subota, 9. svibnja 2015.

Sastojci:

  • 1 veća ili 2 manje tikvice
  • malo soli
  • 2 jajeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 180 ml jogurta
  • 4 kašike ulja
  • 2 čaše od jogurta oštrog brašnaPriprema
  • Oljuštiti tikvice, narendati ih, posoliti i ostaviti ih 10 minuta.
  • Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje.
  • Umutiti jaja s jogurtom, brašnom i uljem i dodati tikvice, ne cediti ih, sve dobro sjediniti i puniti kalupe za mafine.
  • Ovo je količina za 12 mafina.
  • Peći ih 30 minuta na 200 stepeni.
  • Ko voli može dodati u smesu i malo začinskoh bilja i parmezana.
  • Ako vam je tikvica veća i ima semenke, obavezno taj srednji deo odstraniti, narendati je i nju morate dobro iscediti da ne bi vlaga tokom pečenja napravila u sredini lepljivo testo. Nikakvo duže pečenje neće uspeti da osuši i ispeče tu gnjecavu sredinu.
  • Posluživanje
  • Služiti ih malo prohladjene uz kiselo mlečni napitak ili sezonsku salatu
Jednostavna i brza priprema čini ovaj recept idealnim za mnoge prilike...
Kad vam se baš jede pica, toliko da nemate vremena ni da čekate da se testo "naraste", ovo je najbolji način da skratite postupak.
Recept je prilagođen za dve osobe, a vreme kuvanja je 15 minuta.

Sastojci:
2 šolje brašna
šolja jogurta
1 kašika soli
1 kašičica praška za pecivo
dodaci po želji

Priprema:
Sve sastojke jednostavno pomešati i malo promešati, zatim staviti u pripremljeni pleh i staviti testo tako da prekrije ceo pleh (uključujući i strane).
Možete koristiti bilo koje šoljice za meru. Najbitnije je da koristite istu šoljicu za brašno i jogurt.
Dodatke po testu poslažite kako želite (salama, sir, povrće, sosovi…) i pecite kao i običnu picuu, na 220°C 10-15 minuta.


Čudesna maska za negu kože oko očiju. Otklanja podočnjake, izbeljuje kožu i pegla sitne bore.

Maska sa krompirom je odlična podmlađujuća maska za negu područja oko očiju. Odlično revitalizuje kožu, otklanja otoke, borice,  podočnjake i naduvenost kože. Deluje izuzetno nežno na kožu ispod očiju, bez iritacije, pogodna je za sve tipove kože i ne poseduje nikakve kontraindikacije. Dovoljno je dva puta nedeljno primenjivati ovu jednostavnu masku i koža oko očiju […]
Čudesna maska za negu kože oko očiju. Otklanja podočnjake, izbeljuje kožu i pegla sitne bore.
Maska sa krompirom je odlična podmlađujuća maska za negu područja oko očiju. Odlično revitalizuje kožu, otklanja otoke, borice,  podočnjake i naduvenost kože. Deluje izuzetno nežno na kožu ispod očiju, bez iritacije, pogodna je za sve tipove kože i ne poseduje nikakve kontraindikacije.
Dovoljno je dva puta nedeljno primenjivati ovu jednostavnu masku i koža oko očiju će posvetleti, postaće glatka, zategnuta i elastična. Krompir sadrži enzim katehol, koji se često koristi u kozmetičkim preparatima za izbeljivanje kože. Probajte, nije teška za pripremu, ali zaista je čudesna.
Maska sa krompirom za negu kože oko očiju. Recept:
Za pripremu ove maske biće potrebne 2 supene kašike sitno izrendanog sirovog krompira i 2 komadića gaze (ili tufera od vate).
Izrendani krompir stavite na pripremljene komadiće gaze (po 1 kašiku na svako parče gaze) i ovu masku nanesite na područje oko očiju, tako da gaza stoji povrh krompira.
Masku držite 20-30 minuta. Posle masku uklonite i umijte se mlakom vodom ili čajem kamilice. Masku nanosite 2-3 puta nedeljno.
Što se tiče kontraindikacija pri korišćenju ove maske, one jednostavno ne postoji.
Kada je Yulia Tarbath odlučila da napokon treba poduzeti nešto za svoje zdravlje, otišla je na “banana otok”. Međutim, ovaj otok nije bio onakav kakav većina ljudi zamišlja, prepun ležaljka uz more i pića s slatkim kišobranima. Umjesto toga, „banana otok“ je termin koji se obično koristi za opisivanje konzumiranja samo jednog voća, i nikakve […]
12 dana jela je samo BANANE, evo šta joj se dogodilo!
Kada je Yulia Tarbath odlučila da napokon treba poduzeti nešto za svoje zdravlje, otišla je na “banana otok”.
Međutim, ovaj otok nije bio onakav kakav većina ljudi zamišlja, prepun ležaljka uz more i pića s slatkim kišobranima. Umjesto toga, „banana otok“ je termin koji se obično koristi za opisivanje konzumiranja samo jednog voća, i nikakve druge hrane, na određeno vremensko razdoblje. Također poznato kao „mono-voćarenje“, mnoge privlači kao laka i učinkovita metoda dijete i detoksikacije, piše Korisno.net.
Nakon što se Yulia neuspješno borila s kandidom, lošom probavom, lošim tenom, hipoglikemijom, žudnjom za lošom hranom, nemogućnošću da skine onih par upornih kilograma viška i s velikim promjenama raspoloženja, ona sada više nema nikakvih ovakvih komplikacija, pripisujući razlog postupnog ozdravljenja ovoj dijeti i u nastavku nje – hranjenju sirovom hranom.
Tarbath, koja je postala pobornik sirovog veganskog način života (zajedno sa svojim suprugom), kaže da se može koristiti bio koje voće u ovoj dijeti tj. detoksikaciji, ali često se biraju upravo banane zbog lakoće i praktičnosti jedenja, vrijednog prehrambenog sadržaja i pristupačne cijene. Nadalje, kaže da se može dodati povrće u ovu detoksikaciju, ali predlaže da se isto koristi samo jedna vrsta povrća poput npr celera.
Zapamtimo: ovo je kratkoročna dijeta i ne bi se smjela provoditi duže vrijeme već samo za detoks i zdravlje.
Slijedeći banana dijetu 12 dana (banane se jedu po želji, nema restrikcija), pijući mnogo tekućine (voda sobne temperature) te odmorom i vježbom, vidjela je ogromna poboljšanja na fizičkom i emocionalnom polju!
Prvo, njezina probava postala je odlična – i bez ikakvih komplikacija. Zapravo, nije iskusila nikakve neugodne simptome detoksikacije! Banane, koje su bogate vlaknima (jedna ima otprilike 12% od FDA preporučene dnevne doze od 25 g), su poznate po svojoj sposobnosti da pomognu u probavi reguliranjem elektrolita i ispiranjem toksina iz tijela.
Drugo, kaže da se osjećala „mirno i spokojno“ i „puno kreativnije“ dok je uživala u banana dijeti. „Doživjela sam ogromnu mentalnu jasnoću i fokus“, kaže Tarbath, dodajući da kao da je dobila „dodatno vrijeme“. Bananine razine kalija i triptofana su odgovorne za ovaj osjećaj, pomažu u staničnoj komunikaciji i održavaju odgovarajuće razine kisika u mozgu. Banane su napravile detoks emocija i uma!
S mogućnosti da postigne više kroz ovaj pojačani fokus i energiju, objašnjava kako je nadmašila svoje najbolje rezultate vježbanja. Čak je istrčala maraton od 30 km!
Istraživanje je pokazalo da su samo dvije banane sposobne pružiti dovoljno energije za naporan 90-minutni trening. Nije ni čudo da je banana broj 1 izbor što se tiče voća među vodećim svjetskim sportašima. No, energija nije jedini način kako banana može pomoći zdravlju.
Kao da ovo sve nije dovoljno nevjerojatno, koža i kosa joj je postala mekša i sjajnija, tijelo fit, došla je do željene težine bez velike muke.
U kojem stadiju zrelosti su banane najbolje za probavu i zdravlje općenito?
Banane sadrže visoku razinu kalija, minerala koji je neophodan za pravilan rad mišića. Odličan su izvor vlakana, a sadrže malo zasićenih masnoća i kolesterola. To je jedna od rijetkih vrsta voća koja sadrži čitavi kompleks vitamina B, od kojih u najvećoj mjeri sadrži tiamin, riboflavin, niacin i folnu kiselinu.
U usporedbi s jabukom, ima čak 4 puta više bjelančevina, 2 puta više ugljikohidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i željeza, i 2 puta više svih ostalih vitamina i minerala.
Uz sve navedeno, banane sadrže bakar, mangan, selen i cink. Ovo je stvarno čudesan i nevjerojatan plod.
Evo rezultata zdravstvenog istraživanja provedenog u Japanu.
Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) ili Faktor Nekroze Tumora, koja ima sposobnost da se bori protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno.
Kako banana zrije, razvija tamne točkice po sebi. Što više točkica ima, više je obogaćenih stanica koje razvijaju imunitet.
U tom stupnju sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbira, za razliku od manje zrelih stadija banane kada je teža za probaviti jer se škrob još nije pretvorio u šećer.

 http://carsija.info/12-dana-jela-je-samo-banane-evo-sta-joj-se-dogodilo/
Razina stanica sa antikanceroznim efektom odgovara razini zrelosti voća. Što je banana zrelija, više ima antikanceroznih kvaliteta.
Kod istraživanja, u usporedbi sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržavale najviše antikanceroznih tvari.
Živjele nam banane!

petak, 8. svibnja 2015.


SastojciZA SAUM
6 bjelanjaka
24 kasike secera
malo manje od 1dl vode
prstohvat soli
ZA KORU
6 zumanjaka
6 kasika secera
6 kasika brasna
6 kas mlijeka
6 kas ulja
1 mala kasika praska za pecivo
Priprema
1. Prvo napraviti koru. Umutiti zumanjke sa secerom u pjenastu masu, dodati, mlijeko,
ulje, brasno i pzp. U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brasnom i peci
oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20 Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti
foliju i stavit na tacnu.
2. Za saum, staviti secer u serpu, dodati vodu i staviti da se kuha. Dok provrije smanjiti na
najmanju T Dok se voda kuha umutiti bjelanjke u cvrst snijeg, dodati so i nastaviti
mutiti. Dotle je secer sa vodom provrio… Lagano dodavati vreo secer u cvrst snijeg NE
ODJEDNOM…na pocetku po 2-3 kasike, kasnije povecavati i tako dok se ne potrosi sva
tekucina.
3. Nastaviti mutiti na najvecoj jacini/brzini caa 10 min Provjeriti kasikom kad se uzme i
okrene, da ne klizi sa kasike, vec stoji cvrsto.
4. Na ohladjen biskvit staviti sampitu i poravnati, posuti sacokoladom u prahu, a i ne
mora…. Staviti u frizider da se ohladi.
Posluživanje
Ja je izrezem odmah,prije nego sto ode na hladjenje. Kolicina jaja se moze povecavati po
zelji…Na 1 bjelanjak idu 4 kasike secera….
Ovo istraživanje je još jedna potvrda da malo znamo o ženama, njihovom načinu razmišljanja i mehanizmima za donošenje odlukadvoje, par, veza, muškarac, žena, foto profimedia
Sjajne vesti za muškarce: One vas odmeravaju upravo onoliko koliko vi zurite u njih. Samo diskretnije. Bićete iznenađeni šta zaista uhvati njen pogled, na šta obraćaju pažnju.
Magazin Womans Health pitao je svoje čitateljke da otkriju šta prvo primete kod muškarca. Rezultati su bili prilično iznenađujući. Nijedna od 200 učesnica ispitivanja nije spomenula trbušnjake.
Izostali su i komentari o novčaniku, novcu, bogatim frajerima, društvenom statusu, zapravo o svemu onome što muškarci misle da je ženama važno.
Ovo istraživanje je još jedna potvrda da malo znamo o ženama, njihovom načinu razmišljanja i mehanizmima za donošenje odluka.
Evo nekih od najzanimljivijih komentara čitateljki magazina Womans Health: "Oči , osmeh, građa, visina, glas" bila je jasna Veronika P.
"Način na koji me gleda sa drugog kraja sobe" priznala je Zeferena B.  "Ako me zasmejava i ako se pored njega osećam lepo" navela je Samanta R. "Kada muškarac uđe u sobu, prva stvar koju primetim je njegov stav. Volim, volim, volim čoveka sa stavom! I volim da vidim muškarca koji vodi računa o sebi. To pokazuje poverenje i čini ga privlačnim" kaže Nensi R.
"Njegovi zubi. Osmeh može otopiti tvoje srce", tvrdi Karen O.


www.kurir.rs
PRIJEKI LIJEK ZA LJUDE KOJI IMAJU POVIŠEN ŠEĆER!gg

PRIJEKI LIJEK ZA LJUDE KOJI IMAJU POVIŠEN ŠEĆER!

PRIJEKI LIJEK ZA LJUDE KOJI IMAJU POVIŠEN ŠEĆER!gg

Ova biljka je lijek za ljude koji imaju povišen šećer, a gaji se veoma jednostavno. Nadzemni dio se može iskoristiti isto tako dobro kao i onaj koji raste u zemlji.
Čičoku možete naći na svim pijacama. Slična je krompiru, i veoma je ljekovita kada se koristi u ishrani. Nazivaju je i biljkom 21. vijeka, jer se danas najviše koristi u kulinarstvu.
Krompirasti dio čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krompira, nema škroba nego inulina, zbog čega ga u ishrani koriste osobe oboljele od šećerne bolesti – dijabetesa i osobe koje imaju problema sa prekomjernom težinom.
Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko narendana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuhana ili pečena kao i krompir. U obliku brašna koristi se za izradu hljeba.
Od čičoke se može proizvesti i rakija, i to 6 litara od 100 kilograma čičoke, a može se i kiseliti kao zimnica.
Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama dnevno jer ona snižava visinu šećera u krvi. Slično kao krompir, i čičoka je dobar izvor kalijuma, a pola šoljice svježe čičoke zadovoljava 20 % dnevnih potreba za kalijumom.
U istih pola šoljice čičoke nalazi se 1,5 grama bjelančevina, 1,2 grama celuloze. Čičoka je izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina S, folne kiseline i vitamin V1 i V2.
Da bi se iskoristila ljekovita svojstva čičoke, treba je konzumirati u svježem stanju. Termički obrađen gomolj nema ljekovita svojstva karakteristična za sirov korijen pa se preporučuje za ishranu zdrave osobe.
Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, otporna je na sve vremenske uticaje i bolesti, proizvodnja je jako jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatiše deset godina.
Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krompir, morska repa, mačja repa, divlji krompir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja (krtola), krupnog i nepravilnog oblika. Potiče iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dijela biljke.
Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3,5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u septembru na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svijetlo žute cvjetove slične suncokretu, ali manje (u prečniku 4-8 centimetara).
Čičoka se može gajiti kao jednogodišnja i kao višegodišnja kultura. Dobro podnosi sušu i niske temperature.
Ove kućne navike privlače siromaštvo, bolest i nevolje!cxv

Ove kućne navike privlače siromaštvo, bolest i nevolje!

Ove kućne navike privlače siromaštvo, bolest i nevolje!cxv Gomilanje stvari i nered štetno utječu na osnovne životne funkcije u nekom prostoru. Filozofija stanovanja feng shui preporuča da se određene zone u stanu raščisti i nastavi održavati čistima i urednima.
Koncepcija čistoće u filozofiji feng shui podrazumijeva i generalno sređivanje: sortiranje stvari tako da sve imaju svoje mjesto, popravke pokvarenog, bacanje nepotrebnog, neupotrebljivog i svega što nije u funkciji, što nam se ne sviđa ili ga ne koristimo dulje vrijeme.
Nered ulazi u ljudsko bioenergetsko polje, prouzrokuje neorganizirano, kaotično razmišljanje, a posljedično i jednu nevolju za drugom. Navika da čuvamo, skladištimo i sakupljamo nepotrebne stvari koje ne koristimo (pod izgovorom da će nam možda jednog dana zatrebati) ukazuje na to da duboko u sebi imamo naviku da čuvamo strah, tugu, nezadovoljstvo, brigu.
Na taj način šaljemo dvije poruke svom mozgu i svom životu: da ne vjerujemo u sutra i da mislimo kako novo i bolje nije za nas.
Sve dok se materijalno i emocionalno držimo starih beskorisnih osjećaja, neće biti mjesta za nove mogućnosti.
Tendencija prenatrpanosti prostora (izuzev očiglednih razloga kada više članova živi na malom prostoru) povezana je s instinktom samozaštite i ograđivanja od drugih uslijed osjećaja nesigurnosti.
Što nam je zaista potrebno da bismo se osjećali sretno i sigurno i koliko smo svjesni da nas upravo gomilanje stvari sprječava da to postignemo?
Stvari ispod kreveta snažno će remetiti naše zdravlje, a potreba da se stvari redaju na police (osobito one iznad radnih stolova i kreveta) izazvat će konstantnu strepnju od nečeg neočekivanog.
Kada pretrpamo centar, sjeveroistok ili jugozapad svog prostora, onda smo previše zabrinuti za svoje zdravlje i najčešće ugrožavamo funkcije gušterače, želuca ili slezene.
Nered na zapadu ili sjeverozapadu često će nas stavljati u konfliktne situacije zbog nekontroliranosti, a pluća i debelo crijevo postaju osjetljiva točka.
Pretrpan sjever ograničava naše potencijale, sprječava nas da jasno izražavamo svoje osjećaje, donosi strahove i probleme s mjehurom i bubrezima.
Istok i jugoistok će na gomilanje stvari uzvratiti neodlučnošću, konfuzijom, potisnutim bijesom, ali i disfunkcijom jetre ili žučnog mjehura.
Nered na jugu donosi problematično i nasilno ponašanje, izostanak priznanja, omalovažavanje i poremećaj u radu srca, tankog crijeva i imunološkog sustava.
Nisu stvari te zbog kojih život stagnira, nego stav čuvanja i zadržavanja. Kada nešto čuvamo, zapravo razmišljamo o potrebi, siromaštvu, vjerujemo da će nam sutra to nedostajati i da nećemo moći ispuniti te potrebe.

www.kucni-savjeti.info
Soda bikarbona namijenjena je kuhanju, a pravi znalci znaju i koliko je korisna pri kućanskim poslovima. Sada su stručnjaci za ljepotu i njegu kože otkrili da je i odlično prirodno sredstvo kojim se možemo njegovati. SAZNAJTE kakva sve ČUDA soda bikarbona čini za ljepotu! Prirodni dezodorans Pomiješajte malo sode bikarbone s vodom i napravite pastu […]SAZNAJTE kakva sve ČUDA soda bikarbona čini za ljepotu!
Soda bikarbona namijenjena je kuhanju, a pravi znalci znaju i koliko je korisna pri kućanskim poslovima. Sada su stručnjaci za ljepotu i njegu kože otkrili da je i odlično prirodno sredstvo kojim se možemo njegovati.
SAZNAJTE kakva sve ČUDA soda bikarbona čini za ljepotu!
Prirodni dezodorans
Pomiješajte malo sode bikarbone s vodom i napravite pastu te nanesite ispod pazuha. Soda bikarbona isušuje kožu pa ćete se lakše boriti s problemima znojenja.
Pročistite kosu
S vremena na vrijeme kosu je potrebno pročistiti od svih naslaga šampona, regeneratora i raznih proizvoda koje koristimo. To ćete najlakše napraviti tako da u šampon stavite malo sode bikarbone i koristite ga isto kao što biste svaki put.
Bijeli zubi
Umjesto kupovnih i skupih proizvoda za izbjeljivanje zubi možete pripremiti smjesu kod kuće. Od žlice sode bikarbone i pet kapi vodikovog peroksida napravite pastu. Doktorica Jessica Emery savjetuje za Women’s Health da dodate nekoliko kapi vode ako je pasta previše gusta. Nanesite na zube četkicom i ostavite da djeluje pet minuta. Iščetkajte pa isperite. Postupak možete ponavljati jednom tjedno, ali budite oprezni jer možete izazvati preosjetljivost zuba.
Uredite kožicu oko noktiju
Jedan od jednostavnih načina da uredite kožicu oko noktiju je i nanošenje paste od sode bikarbone i vode. Smjesu snažno utrljajte i odstranite višak kožice, a ako vam ostane još paste, iskoristite je za ruke.
Piling
Istu recepturu možete iskoristiti i za piling za lice. Odličan je to način da uklonite mrtve stanice na koži i poboljšate cirkulaciju.
Neumoljivi miteseri
Obično nas najviše nerviraju miteseri na licu, a njih se nije lako riješiti. Kozmetički saloni imaju jednu tajnu: koriste destiliranu vodu za parenje. Upravo nju možete pomiješati sa sodom bikarbonom i zatim istrljati mitesere, savjetuje kozmetičarka Pearl Dworkin. Prije toga možete držati glavu nad parom odnosno vodom koju ste zagrijali u loncu. Prištiće obavezno istisnite prstima omotanim u pamučnu tkaninu.
Detoksikacijska kupka
Pomiješajte sodu bikarbonu s jednakom količinom soli te dodajte vodi. Možete ukapati malo eteričnog ulja s mirisom lavande ili jasmina i učinak će biti božanstven.
Suho pranje kose
Ukoliko ste u žurbi i ne stignete oprati kosu, ali nemate ni šampon za suho pranje možete iskoristiti sodu bikarbonu. Nanosite male količine sode bikarbone, koliko je potrebno, a količina ovisi o tome koliko se kosa zamastila. Zatim samo dobro protresite i iščešljajte kosu.
Parker Sawyers and Tika Sumpter will play the US president and the first lady in Southside With You, a film about their first date in Chicago in 1989
Parker Sawyers and Tika Sumpter will play Barack and Michelle Obama in a new drama.
Young love … Parker Sawyers and Tika Sumpter will play Barack and Michelle Obama in a new film. Photograph: Getty
Actors Parker Sawyers and Tika Sumpter have been cast as Barack and Michelle Obama in a forthcoming romance about the couple’s first date.
Southside With You is about the Obamas’ first outing in 1989 when Obama and lawyer Michelle Robinson visited the Art Institute of Chicago and watched a screening of Spike Lee’s Do the Right Thing. The pair also apparently kissed outside an ice cream parlour.
At the time, Obama was a first-year Harvard Law student working as an associate at Chicago law firm Sidley Austin, where the younger Robinson was his boss. The Obamas married in 1992.
Described as a romantic comedy drama, director Richard Tanne’s film is expected to start shooting in Chicago in August, with Tanne (best known for comedy Worst Friends) working from his own screenplay. Sawyers is due to star in Oliver Stone’s Edward Snowden biopic Snowden. He also has small roles in Zero Dark Thirty and Jack Ryan: Shadow Recruit.
Sumpter played the singer Yvonne Fair in James Brown biopic Get on Up. The actor has also appeared in comedies Ride Along and My Man Is a Loser.
Deadline previously reported that Southside With You would follow the format of Richard Linklater romance Before Sunrise, which details the 24-hour encounter of a young American man and French woman as they get to know each other during a day in Vienna.

www.theguardian.com
Mladi krompirići su izvor vitamina, minerala i ugljenih hidrata, i njihovom redovnom konzumacijom možete poboljšati zdravlje i sprečiti bolesti.
Neka istraživanja su utvrdila da mladi krompirići sadrže malo kalorija a bogati su i vlaknima pa mogu da igraju važnu ulogu u zdravoj ishrani i gubitku suvišnih kilograma.
Krompir organizmu obezbeđuje potrebnu energiju koja nam je neophodna tokom držanja dijeta, a pošto je bogat ugljenim hidratima potpomaže telesne reakcije kao što su pokreti, razmišljanje i probava.
Kalorije
Jedan kuvani mladi krompir sadrži oko 26 kalorija. S obzirom da mladi krompirići mogu da variraju u veličini, sadržaj kalorija na 100 grama krompirića može da se kreće između 70 do 100 kalorija. Oko 86 odsto kalorija krompirića dolazi iz ugljenih hidrata, dok je skoro 10 odsto obezbeđeno iz proteina i 4 odsto ili manje od masti.
Masti
Mladi krompirići pripremljeni bez putera, sira ili krem sosa sadrže zanemarljive količine masti. Nacionalni podaci laboratorije nutrijenata izveštavaju da merenjem krompirića između 4,5cm i 6 cm u prečniku obezbeđuju samo 0,21 grama ukupne masti.

Ugljeni hidrati
Jedna porcija mladih krompirića sa kožom, sadrži oko 30 odsto preporučene dnevne doze ugljenih hidrata za zdravu odraslu osobu. Ovi ugljeni hidrati se mogu podeliti u dve glavne kategorije: šećer i dijetetska vlakna. Porcija mladih krompirića može da obezbedi između 8-11 odsto dnevnog unosa vlakana. Ishrana bogata vlakanima,vezuje se za smanjeni rizik od raka debelog creva, gojaznosti, dijabetesa i previsokog holesterola.
Ljudi koji  pokušavaju da smršaju često izbegavaju krompir a ne bi trebalo. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom sadrži šećer, ugljene hidrate koji se brzo vare i mogu vas ostaviti bez osećaja gladi ubrzo posle jela. Međutim, naučnici u "British Journal of Nutrition" otkrili su da mladi krompirići imaju srednji i nizak glikemijski indeks kada se jedu hladni, što ih čini dobrim izborom hrane za ljude koji pokušavaju da izgube težinu.

Vitamini
Mladi krompirići sadrže značajne količine esencijalnih vitamina, posebno ako su spremni sa kožicom. Jedna porcija krompirića sadrži skoro 45 odsto preporučene dnevne doze  vitamina C, a 10 odsto za vitamin B6, vitamine potrebne za sintezu neurotransmitera i kardiovaskularnog sistema zdravstva. Mladi krompir takođe sadrži oko 2.2 miligrama niacina, 37 mikrograma folne kiseline, 14 grama vitamina A i 3,9 mikrograma vitamina K po obroku.
Minerali
Mladi krompirići sadrže visoku koncentraciju kalijuma - 620 miligrama, odnosno 18 odsto dnevne preporučene doze, za jednu porciju. Oni takođe sadrže 6 odsto od iznosa potrebnog gvožđa dnevno za optimalno zdravlje, kao i 99 miligrama fosfora, 39 miligrama magnezijuma i 12 miligrama kalcijuma u ​​jednoj porciji.

Antioksidansi
Mlad krompir je dobar izvor antioksidanata, jedinjenja koja sprečavaju oštećenja DNK tako što inhibira funkciju slobodnih radikala.Mladi krompirići su bogati jedinjenjima kukoamina, flavonoidima poput antocijana i karotenoida. Konzumiranje hrane bogate jedinjenjima kukoamina može da spreči hipertenzije, dok flavonoidi mogu da vas zaštite od bolesti srca i raka.
Usporite proces starenja lekovitim domaćim preparatom.
Još uvek ne postoji čarobna pilula koja zaustavlja starenje i briše tragove godina s lica. Međutim, neke namirnice su prava riznica lekovitih sastojaka i mogu uticati povoljno na vaše zdravlje. Samim tim, pravilna ishrana će poboljšati izgled vaše kože i osećaćete se bolje.
Predstavljamo vam recept za eliksir koji će vam pružiti energiju, zdravlje i usporiti proces starenja.

Potrebno je:
10 čenova belog luka
sok 10 limunova
1 kg organskog meda
Iseckajte sitno čenove belog luka i pomešajte s ostalim sastojcima. Stavite mešavinu u staklenu teglu i ostavite da stoji 8-10 dana.
Nakon isteka tog perioda, uzimajte jednu kašičicu eliksira ujutro pre doručka i uveče pre večere.
Helicobacter pylori (H. pylori) spiralna je bakterija koja je nađena na sluznici čovjekova želuca i jedina je bakterija koja može preživjeti u nepogodnoj kiseloj sredini u želucu. Ova bakterija dovodi do dugotrajne (kronične) upalne reakcije želuca (gastritisa).Helicobacter pylori infekcija, koja uzrokuje više od 90% ulkusa (čireva) dvanaesnika i do 80% ulkusa želuca.
Lijek protiv heliko bakterije

cuvarkuca-houseleek-pixabay
RECEPT

- 300 g listića biljke čuvarkuća (Sempervivum tectorum)
- 2 kašike meda (opciono)
Listiće čuvarkuće samljeti u mašini za meso, mada vjerujem da neka slična obrada u multipraktiku ili sjeckalici je dovoljno dobra. Promiješati sa medom i uzimati jednu kašiku ujutru na prazan želudac. Med nije neophodno dodavati, više je radi ukusa, da bi se lakše koristilo. Čuvati u frižideru.
Žena koja mi je ovo ispričala mi je rekla da se koriste tri ovakve ture zaredom i uradi pregled nakon šest meseci. Kod nje bakterije više nije bilo, kao ni tegoba. A inače su joj davali mnogo jake antibiotike koji su joj smetali.
Lijek protiv čira na želucu

10369913_330405827108401_2842533518432150735_n
RECEPT

- 100 listića bokvice
- 1 tegla meda
Nasijeckane listiće bokvice promiješati sa medom. Treba da odstoji 15 dana pre korišćenja. Čuvati u frižideru. Uzimati po kašiku dnevno na prazan želudac. Čovek kaže da je bio pred operacijom čira na želucu i da ga je ovo spasilo.
Nadam se da će ovo nekome još da pomogne.

www.lijekizprirode.com

četvrtak, 7. svibnja 2015.

Problem svake domaćice – kako odstraniti neprijatne mirise, posebno u prostoru toaleta. Evo drage moje, hvatajte odličnu ideju za osvježavanje i dezinfekciju WC šolje uz pomoć šumećih mirišljavih bombica, piše portal uspesnazena.com! Prirodno, ekološki čisto, bez hemikalija. Ideja odlično funkcioniše, a pripremaju se dovoljno jednostavno. Koristiti takve bombice je čisto zadovoljstvo. WC šolja je čista, a toalet mirisan.
Za pripremu mirišljavih bombica biće potrebna soda bikarbona, limuntus (limunska kiselina) i bilo koje eterično ulje. Najbolje je izabrati neko intenzivnijeg mirisa i sa antibakterijskim dejstvom (lavanda, narandža, menta, limun itd). Od pribora: duboka činija, silikonska lopatica(može plastična ili drvena kašika), raspršivač i silikonski kalupi (nije obavezno).
Mirišljave bombice za WC šolju. Kako pripremiti:
Na 1 dio limuntusa potrebno je 2,5 dijela sode bikarbone i 25-30 kapi eteričnog ulja. U ovom primjeru bombice su napravljene od 100 gr limuntusa, 250 gr sode bikarbone i 50 kapi eteričnog ulja narandže. Kao rezultat sam dobila 20 bombica. Provedeno vrijeme – 20 minuta.femina 1U dubokoj činiji promješajte sodu i limuntus. U smjesu dodajte eterično ulje i ponovo dobro promješajte. U smjesu možete dodati i neku boju u prahu (koristila sam plavu, prehrambenu), a možete ostaviti i bezbojne.femina 2U raspršivač naspite vodu, najbolje je koristiti prokuvanu hladnu ili filtriranu vodufemina 3Sada dolazi ključni momenat. Poprskati smjesu iz raspršivača i promješati. Ne vlažiti previše! Samo malo. Bolje potrošiti malo više vremena na pripremu, nego sve pokvariti, jer zbog veće količine vode, soda i limuntus će momentalno stupiti u reakciju, smjesa „prokuva“ i od bombica neće biti ništa.femina 4Potrebno je prskati i mješati smjesu desetak puta. Ne treba da bude suviše mokra, tek malo navlažena.femina 5U silikonske kalupe kašikom ili rukom (obavezna je rukavica) preručite pripremljenu smjesu.femina 6Na kraju ćete vrlo jednostavno vaditi iz njih bombice. Ako jače ispresujete smjesu u kalupima, bombice će se duže vrijeme rastvarati u vodi, u suprotnom će se brže rastvarati. Nemojte prepuniti kalupe, napunite ih malo više od polovine, da bi smjesa mogla još malo da raste (ovo govorim iz svog iskustva).femina 7Ne morate koristiti silikonske kalupe, možete staviti rukavice i praviti loptice.femina8
Ostaviti bombice na sobnoj temperaturi da se osuše 3-4 sata.
Čuvajte ih u plastičnoj kutiji ili u staklenoj tegli.
femina 9Mislim da vam je jasan način korišćenja. Jednostavno bacite šušteću bombicu u WC šolju. Za vrijeme „ključanja“, bombica osvježava i dezodoriše vazduh u toaletu. Rezultat: čista WC šolja i mirišljava prostorija.femina 10

www.lijekizprirode.com
luk-pixabay
Kardiovaskularne bolesti

Luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide. Znanstveno je dokazano kako sumoprni spojevi koji se nalaze u luku djeluju protiv začepljenja krvnih žila i nepoželjnog taloženja trombocita. Isti spojevi, međutim, dobro utječu na smanjenje razine lošeg kolesterola i triglicerida.
Kosti

Istraživanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju. To je osobito važno za žene u menopauzi jer se gustoća kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od prijeloma kuka.
Protuupalno djelovanje

Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protupalnu moć. Oni sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.
Štiti od raka

Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umjereno konzumirate. Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti, ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate staviti barem jednu glavicu luka.
Regulira šećer u krvi i sprječava infekcije

Izvrstan je kod reguliranja razine šećera u krvi te sprečavanju bakterijskih infekcija.
Kako ga konzumirati?

No, treba pripaziti kako ga konzumirate.
Naime, ostavite li nasjackani luk na zraku dva sata ili duže ili ga termički obrađujete na pari više od 10 minuta, on će izgubiti većinu antibakterijskih svojstava!

ponedjeljak, 4. svibnja 2015.

Uz pomoć ovih trikova će pileća prsa biti mekša i ukusnija.
Grilovana pileća prsa su brz i lak obrok. Savršen je izbor kada nemate mnogo vremena za pripremu hrane, a opet želite nešto pikantno.
Poslužite se ovim trikom, kako vaša pileća prsa ne bi bila suva.
Pročitajte i Punjeno pileće meso
1. Isecite file na jednake šnicle, debljine 1-1,5 centimetar. Lagano izlupajte samo sa jedne strane.
2. Napravite sos od limunove kore i maslinovog ulja, dodajte beli luk i svež začin. Sipajte sos u plastičnu kesu, mogu i one za zamrzivač.
3. Ubacite piletinu u kesu sa sosom i sačekajte da odstoji par minuta.
4. Pripremite piletinu na grilu ili u tiganju. Vodite računa, fileu ne treba duže od 2-3 minuta, sa obe strane, da se pripremi.
File će biti mekan i sočan. Uz njega je dovoljno poslužiti salatu.
Za pola kilograma piletine biće vam potrebno:
6 kašika maslinovog ulja
4 čena belog luka, usitnjenog
kašičica majčine dušice
pola kašičice origana
kašičica soli
pola kašičice bibera
1 1/2 kašičica narendane limunove kore
Ukoliko patite od hipertenzije, nije na odmet da pri ruci imate baš ove namirnice.
Određene namirnice mogu regulisati krvni pritisak pa bi trebalo češće da ih konzumirate ukoliko patite od hipertenzije.
Beli luk
Ova namirnica daje jelima odličnu aromu jelima i ima brojna lekovita svosjtva. Zbog toga bi beli luk trebalo češće da se nađe na vašem jelovniku. Naučna istraživanja su pokazala da alicin koji se nalazi u belom luku može sniziti povišen krvni pritisak.
Bez nepoželjnih posledica - Kako da uklonite miris belog luka sa ruku (VIDEO)
Cimet
Ova aromatična namirnica čini čuda za vaše zdravlje. Pored toga što može da snizi pritisak, cimet deluje preventivno i na nastanak dijabetesa.
Crni luk
Povrće koje je verovatno najčešći sastojak slanih specijaliteta sadrži antioksidanse flavonol i kvercetin koji pozitivno utiču na vaše zdravlje. Naučna studija je pokazala da redovnim konzumiranjem crnog luka možete regulisati krvni pritisak.
Pogledajte i Zašto bi trebalo češće da jedete crni luk
Origano
Listovi ovog začina sadrže karvakrol koji veoma pozitivno utiče na krvni pritisak, baš kao i crni luk.
Masline
Maslinovo ulje koje vaše specijalitete čini ukusnijim, takođe može sniziti krvni pritisak. I pored toga što je ulje, maslinovo spada u dobre masti i redovan je sastojak čuvene mediteranske dijete. Inače, poznato je da se kod stanovnika Mediterana ređe dijagnostikuju srčana oboljenja.
Ovaj melem eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid…
Glavni sastojci ovog recepta su sviježi hren, ne prskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se sada, prije recepta, kratko osvrnuti na ren.
U ishrani se najčešće upotrebljava koren hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke. Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcij, vitamin B2, magnezij, fosfor…). Hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu. Ako imate veći korijen, možete izrendati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijumsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.
Ako želite da vam izrendani ren ostane svjež i nakon tri nedjelje, pomiješajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenoj tegli, ren može stajati u frižideru do 3 sedmice.
Recept napitka za mršavljenje
Sastojci:

- 125 gr hrena
– 3 neprskana limuna
– 3 kašike meda
Postupak:

Izmiksajte u blenderu 125 grama hrena. Uzmite tri limuna, rasjecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom također izmiksajte i pomješajte sa renom. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmješajte.
Čuvajte ovaj napitak u zatvorenoj teglici u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke. Uzimajte ovaj melem tokom 3 sedmice i gledajte kako se obim struka smanjuje.

 http://lijekizprirode.com/featured/zahvaljujuci-ovom-receptu-struk-se-dnevno-smanjuje-za-1-cm-7715.html
Ovo su proizvodi koje svako ko vodi računa o svom izgledu treba da ima u kuhinji. Počnite da se spremate za plažu!
 
PRIRODNI ZASLAĐIVAČ

Rijetko su zaslađivači prirodni i bez kalorija. Zaslađivači na prirodnoj bazi mijenjaju šećer, odnosno njegove kalorije i, za razliku od vještačkih zaslađivača koji usporavaju mršavljenje, oni nemaju nikakve štetne posljedice.
BADEMOVO MLIJEKO

Laktoza i kazein koje sadrže mlijeko i mliječni proizvodi nisu bas dobar izbor ukoliko vodite računa o kilaži. Međutim, korišćenje bademovog mlijeka povećaće nivo kalcijuma i vitamina D u vašem organizmu. Preporučuje se da se koristi nezaslađeno bademovo mlijeko.
PILEĆA PRSA
Ne sadrže gluten i ubrzavaju metabolizam. Spadaju u čiste proteine.
PIVO
Sadrži stroncijum, a osim piva možete koristiti i brokoli, bademe, kinou…
BIJELI I CRNI LUK

Mikrobiotička hrana utiče i održava metabolički balans. Osim što poboljšavaju ukus obroka, obe vrste luka bogate su insulinom – probiotičkim vlaknom koji pozitivno utiče na crijevni trakt.
MUŠKARCI STOP! Ovo je priča koju sve žene treba da pročitaju…a
Mlada žena koja se tek udala jednog je vrelog ljetnjeg dana došla u posjetu svojoj majci. Sjela je u fotelju i dok je pila ledeni čaj, započele su priču o životu, o braku, o odgovornostima i obavezama zrelih ljudi.
Majka je zamišljeno promućkala kockice leda u svojoj čaši i onda je jasno i trezveno pogledala svoju kćerku.
”Nemoj nikad zaboraviti svoje prijateljice!”, rekla je.
“One će ti biti sve važnije, kako budeš postajala starija. Koliko god budeš volela svoga muža, koliko god budeš voljela svoju djecu, one će ti ipak biti potrebne. Seti se da povremeno izađeš negdje sa njima, da se i dalje družiš sa njima. I zapamti da tvoje prijateljice nisu samo prijateljice, one su i tvoje sestre, tvoje kćeri i ostali tvoji rođaci. Biće ti potrebne druge žene. Ženama su uvijek potrebne druge žene!”
“Kakav blesav savjet “, pomislila je kćerka.
“Zar se nisam upravo udala? Zar nisam upravo zakoračila u svijet parova? Za ime Boga, ja sam udata žena, odrasla! Nisam neka šiparica kojoj su potrebne prijateljice! Moj muž i moja porodica svakako će biti sve što mi je potrebno da moj život dobije pravi smisao.”

MUŠKARCI STOP! Ovo je priča koju sve žene treba da pročitaju…

MUŠKARCI STOP! Ovo je priča koju sve žene treba da pročitaju…a Mlada žena koja se tek udala jednog je vrelog ljetnjeg dana došla u posjetu svojoj majci. Sjela je u fotelju i dok je pila ledeni čaj, započele su priču o životu, o braku, o odgovornostima i obavezama zrelih ljudi.
Majka je zamišljeno promućkala kockice leda u svojoj čaši i onda je jasno i trezveno pogledala svoju kćerku.
”Nemoj nikad zaboraviti svoje prijateljice!”, rekla je.
“One će ti biti sve važnije, kako budeš postajala starija. Koliko god budeš volela svoga muža, koliko god budeš voljela svoju djecu, one će ti ipak biti potrebne. Seti se da povremeno izađeš negdje sa njima, da se i dalje družiš sa njima. I zapamti da tvoje prijateljice nisu samo prijateljice, one su i tvoje sestre, tvoje kćeri i ostali tvoji rođaci. Biće ti potrebne druge žene. Ženama su uvijek potrebne druge žene!”
“Kakav blesav savjet “, pomislila je kćerka.
“Zar se nisam upravo udala? Zar nisam upravo zakoračila u svijet parova? Za ime Boga, ja sam udata žena, odrasla! Nisam neka šiparica kojoj su potrebne prijateljice! Moj muž i moja porodica svakako će biti sve što mi je potrebno da moj život dobije pravi smisao.”
Ali, ipak je poslušala svoju majku i nastavila da održava kontakte sa svojim prijateljicama.
Kako su godine prolazile jedna za drugom, ona je polako počela da uviđa da je njena majka, ustvari, tačno znala šta govori. Kako vrijeme i priroda donose promjene u životu svake žene, prijateljice ostaju najveći oslonac za nju.
U svojim 40-im, evo šta je naučila:
Vrijeme prolazi.
Život se događa.
Distanca razdvaja.
Djeca odrastaju.
Ljubav blijedi.
Srca se slamaju.
Poslovi dođu i prođu.
Karijere se završavaju.
Roditelji umiru.
Kolege zaboravljaju usluge.
Muškarci imaju svoj svijet.
Ali, prijateljice ostaju uz tebe, ma koliko vremena i kilometara bile daleko od tebe. Prijateljica nikad nije toliko daleko da ne može biti uz tebe, kada je potrebna.
Dok budeš morala ići tim usamljenim putem koji se zove život i kad budeš morala ići sama, tvoje prijateljice će biti tu, pored puta, navijajući za tebe, moleći se za tebe, trudeći se oko tebe, zalažući se za tebe i čekajući te na kraju puta širom raširenih ruku. A ponekad će čak i prekršiti pravila zbog tebe.
 http://kucni-savjeti.info/muskarci-stop-ovo-je-prica-koju-sve-zene-treba-da-procitaju/

Potrebno je: 500 grama pilećeg mesa
1 liart pavlake za kuhanje
2 kesice instant supe od pečuraka

  PRIPREMA:

  • U vatrostalnu činiju poređajte iseckanu piletinu, zatim pospite supom iz kesice i nalijte pavlakom za kuvanje.
  • Stavite u rernu na 200 stepeni i pecite dok ne porumeni. Za manje od pola sata imaćete savršen ručak uz malo truda.

89398_piletinafotoshutterstock2-630x0_630x0
Dijetni napitak
Cynthia Sassy, koja je osmislila ovaj napitak, tvrdi da već nakon 4 dana redovnog konzumiranja ovog pića možete izgubiti 3 kilograma i “skinuti do 10 centimetara”.
Da biste napravili Sassy vodu, potrebno vam je…
svježi đumbir, svježi listići mente, jedan krastavac, jedan limun i 8,5 čaša vode (koristite filtriranu vodu, može i flaširana – čaša je od 250 ml).
Način pripreme…
Operite limun, razrežite ga na polovice i izvadite sjemenke. Svaku polovicu malo zarežite i ubacite u posudu s vodom (8,5 čaša). Nemojte cijediti sok u vodu. Krastavac ogulite i nasijecite na kolutiće i dodajte i to u vodu. Uzmite 8 do 12 listova svježe mente, operite ih i dodajte i njih. Oljuštite đumbir srednje veličine i naribajte ga u mješavinu.
Sada sve to izmiješajte još jednom, poklopite i stavite u frižider preko noći. Sljedeći dan pijte samo Sassy vodu, rashlađenu, kada ste žedni. Bit će potrebno pripremiti svježu Sassy vodu s navedenim sastojcima najmanje tijekom četiri dana kako biste vidjeli rezultate. Vodu možete i procijediti svaki put kada je sipate u čašu.Sassy voda sadrži 0 kalorija i poznato je da sama voda (8 čaša dnevno) potpomaže mršavljenju, dok ostali sastojci ubrzavaju proces sagorijevanja masnih naslaga i sigurno smanjuju trbuh. Kada se naviknete na ovaj osvježavajući napitak, vjerujemo da ćete ga nastaviti konzumirati i nakon četvrtog dana. Pogotovo kada temperature počnu rasti….

 http://www.elle.hr/ljepota/provjerena-formula-napitka-za-ravni-trbuh/
news-2014-March-jabuka1_437416325
Da želju za hranom možete zadovoljiti upravo hranom nije neka novost. Međutim, određene namirnice mogu da nas učine sitim duže i time smanje povećan apetit, piše 24sata.hr.
Pasulj, sočivo, leblebije
Ove mahunarke su bogate proteinima koji tijelu daju dugotrajan osjećaj sitosti, ali takođe sadrže i vlakna, antioksidanse i vitamine B grupe. S obzirom da vas dobro zasite, a i zdrave su, ove namirnice se preporučuju kada ste na dijeti. Skorašnja studija objavljena u američkom časopisu Obesity pokazala je da su ispitanici poslije obroka koji se sastoji od ovih namirnica i do 30 odsto više siti, u odnosu na druge vrste obroka sa istom kalorijskom vijednošću.
Jabuka prije jela
Idealno je pojesti jabuku pola sata prije obroka, jer će ona podstaći osjećaj sitosti, što znači da ćete manje jesti. Kako su pune vode i vlakana, jabuke su idealno voće za grickanje, a pojedina istraživanja su čak pokazala da vaše tijelo potroši više kalorija vareći jabuke nego što ih vi uneste jedući ih.
Avokado za sitost
Ako pojedete pola avokada uz ručak ili poslije ručka bićete siti cijelo poslijepodne, tvrde nutricionisti. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition, žene koje pojedu pola avokada uz ručak pokazuju za 25 odsto manju želju za hranom tri sada poslije obroka, i u manjem su iskušenju da posegnu za grickalicama.
Supa prije obroka
Prema studiji Univerziteta u Pensilvaniji, supa je idealan početak svakog ručka. Tanjir supe sadrži vrlo malo kalorija, a puno vitamina i minerala, osim toga što ćete poslije supe pojesti 20 odsto manje glavnog jela. Takođe, supa fizički zauzima dosta mjesta u stomaku, pa je jasno da poslije ne možete da pojedete naročito veliku količinu hrane.
Krastavci za metabolizam
Sadrže malo kalorija, a puno vode i to ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele da smršaju. Osim svježih, dobri su kiseli krastavčići, kao i drugo povrće iz turšije, jer simuliraju proizvodnju hormona koji iz crijeva i želuca šalju mozgu impuls da ste siti. Ujedno djeluju i kao probiotici.
Proteini iz surutke
Protein iz surutke, koga ima u mnogim mliječnim proizvodima, jedna je od hranjivih materija koje vas čini najsitijima. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Appetite, ljudi koji konzumiraju ovaj protein unose oko 18 odsto manje kalorija dva sata poslije obroka u odnosu na one koji su konzumirali ugljene hidrate.
Ljute papričice
Kapsaicin koji se nalazi u njima ubrzava metabolizam, a skorašnja studija Univerziteta u Mastrihtuotkrila je da, takođe, pomaže i u kontroli apetita. Ako dodate četvrt kašičice čilija jelu, brže ćete se zasititi i manje pojesti, a tokom dana ćete unijeti i do 25 odsto manje kalorija.
Crna čokolada
Ako vam se jede nešto slatko, najbolji izbor je crna čokolada, sa što većim procentom kakaoa. Istraživanja su pokazala da ona može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i doprinijeti zdravlju kardiovaskularnog sistema, a takođe je dobar saveznik u borbi protiv neobuzdanog apetita. Prema studiji objavljenoj u časopisu Diabetes, ljudi koji su jeli crnu čokoladu prije obroka kasnije su unijeli do 17 odsto manje kalorija.
Bademi suzbijaju glad
Orašasti plodovi, a naročito bademi, veoma su korisni u suzbijanju osjećaja gladi, jer su bogati zdravim nezasićenim mastima, proteinima i vlaknima. Ove tri hranljive materije zajedno regulišu metabolizam i nivo šećera u krvi, čiji pad je odgovoran za osjećaj gladi.
Ovsena kaša za duži osjećaj sitosti
Iako ovsena kaža ne smanjuje apetit generalno, uz nju će vam osjećaj sitosti potrajati duže. U poređenju sa drugim žitaricama, obrok od ovsa iste kalorijske vrijednosti držaće vas sitim sat vremena duže. Razlog za to leži u vlaknima i proteinima kojima kaša obiluje, a u želucu dolazi i do povećanja njene mase, što vas i bukvalno čini punim.
Voda zavarava osjećaj gladi
Kada smo čak i blago dehidrirani, može nam se učiniti da smo gladni, jer su simptomi gladi i žeđi vro slični – nizak nivo energije, smanjene kognitivne funkcije, loše raspoloženje… Zato, kada dobijete napad gladi, popijte vodu i sačekajte 10 minuta, jer su velike šanse da će vas proći.
20150504120650_303281
Postoji čitav spisak znakova koji vam svakodnevno govore da ste uspjeli u životu, a da toga niste ni svjesni.
Ali, ako se prepoznate u ovih 25 znakova, jasno je da živite dobar život:
1. Vaše su veze mnogo manje dramatične nego prije.
2. Iako nemate novca za standard kakav biste željeli, živite ispunjenim životom.
3. Ne bojite se da zatražite pomoć ili podršku kada su vam potrebni.
4. Gdje god živjeli, imate osjećaj da ste na pravom mjestu, kod kuće.
5. Imate više standarde, pogotovo duhovne.
6. Odustajte od stvari zbog kojih se ne osjećate dobro.
7. Kada se pogledate u ogledalo, cijenite ono što vidite. Barem na kratko.
8. Ograničavate svoju unutrašnju kritičnost i svjesno razmišljate pozitivno.
9. Shvatili ste kako su neuspjesi i padovi dio vašeg ličnog rasta.
10. Imate podršku oko sebe, ljude koji bi učinili sve za vas.
11. Često čujete “volim te”, bilo od prijatelja, porodice ili partnera.
12. Neke stvari ne možete da promijenite, prihvatili ste to.
13. Ne žalite se mnogo, već se fokusirate na pronalaženje rješenja
14. Ne krivite svoje roditelje za svoj život i prihvatate ih kakvi jesu.
15. Ne interesuje vas šta drugi misle o vama.
16. Srećni ste zbog bivših partnera i toga da im ide u životu.
17. Niste zavidni ili ljuti zbog tuđeg uspjeha, već ga slavite.
18. Ne bojite se da pokažete emocije, dozvoljavate sebi da vas preplave osjećanja
19. Entuzijastični ste, imate strasti koje pratite.
20. Ne libite se da prihvatite kompliment bez straha da će neko tražiti nešto od vas.
21. Postoje stvari kojima se radujete.
22. Ostvarujete ciljeve koje ste sebi zadali.
23. Empatični ste prema ljudima i životinjama.
24. Povezani ste sa svojim radom i djelima.
25. Volite na puno višem nivou, produhovljeni ste i otvoreni za ljubav drugih, piše Kolektiv.me.
ZNANSTVENICI POTVRDILI Datum rođenja povezan je s karakternim osobinama

Prema astrologiji, pozicija Zemlje, Mjeseca, Sunca i zvijezda i vrijeme rođenja imaju značajan utjecaj na čovjekovu osobnost. I dok su znanstvenici dugo vremena odbacivali tu tvrdnju, jedno istraživanje dokazalo je da je možda ipak astrologija, bar donekle, u pravu.Naime, istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Semmelweis u Budimpešti pokazalo je da godišnje doba u kojoj je osoba rođena zaista utječe na njezine karakterne osobine, a rezultate je predstavila znanstvenica Xenia Gonda na medicinskom kongresu održanom prošle godine u Berlinu.

Gonda kaže kako je to povezano s depresivnim poremećajem od kojih pati mnogo ljudi u zimskim mjesecima, a uzrokovan je manjkom sunčeve svjetlosti, a to znači da je moguće da trudna majka u to doba godine prenosi iste karakteristike na svoje nerođeno dijete. 

 

Pozitivci se rađaju u proljeće


'Biokemijska istraživanja pokazala su da godišnje doba u kojem je osoba rođena utječe lučenje dopamina i seratonina" – izjavila je Gonda i dodaje kako su te karakterne osobine prisutne tokom čitavog života.

Tako na primjer osobe rođene u proljeće imaju tendenciju da budu pozitivne dok ljudi rođeni u ljetu imaju česte promjene raspoloženja, ali su i iznimno pozitivne ličnosti. S druge strane, osobe rođene u jesenskim i zimskim mjesecima su sklonije depresiji i lošem raspoloženju.

Vole moji sve da jedu, i torte i kolače...Ali kada im kažem KROFNE, onda sreći nema kraja!
Već sam ranije stavila recept koji sam imala za Krofne, ovog puta sam ih radila po recepti gospodje Jakice, i zaista sam više nego zadovoljna,a evo i step by step postupak.

Prvo, sta je potrebno:

  •  500 g brašna
  •  1 jaje
  •  1 žumance
  •  prstohvat soli
  •  4 g suvog kvasca ili pola kocke kvasca
  •  2 kašike šećera
  •  3 dcl mleka
  •  2 kašike ulja
  •  1 kašika margarina
  • limunova korica

Priprema:

 Kvasac u malo toplog meka i malo šećera razmutiti i ostaviti da se zapenuša.
 U proseano brašno dodati jaje,žumance , so i ostatak šećera te zapenušan kvasac..
 Izmešati, pa dodati ulje, otopljeni margarin i lim.koricu.
Testo dobro mesiti rukama ili spiralnim nastavcima za testo.Ostaviti ga na toplo da se udupla!
1.Razviti testo oklagijom, debljine palca:
2.Modlom vaditi krofne, važno je modlu dobro pobrašnjaviti.
3.Ostaviti ih da se "podignu,15 minuta sa jedne strane, pa 15 minuta sa druge strane.
4.U ne bas vrelo ulje stavite krofne da se peku.I to prvo stranu koja je zadnja kisnula.
Treba poklopiti šerpu kada stavite krofne u nju, a kada ih okrenete ostavite šerpu otklopljenu.
Pazite vrlo brzo se peku.
5. Pospite prah šećer ili stavite marmeladu!!!

Izvor : vojvodjanskakuhinja.

nedjelja, 3. svibnja 2015.

ispucele-peteIspucale pete jedan su od češćih problema sa kojima se susreće veoma veliki broj žena. Osim što ne izgledaju nimalno privlačno, ispucale pete često su praćene i bolom. Kako biste veoma lako riješili pomenuti problem, isprobajte neki od sljedećih domaćih lijekova.


Suha koža na petama jedan je od glavnih razloga zbog kojih one i pucaju. Kako biste efikasno riješili problem, radite sljedeće:

Nakon pranja i sušenja nogu, na napukle dijelove pete nanesite sloj biljnog ulja. Obujte deblje čarape i spavajte u njima
Ujutro noge operite poluhladnom vodom, a tretman ponavljajte svaki drugi dan.
Banana i avokado

Možete napraviti i veoma efikanu masku za stopala, koristeći bananu i avokado. Potrebni su vam što zrelija banana i pola avokada. Sastojke izmiksajte (najbolje je da koristite blender ili štapni mikser). Dobijenu pastu nanesite na stopala i pete.
Pomenuti sastojci će vam pomoći da koža na stopalima, posebno petama, postane hidratizirana i glatka. Tretman primjenjujte svaki drugi dan.
Vazelin i sok od limuna

Operite i osušite stopala. Nakon toga stopala potopite u mlaku vodu na dvadesetak minuta te ih posušite. Pomiješajte jednu kašiku vezelina i sok od jednog limuna te dobijenu kombinaciju utrljajte na pete i druge pukotine na stopalima. Trljajte sve dok se smjesa ne upije u kožu. Najbolje je da smjesu nanosite prije spavanja. Potrebno je i da obujete vunene čarape nakon toga, jer će one zadržavati toplotu i povećati efikasnost smjese. Stopala ujutro operite mlakom vodom. Tretman ponavljajte svako drugo veče.
Med

Pored toga što ima antibakterijska svojstva, med je odličan i za hidrataciju kože.
Pomiješajte 250 ml meda sa jednom litrom tople vode
Potopite stopala u dobijenu smjesu na petnaest do dvadeset minuta
Nježno istrljajte stopala, posebno obraćajući pažnju na pete.
Tretman je potrebno ponavljati svako veče, sve dok ne dobijete glatku i mekanu kožu na stopalima.
Maslinovo ulje

Djevičansko maslinovo ulje jedan je od najboljih prirodnih lijekova koji vam može pomoći da imate mekana i glatka stopala i pete.
Koristeći tufer, na stopala nanesite djevičansko maslinovo ulje te kružnim pokretima nježno masirajte stopala petnaest do dvadeset minuta
Obujte deblje pamučne čarape te nakon sat vremena stopala isperite mlakom vodom.
oš jedan od kolača koji se ne peku, lagan je i ukusan! Malo keksa, kokosa, čokolade i eto ga!
Sastojci:

Podloga od keksa

  •  300 g mljevenog keksa
  •  pola čokolade za kuhanje
  •  200 g otopljenog maslaca ili više po potrebi
  •  4 žlice kokosa
Krema
  •  1 pakiranje proizvoda Krema za torte Dolcela
  •  1 mliječna čokolada (naribana)
  •  300 ml mlijeka
  •   šlag pjena
  •  125 ml mlijeka
Priprema
  • Podloga: mljevenom keksu dodati kokos, te otopljnu čokoladu i maslac. Umijesti smjesu. Namastiti s malo maslaca kalup za torte i smjesu utisnuti.
  • Ostaviti u hladnjak dok pripremite kremu i šlag pjenu.
  • Kremu izraditi po uputstvu i dodati joj izrendanu mliječnu čokoladu, te još malo mikasati.
Pripremiti šlag pjenu.
  • Izvaditi kalup iz hladnjaka i na smjesu od keksa staviti kremu s komadićima čokolade.
  • Ukrasiti šlag pjenom.
  • Ostaviti u hladnjaku oko 2 sata prije skidanja kalupa.
  • p.s. Iako na pakiranju od Kreme za torte piše dodati maslac nakon izrade, to preskočite. Ja radim bez njega.
www.coolinarka.com
Da li je crveni luk (Allium Cepa), osim kao začin izuzetan i po svojim ljekovitim svojstvima? U narodu je već dugo poznata njegova ljekovitost i upotrebljava se u različite svrhe. Međutim, i najnovija naučna istraživanj potvrdila su njegov pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje organizma. Tako mu se sve češće daje epitet neuglednog izgledom, ali zato visokokvalitetnog svojim svojstvima.
 Pogonsko gorivo
Jak zadah po luku sigurno neće “obogatiti društveni život”, ali njegovo konzumiranje će obogatiti organizam snažnim antioksidansima. U tome smjeru upravo idu i izvještaji američkih istraživača kada je luk u pitanju. U njima se navodi da “što je luk jači, i zadah nepodnošljiviji, luk je za zdravlje bolji jer je bogatiji antioksidansima”.
Ispitivani su ekstrakti 10 vrsta oguljenog, svježeg crvenog luka te je pokazano da one vrste luke koje imaju najjači okus, imaju najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebno karcinogenih.
Poznati francuski travar Messegue isticao je da je crveni luk pogonsko gorivo za sportaše. Graditelji egipatskih piramida crpili su snagu iz crvenog luka koji su svakodnevno jeli u velikim količinama…
Luk kao sredstvo plaćanja
Ono, pak, što se o luku pouzdano zna jeste da je on jedna od najstarijih povrtlarskih biljaka. Potječe iz zapadne i srednje Azije, vjerovatno iz današnjeg Afganistana. Jedna je od najstarijih biljaka koje su ljudi počeli uzgajati prije više od 5.000 godina.
Upotrebljavali su ga kao ljekovitu i začinsku biljku. U starom Egiptu tokom izgradnje piramida koristio se kao sredstvo plaćanja, a pronađen je i u grobnici faraona Tutankamona. Danas su najveći uzgajivači luka Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Španjolska.

U narodnoj medicini luk se koristi kod raznih bolesti, a neke od njih su: bolesti krvožilnog sistema, kod želučanih i crijevnih tegoba te kašlja i prehlade. Smanjuje povišene razine holesterola u krvi, smanjuje povišeni krvni tlak… itd.
RECEPTI
Za jače nokte
Lomljive nokte na rukama i nogama češće trljajte svježim sokom crvenog luka pa će vam ojačati. Terapija je laka, a rezultati su vrlo dobri. Dakako, to ne činite prije odlaska na posao ili u društvo jer ima neugodan miris.
Pospješivanje mokrenja
Uzeti jednake dijelove luka (recimo 2 glavice), peršuna i celera i ovu mješavinu kuhati lagano u 1 litri vode i 8 supenih kašika meda. Pije se toplo 4 puta dnevno po šoljica.
Sirup od crnog luka
Pola kilograma crnog luka narenda se i kuha sa 1/2 kilograma šećera (ili meda) u litri vode, lagano tri sata. Ostaviti u tamne flaše i kao lijek koristiti po kašiku nekoliko puta dnevno s mlakom vodom ili mlijekom. Ovaj lijek je dobar i kod plućnih bolesti i bolesti organa za varenje.
Sprječava nesanicu
 Na mašini za mljevenje mesa samljeti 1 – 2 glavice crnog luka. Dobiveni sok popiti s malo mlake vode ili mlijeka i kašikom meda, naravno pred spavanje.
jorgovan1Ako i postoji tada se zasigurno radi o manjem broju ljudi, koji jednostavno nisu uspjeli shvatiti čaroliju koju taj cvijet pruža.
Jorgovan je poznat kao cvijeće bjelogoričnog grma, odnosno malog drveća, čija visina može ići sve do deset metara. Doba kada jorgovan cvjeta obuhvaća period od aprila do maja mjeseca. Zbog svog osebujnog izgleda poznato je kako ga možemo vidjeti u parkovima širom Europe. Potekao je upravo sa našeg područja, odnosno s Balkanskog poluotoka koji se smatra njegovom domovinom.
Osim što ima osebujan miris zbog čega se koristi već duži niz godina u parfumerijskoj industriji, jorgovan je isto tako svoje mjesto našao i u narodnoj medicini. Prema mišljenju velikog broja stručnjaka stoji kako je kora biljke prilično ljekovita.
Njezina ljekovitost očituje se u tom što pomaže kod proljeva i drugih tegoba probavnih organa. Isto tako uspješno uklanja  simptome groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom. Čak se pokazalo da je učinkovit i u liječenju ozbiljnijih bolesti kao što je malarija. Dobar je kod liječenja reume te kod obnavljanja stanica jetre.
Branje i prerada:
Beru se kora i plod.
Kora ploda, i to vanjski dio – omotača (cortex fructus syringae), sadrži sastojke koji liječe malariju. Kora drveta se skida u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Sušimo je usitnjenu na toplom i prozračnom mjestu.
Ljekoviti sadržaj:
Siringin, tanin, gorke tvari, eterična ulja, minerali…
Listovi ove biljke koriste se za liječenje bolesti usta kod djece.
Ulje cvjetova jorgovana poznato je pučko sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca.
Zapadna pučka medicina koristi jorgovan kao antipiretik, antihelmetik, tonik, vermifug; za ispiranje usta, odstranjivanje nametnika u crijevima, kod visoke temperature, te kao sredstvo za bojenje.
Ljekovita svojstva i primjena:
Kore drveta i kora omotač ljuske sjemena koriste se za:
– liječenje malarije, i to povratne malarije s jakom kliničkom slikom – simptomima groznice praćeno drhtavicom i visokom temperaturom (antipiretik)
– Liječenje reumatskih oboljenja – i to naročito reume i živca,
– liječenje navale krvi u jetru što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre (hepatocita),
– liječenje probavnih tegoba kao što su proljev (adstrigent),
– liječenje, odnosno odstranjivanje glista iz crijeva (vermifug).
Prikupljanje rose sa cvijeća je, priznat ćete, poprilično uzaludan posao.
Zato je doktor Bah svoje esencije spravljao tako što bi rano ujutro, po sunčanom danu, izišao u prirodu, i u potpunoj tišini ubrao željene cvjetove, recimo jorgovana, stavio ih u staklenu teglicu, prelio izvorskom vodom i ostavio na suncu nekoliko sati.
Tekučina koja se nakon toga dobije ima svu snagu rose koja se prikuplja na cvjetovima jorgovana. Ova esencija posebno se preporučuje onima kojima nedostaje emocionalna i psihička fleksibilnost, dakle onim malo drvenastim, krutim ljudima koji nikada ne prave kompromise.
 akođe, prema mišljenju doktora Baha, ta esencija može pomoći i u trivijalnijim situacijama, recimo – korisno je uzeti je prije namještanja kičmenih pršljenova.
Metformin, lijek koji je u širokoj upotrebi za liječenje dijabetesa tip II mogao bi pomoći u sprječavanju primarnog karcinoma jetara, prijavili su istraživači sa University of Maryland Marlene and Stewart Greenebaum Cancer Center u travanjskom izdanju Cancer Prevention Research.
Metformin koji se dobiva iz Francuskog jorgovana se koristi za liječenje NAFLD i dijabetesa a trenutno se proučava njegova povezanost sa prevencijom različitih oblika karcinoma. Ovi pred-klinički pokusi se prvo fokusiraju na karcinom jetara.
U ovoj studiji su istraživači otkrili kako su miševi koji su dobivali metformin u hrani razvili 57% manje tumora jetara nego li miševi koji nisu dobivali taj lijek; veličina tumora je bila smanjena za približno 37%.
Indijski jorgovan je veliko, brzorastuće stablo, pod nazivom ‘Neem’ u tradicionalnoj ayurvedskoj medicini. Ekstrakti mnogih dijelova ovog stabla se koriste ljekovito: sjemenke, lišće, ulje, cvjetovi, korijenje i kora. Vodeni ekstrakt listova se pokazao kao koristan u liječenju dijabetesa, kontrolišući metabolizam i razine glukoze u krvi .
Recepti:
Sirup:
Oprano sveže lišće iscijediti u sokovniku ili mljevenjem kroz gazu pa cijeđenjem i 1 litar dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma meda, ili prokuhati 10 minuta sa 2 kilograma šećera.
Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna kašikica.


Čaj: (za spomenuta oboljenja)
1 supena kašika usitnjene kore drveta ili ploda, 2 dl vode)
Priprema: Namačemo u vodi koru 2 sata te kratko prokuhamo i pustimo poklopljeno 1 sat i procijedimo.
Upotreba: Piti do 2 šoljice čaja dnevno, a u težim slučajevima do 3 šolje.
Ulje:
(za masažu reumatskih bolnih mjesta)
1 litrena boca, cvijet jorgovana, maslinovo ili kukuruzno ulje.
Priprema: Praznu bocu napunimo cvjetovima jorgovana i nalijemo ulje, te zatvorimo bocu vatom. držimo je 3 sedmice na suncu i potom procijedimo.
Upotreba: Koristimo za masažu bolnih reumatskih mjesta.
Napomena: Na isti način možemo praviti u ulje od jorgovana s plodovima jorgovana, te u tu svrhu bocu napunimo do jedne četvrtine i prelijemo uljem. Plodove jorgovana je potrebno zgnječiti.
Jorgovan obični, je ljekovita biljka od čijih se cvjetova i listova spravlja tinktura, a koja liječi:
– malariju, groznicu, giht, kostobolju, reumatizam…
Kontraindikacije:
Jorgovan obični je ljekovita ali i otrovna biljka. Njena primjena zahtjeva opreznost.
Hit dijeta obećava gubitak 10 kilograma masnih naslaga u samo mjesec dana, a ne samo to, već bi trebala da vam bujnije raste kosa i nokti, da se pročisti koža i da dovede do boljeg ukupnog osjećaja…

Poenta je da izbjegavate ugljene hidrate, ali na jednostavan način.
Samo od ponedjeljka do subote izbacujete ugljene hidrate, a u nedjelju trebate ih jesti za doručak i ručak. Onda od ponedjeljka ispočetka.
MOŽETE DA JEDETE:
– Svaku vrstu mesaMliječne proizvode, sa što manje ugljenih hidrata i ne pretjerujte sa ovim namirnicama, feta, Ella sir, jogurt pola litra max i kačkavalj…
– Povrće (Svo zeleno: kupus, zelena salata, krastavac, karfiol, brokoli, luk, malo paradajza, tikvice, špargla, celer, špinat, rukola… baš sve zeleno i ponešto od drugih boja)
– Jaja na sve načine, ako ih pržite, onda sa malo ulja, kašika supena!
– Orašasti plodovi (Badem, orah, kikiriki.. ali od ovih namirnica šaka dnevno)
– Voda je jako bitna tokom cijelog dana, oko 2,5 litra minimum…
NE SMIJETE DA JEDETE NIKAKO:
– Bilo kakvo pecivo, odnosno brašno nikako…
– Voće nikako, ali do nedjelje – Krompir, soja, grah, boranija, opet ponavljamo nikako tjesteninu, grašak, riža, grickalice, slatkiše.
– Sokovi, šećer nikako PRVU LISTU koristite prvih 6 dana. 7 dan unosite za doručak i ručak tjesteninu krompir, rižu, sve osim slatkog, ako morate slatko onda uzmite med ili neki integralni keks, par komada… Onda se vraćate na prvi dan i opet bez ugljenih hidrata.
Ova dijeta napada masti na najbolji način, a pritom čuva mišić. Ipak, poželjne su konsultacije sa vašim doktorom prije prelaska na ovaj režim ishrane.

www.doznajemo.com
tesanjKao i u čuvenoj Šekspirovoj tragediji tešanjski akteri nesretne ljubavi ispijaju smrtonosni napitak i zagrljeni odlaze u smrt, piše književnik Mustafa Smajlović za Auru. Prenosimo ovu interesantnu priču koju malo ljudi zna…

– Istinita ljubavna priča o tešanjskom Romeu i Juliji sačuvana je do danas zahvaljujući savremenicima grada podno srednjovjekovne Gradine u kome se dogodila nesvakidašnja velika ljubav između lijepe plemićke žene Draginje Savić i mladog i naočitog konzula Nurdinbega Azabagića. Kao i u čuvenoj Šekspirovoj tragediji tešanjski akteri nesretne ljubavi ispijaju smrtonosni napitak i zagrljeni odlaze u smrt.
Njihovi grobovi svjedoče da ova ljubavna priča nije plod mašte. Plemkinja je sahranjena u pravoslavnom groblju, a konzul u muslimanskom haremu Obješenica.
ZABRANJENA LJUBAV. Priča se vezuje za vremenski period Austrougarske vladavine. 4. septembra 1878. godine drevni grad Tešanj, koji je bio pod višestoljetnom vlašću Osmanlija, zauzeoje  general major Austrougarske vojske Ludwig v. Pistory.
Nepune tri decenije kasnije, 1903. u Tešanj stižu gizdava i lijepa plemkinja Draginja sa suprugom Ivanom Savićem, kototskim predstojnikom i naočiti mladi konzul Nurdinbeg, sin reisu-l- uleme Mehmeda Azabagića, zamjenika kotarskog predstojnika.
Nedugo nakon što se Draginjin suprug ustoličio na mjesto gradonačenika Tešnja, srce plemkinje je zaigralo za naočitim konzulom koji je bio rado viđeni gost u njenoj kući. Ni mladi konzul rodom iz Tuzle nije ostao ravnodušan. Naprotiv, lijepa i zanosna Draginja brzo je osvojila njegovo srce.
U početku niko nije mogao ni slutiti ono što će se dogoditi u ovoj tajnoj i zabranjenoj ljubavi. Nerijetko su građani u kočijama zajedno sa supružnicima viđali mladog konzula koji je poznavao arapski, turski, perzijski, a djelimično i njemački jezik. U večernjim satima viđani su izvan Tešnja. Dok je plemić uživao u hanskim sijelima i laskanjima kojima su ga obasipali građani, u očima konzula i plemkinje plamsala je ljubav.
ZAGRLJENI U SMRT. Niko pouzdano ne može kazati kada je lijepa plemkinja prvi put pala u strasan zagrljaj mladom i naočitom konzulu uvijek lijepo obučenom po evropskoj modi. Krišom su se sastajali. Oboje su za druge imali izgovor kamo odlaze i sve se moglo dogoditi samo niko nije smio doznati za njihovu ljubav.
Šta će reći Draginjin suprug? Šta građani Tešnja ako pukne bruka?
Prema nekim predpostavkama najčešće tajno sastajalište bilo je na Obješnici, kamo su rijetko zalazli prolaznici. Taj dan kada je među prvima suprug Ivan doznao istinu, Julija je svom Romeu krenula na sastanak u haljini kupljenoj u Veneciji. Romeo ju je uzalud čekao. Sutradan će doznati od Vasine sluškinje da je “pukla bruka”.
U posljednjem susretu naočiti konzul i lijepa plemkinja najozbiljnije će shvatiti koliko je njihova ljubav nespojiva sa silama koje pokreće ova kasaba. Svjesni da se dalje ne mogu viđati i voljeti donose odluku da zagrljeni odu u smrt. Popili su smrtonosni napitak…
TRAGIČAN KRAJ. Prepričava se kako su lijepa plemkinja i naočiti konzul nađeni iza zaključanih vrata u jednoj od kancelarija ureda. Još su davali znake života. Ležali su zagrljeni.
U smrtnom hropcu izgovarali su riječi ljubavi. Vijest o njihovoj smrti brzo je prostrujala kasabom. Isti dan su obavljeni dženaza i sahrana. Njihovi grobovi svjedoče o tragičnoj ljubavi.


http://www.komicno.net/smrt-dvoje-mladih-u-tesnju-zbog-zabranjene-ljubavi-zajedno-otisli-u-smrt/
Ovih 6 proizvoda morate hitno prestati da kupujete
U dosta navrata pisali smo o pogubnom uticaju GMO-a na zdravlje. GMO se pokušava na sve načine ugurati i na naša polja, zato su potrebne informacije o štetnosti te vještački stvorene hrane. Brojna istraživanja objavljena su daleko od očiju javnosti, a dokazala su kako je GMO poguban, donosi ljudima razna oboljenja, od alergija do smtonosnog raka, pa čak i neplodnosti. Ovo je spisak 6 kompanija koje 100 posto koriste GMO u svojim proizvodima, zato – daleko od njih.
1. Pepsi
Ova ogromna kompanija je svoje potrošače isfrustrirala s otkrivanjem tajnog sastojka u svojoj hrani, a to je GMO. Podsjetimo samo kako su nakon što su izgubili tužbu morali platiti 9.000.000 $ kazne za lažno oglašavanje. Tvrdili su da je njihov proizvod „Naked Juice“ 100% -ni prirodni sok, a u stvarnosti bio je pun GMO-a.
2. Kellogg’s
Kompanija Kellogg’s nedavno je platila 5 miliona dolara zbog izgubljene tužbe. Lažno su označili Kashi proizvode da su „prirodni“ i kako u njima nema vještačkih dodataka. Laboratorijskim istraživanjima pronađeno je kako Kellogg’s u pahuljicama i ostalim prozvodima koristi 100% GMO kukuruz.
3. General Mills
„Ne koristimo genetski modifikovane sastojke u izvornim pahuljicama. Naš glavni sastojak su oduvijek bila cijela zrna ovsa – i nema GMO zobi. Koristimo malu količinu kukuruznog skroba u kuhanju, i samo jedan gram šećera po obroku radi ukusa. Naš kukuruzni skrob dolazi iz ne-GMO kukuruza, a koristimo samo čisti šećer od šećerne trske „, naveli su iz General Mills. Ali stvarnost je sasvim drugačija. Kompletnoj GMO zabrani pogoduje tek dva posto dioničarstva kompanije. General Mills-ov direktor je naveo kako „ne vidi problem što u Sjedinjenim Američkim državama proizvodi izrastaju iz biotehnoloških usjeva“.
4. Nestle
Ova kompanija stavlja GMO u dječju hranu. Trebamo li reći više? Nakon javnog pritiska u Južnoj Africi firma je bila primorana ukloniti GMO iz ishrane za odojčad, ali ih i dalje prodaje u svojoj američkoj verziji firmi.
5. Hershey’s
Koliko će vam se jede čokolada nakon što saznate da je Hershey donirao 800.000 $ za poraz Kaliforniji Prop 37 i Washingtonu I-522, dok je Hersehey’s firma donirala 500.000 $ za poraz ovogodišnje anti-GMO inicijative u Oregonu i Koloradu? Kompanija ima samo jedan organski brend-Dagoba.
6. Coca Cola
Ovo carstvo gaziranih sokova zarađuje 1.500.000 $ kako bi vaši zubi trunuli od konzumiranja GMO-punjenih sokova. Takođe koriste i kukuruzni sirup u kojem se nalazi fruktoza, a koji je u cijelosti proizveden od GMO-kukuruza.
Uskoro će da cvjeta najzdravija biljka na svijetu!ISKORIŠTENA NA OVAJ NAČIN,MOŽE DA ZAMJENI SVE LIJEKOVE!asdg
Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe.
Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna i crvena bazga.
Kod nas se najčešće koristi crna bazga – Sambucus nigra.
Bazga je tisućljećima u službi čovječanstva.
Hipokrat je znao govoriti da mu bazga može zamijeniti sve lijekove.
Kod starih naroda bazga je bila simbol rođenja i smrti, služila je za zaštitu od zlih sila.
Stari Europljani i Indijanci koristili su bazgu u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe.
Ljekovita svojstva bazge
Cvjetovi bazge su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.
Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja.
Zbog toga bazga se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.
Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.
Ako osjećate da ćete dobiti gripu, pojedite 4 žlice bobica bazge. Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt bazge koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama.
Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.
U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.
Bazga ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi.
Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.
Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest.
Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.
Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Zbog svojeg adstringentnog djelovanja čest je sastojak krema za akne.
Primjena i berba
Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice.
Mladi izboji i listovi beru se u travnju i svibnju. Djeluju kao diuretik, koriste se za čišćenje krvi i liječenje dijabetesa.
Cvjetovi se beru krajem svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti dišnog sustava.
Kora s grana i stabla bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.
U rujnu se sabiru dozrele bobice bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba…
Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup, čaj, iscrpina, pa i liker.
Od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od izboja i mladih listova može se pripremati mast ili prah, a od kore čaj.
Zapravo, što god odlučite pripremiti nećete pogriješiti jer je sve blagotvorno i ljekovito.
Uvarak od bazge 1
1 žlicu listova bazge, suhih ili svježih, kuhajte 10-15 minuta u šalici vode. Ovom uvarku dodajte malo meda i pijte po nekoliko žlica tijekom dana. Ovaj uvarak pojačava znojenje pa time liječi reumu, gripu i vrućicu.
Uvarak od bazge 2
1 žlicu sitno nasjeckanog korijena bazge kuhajte u šalici vode najmanje 20 minuta. Ovu količinu popijte tijekom dana kao lijek za brzo mršavljenje.
Čaj od bazge 1
2 čajne žličice suhih bazgovih cvjetova prelijte s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10 minuta procijedite. Taj čaj možete koristiti za dobro znojenje kod gripe i prehlade, ali i preventivno. Također se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi.
Čaj od bazge 2
Jednu žlicu suhih bazgovih bobica stavite u šalicu hladne vode, nakon 12 sati podgrijte i popijte prije doručka, kao izvanredni lijek protiv slabe stolice.
Čaj od bazge 3
Između debele bazgove kore i središnjeg dijela stabla nalazi se svijetlozeleni ovoj – od njega se priprema čaj koji uspješno čisti želudac.
2 čajne žličice te svijetlozelene mase prelijte se s 1/4 litre kipuće vode, nakon 10 minuta procijedite i pijte gutljaj po gutljaj.
Mjere opreza
Zeleni dijelovi bazge sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, gušenje, teško disanje i bol u trbuhu. Sirova bazga se prije upotrebe mora dobro popariti kipućom vodom ili prokuhati.
Kada se bazga pravilno koristi nema nuspojava.

www.piromed.com