni računar do danas napravljen. U svakoj ćeliji odvija se izuzetno kompleksan proces elektromagnetnog vibriranja u svakom hiljaditom dijelu sekunde, kada se stvaraju svi biohemijski molekuli i proteini na kojima počiva život.
Samo jedna ćelija u ljudskom organizmu može izvesti 50.000 različitih biohemijskih reakcija. Ona nosi u DNK molekulu milijarde bita podataka sa znanjem (know-how) kako da preživi. Jedan DNK molekul sadrži oko 100.000 gena od kojih su 5.000 aktivni i proizvode oko 5.000 različitih proteina. Ćelija je tako izuzetna elektromagnetska spravica. DNK molekul je savijen u majušnu loptu, ali kada se dijeli mora se odmotati i okrenuti pri brzini 10.000-20.000 obrtaja u minuti (200-300 Hz).
Oko 50.000 različitih biohemijskih reakcija i stvaranje 5000 različitih proteina je jedna kontinuirana bio-elektro-hemijska igra sa električnim vibracijama na čitavom prostoru ćelije. Svaka pojedina biohemijska reakcija je jedan elektronski proces za sebe. Od milijardi takvih spravica sastavljen je naš organizam u svakom svom dijelu, u svakom tkivu, u svakoj kosti i nervu. Znanje (know-how) kako da preživi i reaguje, u svakoj ćeliji povezano je na nivou čitavog organizma i čini jedan sistem koji nazivamo – imuni sistem.
Istim imunološkim sistemom i kompletnim DNK kompleksom je stoga moguće upravljati putem prilagođenih frekvencija. Mnogi radio talasi ultravisoke i ultraniske frekvencije kojima je čovjek neprestano izložen u elektromagnetnom polju sasvim slobodno prolaze kroz organizam i ćelije na njih uopšte ne reaguju. One frekvencije pak na koje reagujemo, ne primjećujemo jer se svaka promjena u elektromagnetnom polju u čovjekovom okruženju očitava najprije na ćelijskom nivou.
Kako bi nam bilo što jasnije predočiti uticaj frekvencije, prisjetimo se primjera operskog pjevača koji jačinom svoga glasa uspjeva da razori staklenu čašu. To se dogodi kada se frekvencija određenog glasa poklopi sa frekvencijom na kojoj vibrira staklo i čaša jednostavno pukne jer se molekuli još jače protresu.
Na primjer, mozak čovjeka vibrira u frekventnom opsegu od 0.5 do 500 Hz, a najčešće je to do 50 Hz. Svaki uređaj koji radi na tom frekventnom opsegu može uticati na funkcionisanje mozga. Uz nove sofisticirane tehnologije je moguće uspostaviti frekvencije koje se dotiču naših ćelijskih frekvencija i to nije nikakva suviše zahtjevna nauka. Sve što je potrebno jeste znati je usmjeriti kako bi uticala na jedan vid našeg djelovanja – mentalno, fizički ili emocionalno.
U globalu, svaka frekvencija u tom rasponu utiče na ćeliju, tako smo u posljednjih 100 godina izloženi neprekidnim napadima raznih hemikalija, virusa i vakcina koje ne poštuju ‘ritam našeg prirodnog orkestra’ i stoga ih naš imunološki sistem nastoji odbaciti. Svako ovo izbacivanje, naravno, iziskuje rad čitavog imunog sistema i on se troši. Samo zamislite kakav je to žestok napad „raštimavanje“ kada u ljudsku krv ubrizgate ono što ovoj vrsti ne pripada – vakcinu sa majmunskom ili kravljom limfom zaraženu virusima ili neki drugim otrovom.
Upravo je iz tog razloga napad isključivim frekvencijama najsuptilniji napad na ljudski organizam – to se čini uz pomoć mikrotalasa iz bežičnih aparata, ili emitovanjem određenih frekvencija putem sijalica. To su ‘remetilački faktori’. Stalnim prolaskom elektromagnetnih talasa kroz mozak, čak i kada ne razgovaramo mobilnim telefonom, na svim živim bićima se stvara poremećaj prirodnih oscilacija ćelija. Tako ‘štedljive’ sijalice služe ujedno kao i antene, odašiljači informacija koji za prvu ruku mogu poslužiti kao ‘priprema terena’ za uspostavu Smart mreže.
Praksa elektromagnetne kontrola uma

Postoje primjeri tehnologija koje su poslužile kao presedan ˝štedljivih˝ sijalica i Smart mreže na bazi odašiljanja frekvencije i mikrotalasa.
Dana 14. oktobra 1976. radijske komunikacije širom planete ometane su snažnim radio talasima odašiljanim iz Sovjetskog Saveza. Emitovanje se javljalo u nepravilnim intervalima i variralo je od vrlo visokih do vrlo niskih frekvencija.
Kada su SAD, Kanada, Velika Britanija i skandinavske zemlje protestovale protiv emitovanja tih radio talasa, Sovjeti su se izvinili, pripisavši ometanje izvođenju nekih ‘eksperimenata’. No, tada su se funkcije talasnih dužina promjenile te su nastali golemi elektromagnetski talasi dugački hiljade kilometara, koji su prodirali u zemlju i protezali se sve do jonosfere. Zbog svog karakterističnog zvuka, signal je nazvan ‘djetlić’.
‘Djetliću’ su pripisane posljedične promjene vremenskih uslova koje su nastale zbog promjenjenih pasatnih vjetrova. Promjenom vjetrova došlo je do suše u zapadnim dijelovima SAD-a, sa teškim posljedicama po poljoprivredu i američku privredu. Otkriveno je da ta talasna dužina potiče od eksperimenata sa takozvanim „Teslinim generatorom“ koji je uticao na vremenske nepogode. Kako je poznato da Zemlja ima elektromagnetnu sferu koja se, kako svjedoče i sami naučnici, može mjenjati i uzrokovati dramatične promjene, nervni sistem ljudskog tijela takođe funkcioniše elektromagnetski i nalazi se na sličnoj frekvenciji.
Zapravo, Zemljina jonosfera titra na približno istoj frekvenciji kao i talasi ljudskog mozga, što je čini savršenim ‘prenositeljem’ elektromagnetskog zračenja od kojega se moždani talasi određenog raspona mogu odbijati bez ikakve promene frekvencije. U to vrijeme hiljade amerikanaca se žalilo na srčane probleme, emocionalni stres i veću rasprostranjenost oboljenja od karcinoma. To je bila početna salva nevidljivog rata elektromagnetnim oružjem.
Još je desetak godina ranije, tačnije 1962. godine, za vrijeme ‘pročešljavanja’ zgrade američke ambasade, tražeći eventualno postavljene prislušne uređaje, osoblje službe bezbjednosti otkrilo je mikrotalasni zrak usmjeren direktno na Ambasadu. Pentagon i obavještajnu zajednicu uznemirila je mogućnost neuroloških i bihevioralnih uticaja na diplomatsko osoblje.
Krijući svoje spoznaje od osoblja ambasade koje je 12 godina bilo izloženo spomenutim napadima, CIA je pokrenula projekat Pandora nastojeći da dokuči motive Sovjeta za izvršeni mikrotalasni napad. Članovi projekta Pandora otkrili su da su Sovjeti godinama provodili operacije pomnog istraživanja djelovanja mikrotalasa. Svojim su istraživanjima željeli su da utvrde učinak mikrotalasa na emocije i um.
Početkom ljeta 1965. godine trust mozgova pod paskom Pentagona – Institut za analizu odbrane – sastavio je posebnu radnu grupu želeći da ponovi sovjetske eksperimente i proanalizira problem. Agencija za napredna vojna istraživanja (DARPA) započela je eksperimentisati sa mikrotalasima na rezus majmunima u Vojnom istraživačkom institutu Walter Reed. Rezultati još uvijek nose oznaku ‘strogo povjerljivo’, ali na osnovu skorašnjih repliciranih istraživanja saznajemo da mikrotalasi imaju ‘duboke’ učinke na centralni nervni sistem i promjenu ponašanja rezus majmuna.
Nesumnjivo je da su moćnici koji raspolažu svim najnaprednijim tehnološkim resursima, vojnom silom i svjetskom ekonomijom svjesni da se odnos između elektromagnetosfere i elektromagnetske osnove ljudskog tijela može iskoristiti kao strateško oružje. Zamislite moć koja se smješi onima što, pritiskom na prekidač, mogu kontrolisati Zemljinu atmosferu i mijenjati ne samo vrijeme nego i moždane talase cjelokupnog stanovništva ciljanih područja.
Upravo su ovi događaji preteča današnjem planu da se pokućstva stave pod Smart mrežu i ljudi budu prekriveni sa bezbroj frekvencija i mikrotalasa koji će ih kontrolisati fizički, emocionalno i mentalno, ali ovaj put će svi, za razliku od slučaja u prošlosti, to zatražiti i sami finansirati!
No, kako sve ne bi ispalo potpuno crno, pročitao sam u nekoliko izvora na internetu da EU direktiva koja zabranjuje klasične sijalice ima nedostatke. Naime, prodavci klasičnih sijalica će i dalje moći da prodaju sijalice namjenjene „industrijskoj upotrebi“ u fabrikama. Rupa u zakonu se pojavila jer se EU direktiva koja zabranjuje sijalice od 40 W odnosi samo na „kućne sijalice“ što znači da se u prodavnicama može nastaviti prodaja onih koje su namjenjene „industrijskoj upotrebi“. Ne znam koliko su ove vijesti u skladu s posljednjim informacijama, oko najnovijih EU odredbi.
No prema nekim internetskim stranicama, već najmanje dva britanska proizvođača koriste „rupu“ u direktivi da bi nastavila masovnu proizvodnju takozvanih „otpornih“ sijalica koje izgledaju i rade skoro isto kao i klasične sijalice, ali su trajnije i otpornije. Te sijalice postoje za dvije verzije grla – sa zavrtnjem i bajonetne, a koštaće oko jedne funte što nije puno više od dosadašnjih sijalica za kućnu upotrebu, a i dalje upola manje od štedljivih sijalica.
One neće biti u velikim supermarketima, ali će se moći nabaviti u prodavnicama elektrouređaja i preko on-line dobavljača.
Još jedna alternativa jeste korišćenje halogenih lampi, takozvanih štedljivih svjetiljki sa gasom i svjetlosnih dioda. One nisu štetne za okolinu, dugo traju, odmah nakon uključenja daju dobro svjetlo i troše malo struje – do 90% manje nego obične sijalice. Zasad su, istina , još skupe, ali vijek trajanja im je 25 puta duži nego kod običnih sijalica. Cijena svjetlosnih dioda godišnje pada za oko 30%. Danas ona košta oko 20 eura, ali se procjenjuje da će 2020. koštati manje od tri eura.
Šta ne vidimo u slučaju da sijalica pukne ili da ima nedostatak – VIDEO

Pogledajte video i sve će Vam biti jasno. Sve što budete udahnuli ostaće trajno u Vašem organizmu sa velikim negativnim uticajem. Napominjemo da je dejstvo isparenja golim okom nevidljivo. Udahnuta živa ostavlja veoma štetne posljedice.