nedjelja, 19. travnja 2015.

DOKTORI POTVRDILI: KURKUMA UČINKOVITA KAO 14 LIJEKOVA! EVO KOJIH…

83535

Kurkuma je žarko žuti proizvod mljevenja sušenog gomolja tropske biljke Curcuma Longa iz obitelji đumbira. Nalazimo je u Indiji i Indoneziji gdje predstavlja sveti začin vezan uz kulturu indijskog naroda.
Dnevno svaki Indijac konzumira 2 grama kurkume. U posljednje vrijeme zabilježen je znatan porast potrošnje kurkume u Japanu kao i na Zapadu.
Protuupalno djelovanje kurkume
Dokazano je da kurkuma ima najsnažnije protuupalno djelovanje u biljnom svijetu. Kurkumin inhibira (zaustavlja) djelovanje enzima COX-2 (ciklooksigeneza) koji je odgovoran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Znamo da upale prate veliki broj bolesti od upalnih stanja kože (psorijaza, dermatitis), upalnih stanja zglobova, autoimunih bolesti (alergije, reumatoidni artritis, psorijaza, kolagenoze…) do oštećenja sluznica u probavnom traktu gdje prouzrokuju čireve, polipe, a kasnije i karcinome. Djelovanje kurkume je izuzetno značajno u svijetlu najnovijih rezultata kao dobra zamjena za sintetička protuupalna sredstva (kortikosteroide) koji uzrokuju teške i trajne nuspojave.
Zapravo glavni sastojak kurkume – kurkumin je osnovni borac u liječenju i prevenciji karcinoma. Najbolje djelovanje ima na rak debelog crijeva, tankog crijeva, želudca, jetre, prostate, dojke i jajnika.
Kurkuma je jedan od najtemeljitije istraženih biljaka koje postoji danas. Njezina ljekovita svojstva i komponente (prvenstveno kurkumin) je bio predmetom više od 5.600 recenzija i objavljenih biomedicinskih istraživanja. U stvari, našim petogodišnjim istraživačkim projektom o toj svetoj biljci je otkriveno više od 600 mogućih preventivnih i terapijskih aplikacija, kao i 175 različitih korisnih fizioloških efekata.
S obzirom veličinu gustoće istraživanja koja su provedena na ovom značajnom začinu, ne čudi da je sve veći broj studija zaključilo da je kurkuma korisnija u odnosu na razne konvencionalne lijekove, uključujući:
Lipitor / Atorvastatin (lijek za kolesterol): Istraživanje iz 2008. godine objavljeno u časopisu za lijekove R & D otkrilo je da standardizirana priprema kurkuminoida iz kurkume bolji u usporedbi sa lijekom Atorvastatin (trgovački naziv Lipitor) na endotelne disfunkcije, temeljna patologija krvnih žila koja vozi ateroskleroze, u smanjenju upale i oksidativnog stresa kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.
Kortikosteroidi (steroidni lijekovi): Istraživanje objavljeno 1999. godine u časopisu Phytotherapy Research pokazalo je da je primarni polifenol u kurkumi, pigment boje šafrana poznat kao kurkumina, u usporedbi na steroide ima pozitivni utjecaj na upravljanju kronične prednji uveitis, upalna bolest oka.
Prozac / Fluoksetin & Imipramin (antidepresivi): Studija objavljena 2011. godine u časopisu Acta Poloniae Pharmaceutica otkrila je da je kurkuma bolja u usporedbi sa oba lijeka u smanjenju depresivnih ponašanja kod životinja
Aspirin (razređivač krvi): In vitro i ex vivo studiji objavljeni 1986. godine u Journal Arzneimittelforschung otkrili su da kurkuma ima anti-trombocitni i prostaciklini modulacijski efekt u odnosu na aspirin, što znači da može imati koristi kod pacijenata sklonih vaskularnoj trombozi i kod anti-artritis terapije.
Protuupalni lijekovi: Istraživanje objavljeno 2004. u časopisu Oncogene otkrilo je da kurkuma (kao i Resveratrol) bila učinkovita alternativnim lijekovima – Aspirin, Ibuprofen, Sulindak, Fenilbutazone, Naproxen, Indometacinom, Diklofenak, Deksametazon, Celekoksib, i Tamoksifen koje služe za anti-upalne i anti-proliferativne aktivnost protiv stanica tumora.
Oksaliplatin (lijekovi za kemoterapiju): Istraživanje objavljeno 2007. u časopisu International Journal of Cancer pokazalo da se kurkua uspoređuje sa Oksaliplatinom kao antiproliferativnim lijekom u kolorektalnim staničnim linijama.
Metformin (lijek za dijabetes): Istraživanje objavljeno 2009. u časopisu Biochemitry i Biophysical je istražilo kako kurkuma može biti vrijedna u liječenju dijabetesa, odnosno, činjenica da aktivira AMPK (koja povećava unos glukoze) i potiskuje gluconeogeničku ekspresiju gena (koji potiskuje stvaranje glukoze u jetri) kod hepatoma stanica. Zanimljivo, otkrili su da je kurkuma 500 puta do 100.000 puta (u obliku poznatom kao tetrahydrocurcuminoids (THC)) više potentnija nego metformin u aktiviranju AMPK i njegove daljnji ciljane acetil-CoA carboksilaze (ACC).
Drugi način na koji kurkuma i njezini sastavni dijelovi otkrivaju svoje izvanrednu ljekovitost je prikazano u istraživanju lijekova na rezistentnim i multi-rezistentnim tumorima.
Nađeno je u 54 studije da kurkuma može izazvati smrt stanica raka ili senzibilizirati rezistentne linija stanica raka kod konvencionalnog liječenja.
S obzirom koliko je snažan trag istraživanja kurkume (kurkumina), nakon što je bio korišten i kao hrana i lijek u širokom rasponu kultura, već tisućama godina, jaki argument može biti za korištenje kurkume kao alternativnog lijeka ili katalizatora u liječenju raka.
Ili, još bolje, koristite certificiranu organsku (non-ozračenu) kurkumu u nižim kulinarskim dozama na dnevnoj bazi, a nipošto ne herojske doze koje će kasnije u životu biti možda podloga za ozbiljnu bolest.
Kurkuma – čarobni prah u borbi protiv raka
Kurkuma je začin s čudesnim djelovanjem na zdravlje, čak i kad je riječ o veoma teškim bolestima. Proučite njena svojstva i isprobajte naš recept
U engleskom govornom području kurkuma je poznata kao turmeric, a u našem je nazivu odmah istaknuta najdjelatnija komponenta ove iznimne biljke – kurkumin. Upravo njemu kurkuma zahvaljuje slavu koju je stekla u zemljama Dalekog istoka, budući da je prirodni antiseptik i baktericid te zbog toga cijenjena u dezinfekciji posjekotina i opeklina. Kurkuma je i predmet suvremenih istraživanja koja redom potvrđuju njenu učinkovitost u prevenciji raznih vrsta karcinoma.
Iznimna biljka
Tako je otkriveno da, kombinirana s cvjetačom, prevenira rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih stanica, prevenira karcinom dojke i melanom, smanjuje rizik od leukemije u dječoj dobi te je prirodni čistač jetre. Može spriječiti i usporiti napredovanje Alzheimera jer odstranjuje plak nataložen u mozgu, sprečava metastaziranje mnogih karcinoma, čak i kad je u pitanju karcinom gušterače te je snažno protuupalno sredstvo jednako učinkovito kao farmaceutski pripravci samo bez nuspojava. Samim tim, izvrstan je saveznik kod upalnih procesa poput artritisa i reumatidnog artritisa.
Dokazno je da usporava napredovanje multiple skleroze, pomaže razgradnju masti i odličan je saveznik u mršavljenju, ali i u borbi protiv psorijaze i ostalih patogenih promjena na koži. Još od davnina korištena je u kineskoj medicini kao sredstvo za ublažavanje bolova i borbu protiv depresije.
Da je doista riječ o iznimnoj biljci kurkuma pokazuje i osebujnom nijansom žute boje. U kulinarstvu se može upotrijebiti da “odglumi” žumanjak. No treba pripaziti da se ne pretjera jer umjesto žute možete dobiti čudnu nijansu zelenkaste koja ne djeluje ni najmanje privlačno. Osim toga, kurkuma je neizostavan dio curryja pa se u njenim dobrobitima može uživati i kroz curry.

http://narodna-medicinaa.blogspot.com/

Čaj koji vraća hormone u ravnotežu

Jedan od najvećih ženskih problema svakako je borba s disbalansom hormona u određenom razdoblju. Srećom, za ovaj problem postoji prirodno rješenje, a pritom vam nije potrebno mnogo novca da biste ga pripremili.
kantarion list

Riječ je od samo tri sastojka, koji će vam u rekordnom roku pomoći da svoje hormone dovedete u ravnotežu.

Sve što vam je potrebno jest 100 g sušenog cvijeta djeteline, 50 g suhog cvijeta kantariona i 50 g sušenog lišća crnog ribizla.
Priprema i upotreba: Dobro usitnite i izmiješajte sve ove biljke. Kada osjetite potrebu za čajem, jednu kašičicudomaće mješavine prelijte čašom kipuće vode. Poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta, pa procijedite i odmah popijte.
Za najbolji učinak, najbolje je svakog dana popiti po jednu šalicu ovog domaćeg čaja.
Izvor:still

Coko-limun snite

Priprema

 

Sastojci

Težina:
Složeno
  1. Biskvit

  2. 1 Pjenasto izraditi maslac i secer, dodati jaja i miksati da dobijete gustu kremu.
  3. 2 Pomijesati suhe sastojke i dodavati ih naizmjenice sa jogurtom i zlicom marmelade.
  4. 3 Peci u limu velicine 30×40 cm.
  5. 4 Ohladiti biskvit i isjeci ga u tri jednake trake.
  6. Krema od limuna

  7. 1 Na pari sa zicom mjesati jaja, secer, sok i koricu od limuna i maslac, dok se ne pocne zgusnjavati u kremu. To ide dosta brzo.
  8. 2 Skinuti sa pare i dodati zelatinu koja je bila namocena u hladnoj vodi.
  9. 3
    Kremu uz mijesanje ohladiti dok ne pocne lagano zelirati, ali ne smije biti skroz zelatinasta, jer se nece sjediniti sa vrhnjem u glatku kremu. Ostale bi grudvice.
  10. 4 Njezno umijesati tuceno slatko vrhnje.
  11. Krema od cokolade

  12. 1 Zakuhati 150 ml slatkog vrhnja. Skinuti sa temperature i dodati na kockice iskidanu cokoladu.
  13. 2 Mijesati dok se cokolada ne rastopi.
  14. 3 Kad se krema pocne zgusnjavati odvojiti 2 vrhom pune zlice i pomijesati sa maslacem. Ta masa ce vam sluziti za preljev .
  15. 4 U ostatak ohladjene kreme dodati 150 ml tucenog slatkog vrhnja koji ste izmiksali sa slag-fixom.
  16. Postupak slaganja kolaca

  17. Na tacnu staviti jednu traku biskvita. Na to podijeliti polovinu cokoladne kreme. Na kremu metnuti drugu traku biskvita. Na njega namazati limun kremu. Na tu kremu dolazi treca traka i druga polovina cokoladne kreme.
    Dio kreme u koji ste stavili maslac malo samo ugrijati i preliti preko zadnjeg sloja kreme.
    Recept je sa neta uz neke male izmjene.
  18. 4.2.2014
    Sandrine je nekoliko puta pravila ovu tortu i to u raznim velicinama. Zato dopisujem, jer cesto dobijem pitanja za mjere za tortu. Evo Sandrininih mjera koje smo ona i ja zajedno iskemijale.:
    Za tortu od 26 cm: Biskvit: 1,5 mjera, krema: dupla mjera.
    A kolicina sastojaka koja je navedena u receptu dostatna je za jednu tortu promjera 18-20 cm.

Američke integralne palačinke

 

Sastojci

  • Sastojci za palačinke

  •  
    200 g glatkog brašna
  •  
    200 g integralnog brašna
  •  
    Prstohvat soli
  •  
  •  
    3 dl jogurta
  •  
    3 dl mlijeka
  •  
    2 žlice otopljenog maslaca
  •  
    ½ praška za pecivo
  •  
  •  
    1 žličica cimeta
  •  
    2 žlice meda
  • Preljev od jabuka

  •  
    4 kisele jabuke
  •  
    1 žličica maslaca
  •  
  •  
    2 žlice meda
  •  
    Rezani orasi

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1 Preljev od jabuka
    Na maslacu popržiti oguljene  jabuke narezane na kockice.
    Uliti ½ dl vode i 1 vanilin šećer i kuhati 10 minuta. Ohladiti te umiješati med i cimet.
  2. 2 Palačinke
    Sve suhe sastojke pomiješati.
    Žumanjke izmiješati s mlijekom i jogurtom  te dodati prvoj smjesi uz stalno miješanje.

  3. 3 Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg i lagano umiješati u pripremljenu smjesu. Ostaviti stajati 30 minuta.
  4. 4 Tavu za palačinke zagrijati i premazati uljem. Smanjiti vatru i velikom žlicom vaditi smjesu te peći po 3-4 male palačinke. Kad se na gornjoj strani počnu pojavljivati mjehurići palačinku okrenuti i peći do kraja.
  5. 5 Palačinke poslužiti uz preljev od jabuka te posuti rezanim orasima.

Štapići sa sirom

Priprema

 

Sastojci

Težina:
Jednostavno
  1. 1 Pomiješati brašno sa praškom za pecivo i soli. U to izrezati maslac i promješati da nastanu mrvice. 
  2. 2 Dodati jaja i zamjesiti sa kajmakom da tijesto bude mekano i da se ne lijepi.
  3. 3 Umotati u prozirnu foliju i ostaviti da stoji u frižideru 30 min. Razvaljati, premazati razmućenim jajetom, naribati sitno sir i izrezati štapiće. Slagati u tepsiju na masni papir i peći na 180 C 20-30 min.
  4. 4 Ja sam tijesto podjelila na dva dijela. Svaku polovicu sam razvaljala odmah na masni papir, premazala jajetom, izrezala i onda naribala sir i tako prenijela u tepsiju i pekla. Ispekla sam to u dvije tepsije, a da sam izrezivala i slagala jedan po jedan štapić, ispalo bi mi više tepsija.

Rafaelo torta — Coolinarika

 

Sastojci

Priprema

Vrijeme pripreme:
70 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Za biskvit:

  2. 1 Bjelanjke istucite u snijeg i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz miješanje.
  3. 2 Prašak za pecivo pomiješajte s brašnom te dodajte bjelanjcima, a zatim lagano umiješajte kokosovo brašno.
  4. 3 Smjesu ulijte u kalup za torte promjera 26 cm koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 15-20 minuta dok površina ne postane lagano žuta.
  5. 4 Biskvit ohladite i stavite na tanjur tako da gornju stranu okrenete prema dolje.Možete ga navlažiti sa malo mlijeka.
  6. Za kremu:

  7. 1 Žumanjke izmiješajte s pudingom i 200 ml mlijeka.
  8. 2 Preostalo mlijeko stavite kuhati i kad zavrije umiješajte pripremljenu smjesu. Kuhajte uz miješanje dok se ne počne zgušnjavati, a zatim maknite s vatre i ohladite.
  9. 3 Maslac i šećer izmiješajte električnom miješalicom i umiješajte u hladnu kremu.
  10. 4 Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u kremu.
  11. 5 Na biskvit stavite pola kreme, zatim posložite kekse koje ste umočili u smjesu mlijeka i maraskina. Prekrijte ostatkom kreme. Tortu pospite kokosovim brašnom.

Posluživanje

Poslužite dobro ohlađenu uz neki napitak ili kao desert nakon glavnog jela.

Savjet

Oko biskvita možete staviti obod kalupa za torte i nanijeti kremu. Kalup skinite kad se krema učvrsti i zatim pospite kokosovim brašnom.

Svečani kolač sa suhim voćem

 

Priprema

Vrijeme pripreme:
40 min
  1. 1 Jaja, mlijeko i limun šećer pomiješajte, dodajte omekšali maslac, cimet i mješavinu za biskvitna tijesta. Smjesu izradite električnom miješalicom i na kraju umiješajte kandirano voće i bademe.
  2. 2 Smjesu izlijte u kalup (30 cm x 10 cm) obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Posluživanje

Kolač ohladite u kalupu, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet

Kandirano voće po potrebi narežite.

Mesne okruglice iznenađenja

Priprema

Vrijeme pripreme:
50 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1 Piletinu skuhajte u lagano posoljenoj vodi, a 6 jaja tvrdo skuhajte i očistite.
  2. 2 Kuhanu piletinu kratko ohladite i dobro usitnite u električnoj sjeckalici.
  3. 3 Fant za kosani odrezak razmutite u 150 ml mlake vode i pustite da odstoji nekoliko minuta.
  4. 4 Nasjeckanoj piletini dodajte pripremljeni Fant, 1 svježe jaje, senf i peršin, pa dobro i temeljito izmiješajte. Dobivenom smjesom obložite jaja i oblikujte kuglice.
  5. 5 Kuglice prvo umočite u brašno, a zatim u razmućena preostala jaja i na kraju u krušne mrvice. Gotove kuglice pržite u dubokom ulju do lijepe zlatnosmeđe boje.

Posluživanje

Pečene kuglice možete poslužiti tople ili hladne uz umak od rajčica, tartar umak ili salatu po želji.

ČUDOTVORNI DAR IZ PRIRODE: Napravite ovaj prirodni napitak koji sprečava rak!




Prirodni lijekovi su najbolji lijekovi. S vremena na vrijeme potrebno je sjetiti se i starih narodnih lijekova. Započnite svaki dan s ovim prirodnim eliksirom i zdravlje će vam se poboljšati.
Photo: pixabay.com
Sastojci:

2 jabuke srednje veličine
3 stabljike celera
1 krastavac
1 izribani korijen đumbira
pola limuna
jedna limeta
150 g peršina
60 g špinata
Priprema: Sve

NEMOJTE BACATI: PROKLIJALI BELI LUK, SUPERLEK KOJI UBIJA 14 VRSTA ĆELIJA RAKA

trhgftrfg
Proklijali beli luk u odnosu na sirovi dokazano je pojačava antiinflamatorno, imuno-ubrzanje, kardiovaskularne zdravstvene zaštite, i ima tu sposobnost da ubije 14 vrsta ćelija raka. Sumporom-bogato jedinjenje zvano alicin, je efikasano sredstvo protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita bez toksičnih sporednih efekata.
Prvo, hajde da raščistimo sa tim glasinama “beli luk je otrovan”, koje nekolicina potvrdjuje, kao i da je “seme jabuke i kajsije otrovno”, teoriju koju zastupaju oni koji šire strah.
Malo znanja je zapravo opasno kada previdite sve detalje kompletne slike. One,koji za širenje straha koriste dezinformacije, treba svi da ignorišemo. Ovde pročitajte i zašto.
Međutim, ima istine o toksičnosti belog luka ako kupite konvencionalno uzgajan,uvozni beli luk. Preko polovine konvencionalno gajenog belog luka dolazi iz Kine. Skoro sve ostalo dolazi iz Meksika i nekih južnoameričkih nacija.
Određene količine tog uvezenog belog luka iz Kine su uzgajane u ljudskom izmetu, prema australijskim izveštajima. Nakon nekoliko velikih pošiljki storniranih u SAD zbog buđi i insekata, Kina i druge nacije pribegli su izbeljivanju i fumigiranju tog belog luka sa metilbromidom, visoko toksičnim pesticidom koji je zabranjen u nekim oblastima.
Postoji opcija. Plati nešto više kada kupuješ lokalno uzgajan beli luk ili kupi domaće uzgajane organske glavice belog luka. Ironično, toksične mere u pokušaju da spreče uvezeni beli luk da se pokvari takođe inhibiraju sposobnost da proklija.
Proklijao beli luk je još i zdraviji
Proklijali beli luk, stariji beli luk sa svetlim zelenim izdancima nastalim iz svojih karanfilića, obično se smatra da im je uveliko došao kraj i rutinski bivaju bačeni u korpu za otpatke bez razmišljanja.
Dok neka starija biljna hrana koja počne da klija, kao krompir na primer, zapravo može biti opasna, jer oslobađa otrovne hemikalije koje mogu ugroziti ljude, to nije slučaj sa proklijalim belim lukom.
U stvari, studija koju finansira Koreanski Institut za planiranje i evaluaciju tehnologije, nedavno je objavljena u časopisu ACS` poljoprivredne i prehrambene hemije, utvrdjeno je da proklijali beli luk ima još veće antioksidantne aktivnosti od svoje mlađe, svežije braće.
Istraživači su znali da, kada se sadnica pretvori u zelenu biljku, ona tada proizvodi mnoga jedinjenja, od kojih neka od tih jedinjenja štite biljku od patogena.
Istraživač dr. Džong-Sang Kim, objasnio je: “Biljke su veoma osetljive na napade bakterija, virusa i insekata tokom klijanja. Njihova sposobnost da proizvode razne hemikalije naziva se phitoalekins i ona omogućava biljkama da se brane. Većina od njih su toksični za mikroorganizme i insekte, ali i korisni za ljudsko zdravlje. ”
Kimova grupa ustanovila je da se sličan proces može odvijati i kada zeleni izdanci rastu od starijih čena belog luka. Oni su utvrdili da su izdanci iz belog luka, koji su nikli za pet dana imali najveću antioksidantnu aktivnost, dok su izdanci iz sirovog belog luka imali manju antioksidantnu aktivnost.
Kada zavirimo u materiju malo dublje vidimo da je klijanje promenilo metabolički profil belog luka: Metabolički profil belog luka koji je nikao za pet do šest dana bio je različit od metaboličkog profila belog luka niklog za četiri dana ili manje.
Istraživači su zaključili da klijanje može biti održiva metoda da se poveća antioksidantni potencijal belog luka.
Proklijali beli luk u odnosu na sirovi dokazano je pojačava antiinflamatorno, imuno-ubrzanje, kardiovaskularne zdravstvene zaštite, i ima tu sposobnost da ubije 14 vrsta ćelija raka. Sumporom-bogato jedinjenje zvano alicin, je efikasano sredstvo protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita bez toksičnih sporednih efekata.
Zato samo napred, zgrabite nekoliko domaćih, organskih, glavica belog luka sa tržišnih polica i jednostavno omogućite im da klijaju u vašoj ostavi ili skladišnom ormaru kako bi uvećali svoja antioksidantna svojstva.
Webtribune.rs

ZBOGOM OPADANJU KOSE: RECEPT RUSKE LEKARKE ZA JAČANJE KORENA KOSE


vbds378dh-600x407-590x400
Ova maska regeneriše strukturu korena kose i zaustavlja opadanje, a da biste je napravili potrebna vam je samo jedna namirnica …
Problem opadanja i slabog korena kose nije retka pojava, a proizvodi koji postoje na tržištu retko kome pomažu. Ali, kao i za sve ostalo i za ovaj problem najbolje rešenje nudi – priroda!
Ruska lekarka Tatjana Viktorovna Konovalova otkrila je recept za jednostavnu masku za jačanje korena kose.
Ova maska regeneriše strukturu korena kose i zaustavlja opadanje, a da biste je napravili potrebna vam je samo jedna namirnica – šargarepa!
Kao sjajan izvor vitamina beta karotena i vitamina A, šargarepa daje ne samo dobar vid, već i utiče na zdravlje vlasišta koje je esencijalno za zdravu kosu.
Hranljive materije koje šargarepa sadrži mogu poboljšati zdravlje kose, noktiju i kože. Pored toga, šargarepa pomaže i u detoksikaciji celog organizma pa i temena – i stvaranju novih ćelija.
Priprema je takođe vrlo jednostavna: Skroz sitno narendajte nekoliko svežih šargarepi i utrljajte to u koren kose.
Ostavite da deluje minimum 15 minuta, a zatim dobro isperite na uobičajen način.
Na početku, masku nanosite uvek pre pranja kose najmanje 5 puta za redom.
Kada vam kosa ojača, dovoljno je nanositi rendanu šargarepu jednom mesečno, a prvi rezultati videće se već nakon nekoliko tretmana!
Izvor: webtribune.rs

Napravite čudesnu mast od nevena uz ovaj recept

Ako brinite o svom i zdravlju svojih najbližih, ovu mast obavezno morate imati u svojoj kući. Nezamjenljiva je! Mast od nevena, pripremljena po ovom receptu je univerzalna. Koristi se kao lijek i u kozmetičke svrhe. Mnogima je poznato da mast od nevena posjeduje antiseptička, antibakterijska i regenerativna svojstva. Ovu mast odlično podnose djeca, te se koristi protiv osipa, ojeda i dermatitisa. Za dojilje je spas za liječenje ispucalih bradavica.
mast od nevena

Ova mast pomaže kod posjekotina, opeklina, ugriza insekata, gljivičnih oboljenja. Štoviše, odlično se bori s kožnim upalama, ekcemom, ožiljcima, proširenim venama koje stvaraju vensku mrežu. Vrlo je učinkovita za masnu kožu lica, i akne – smanjuje lučenje sebuma, čisti i sužava pore.

Ako imate grubu i ispucalu kožu – ova mast će biti od velike koristi. Postoje različiti recepti zapripremu masti od nevena. Predlažem vam recept, po kom ja pripremam ovu mast. Pokazao se kao izuzetno dobar i ova mast je postala gotovo nezamjenjiva u mojoj kući. Priprema se stvarno brzo i jednostavno, sa samo dva sastojka.

Prirodni recept za mast od nevena

Za pripremu masti biće potrebno:
– 10 grama pčelinjeg voska
– 120 ml ulja od nevena
– 2 šerpice
Pčelinji vosak preporučujem kupiti kod pčelara, a nevenovo ulje u biljnim ljekarnama. Inače, za pripremu masti, koristim domaće ulje od nevena.

Ulje sastavljamo s voskom i stavimo u emajliranu šerpicu, na vodenu paru, na tihu vatru.

Smjesu je potrebno stalno miješati do potpunog otapanja voska. Kad smjesa postane homogena kapnite je na površinu stola i ohladiti. Mast je spremna, ako ima konzistenciju kreme. Ako je mast pregusta, dodajte još ulja, ako je rijetka – voska. Mast preručujemo u čistu staklenu teglicu i pustimo da se ohladi. Poslije zatvaramo poklopcem i čuvamo u hladnjaku. Rok trajanja godinu dana. Po potrebi, napravite veću količinu.
Izvor:uspesnazena