subota, 18. travnja 2015.

Narodni lijek protiv kašlja, bronhitisa i laringitisa.


Ovaj napitak može da izliječi čak i najkomplikovaniji kašalj, koji ne uspijeva da izliječi savremena medicina, kako prenosi portal uspesnazena.com
gogol-mogol_новый-размер
Recept:
Za pripremu napitka protiv kašlja, uradite sljedeće:
Prokuhajte šolju (250 ml) mlijeka. Malo ohladite. Zatim dodajte kašiku putera (maslaca) i kašiku meda.
Promiješajte i dodajte u šolju dobro umućeno žumance i 1/4 kašičice sode bikarbone.
Ovo je veoma efikasan narodni lijek ne samo za kašalj, sa uspjehom liječi bronhitis, laringitis i traheitis kod djece i odraslih.
Lijek se uzima pred spavanje, najmanje 5 dana.
Umjesto maslaca (putera), u mlijeko možete staviti ovaj čudo-melem.
Za odrasle 1 čajnu kašikicu, za djecu 1/2 čajne kašikice.
Odlično sredstvo za izbacivanje šlajma
Ugrijati sljedeće sastojke i popiti u toku dana – pola ujutru, a pola uveče:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike soka od limuna
- 2 kašike vode
- 1 kašika meda
Ako vaše dijete muči bolesno grlo i kašalj praktično cijelu zimu – obavezno probajte napraviti ovu ljekovitu domaću mast za dečiji kašalj.
Budite zdravi!
Izvor: uspesnazena

Ni slutili niste što sve liječi obična morska sol

Ni slutili niste što sve liječi obična morska sol


Prirodna morska sol nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, pa su njezini sastojci sačuvani. Upravo zbog toga je iznimno zdrava i pomaže kod sprečavanja ili liječenja mnogih bolesti ili zdravstvenih tegoba.



Ublažava suhu kožu i svrbež, ali dobro djeluje i protiv ozbiljnih bolesti kao što su psorijaza i ekcemi. Kupka otvara pore, poboljšava cirkulaciju u koži i hidratizira tkivo.

Astma


Morska sol je učinkovita i za smanjenje upala u dišnom sustavu. Usporava proizvodnju sluzi što olakšava disanje. Navodno, stavljanje malo morske soli na jezik nakon što popijete čašu vode, ima isti učinak kao inhalator.

Srce


Čaša vode s morskom solju može pomoći kod smanjenja visoke razine kolesterola, visokog krvnog tlaka te regulira rad srca. Izvrstan je borac protiv ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Dijabetes


Morska sol može pomoći da se smanji potreba za inzulinom jer je dobra za održavanje odgovarajuće razine šećera u krvi.

Osteoporoza


Tek nešto više od jedne četvrtine soli koja se nalazi u organizmu, pohranjeno je u kostima. Kad tijelu nedostaje soli i vode počinje 'vući' natrij iz kostiju što onda može dovesti do osteoporoze. Tako konzumiranjem puno vode i unošenjem morske soli u umjerenim količinama možete spriječiti osteoporozu.

Grčevi u mišićima


Dobar je izvor kalija stoga olakšava funkcioniranje mišićnih vlakana. Učinkovito djeluje protiv bolova i grčeva u mišićima.

Depresija


Pokazala se iznimno učinkovitom iu liječenju različitih vrsta depresije jer održava razine dvaju hormona koji su važni kako biste se što bolje nosili sa stresom. Ti hormoni su serotonin i melatonin i oni pomažu da se osjećate dobro, opušteno i imate kvalitetniji san.
www.magazin.net.hr

Najbolje namirnice za zdravu kožu i mladolik izgled

Najbolje namirnice za zdravu kožu i mladolik izgled

Prehrana ima veliku ulogu u održavanju mladolikog izgleda, a evo koje namirnice uvelike pomažu u njezi kože i sprječavanju njenog starenja.


Za glatku kožu bez bora

Voće i povrće poput jagoda, paprike, naranče, brokule, ananasa, kelja, papaje i kivija bogato je vitaminom C koji igra važnu ulogu u stvaranju kolagena - neophodnim u očuvanju mladolikog izgleda, donosi Gloria 

Za čistu i besprijekornu kožu


Za čisti kožu potrebno je povećati unos povrća i ribe. Zeleno lisnato povrće poput raštike i špinata bogato je vitaminima A i C koji su neophodni za zdravlje kože. A svježa, organska riba poput divljeg lososa imat će vidljive rezultate na vašoj koži. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama što je također odlično za zdravlje kože.   

Za zdravu i hidratizirana kožu


Istraživanja su pokazala kako biste za bolje stanje kože jutarnju i popodnevnu kavu trebali zamijeniti čajem, točnije - zelenim čajem, bogatim antioksidansima koji ne samo da povećavaju hidrataciju kože, nego joj i povećavaju dotok krvi i kisika. 

www.magazin.net.hr

Možda ga uopće ne jedete, a zapanjiti će vas koliko vam može pomoći

Možda ga uopće ne jedete, a zapanjiti će vas koliko vam može pomoći


Porijeklom iz Meksika i Središnje Amerike, avokado je poznat po svojim brojnim dobrobitima za zdravlje kao i po izvrsnom okusu. Evo razloga zašto bi trebao biti dio vaše svakodnevne prehrane.


Avokado je vrlo bogat karotenoidima


Avokado sadrži mnoštvo hranjivih tvari i karotenoida (pogotovo lutein), koji su važni u zaštiti od bolesti očiju. Činjenica je da vid oslabi s godinama, ali ima nešto što možemo učiniti da to usporiti pa čak i da spriječimo neke bolesti očiju. Uravnotežena prehrana koja uključuje barem jedan avokado na dan najbolji je način da se organizmu osiguraju  potrebne karotenoide (od luteina i alfa-karotena, do beta-karotena, tokoferola i zeaksantina). Osim toga, avokado ima super  okus  i lako ga možete dodati u bilo koju salatu - to je svakako najbolji način da povećate dnevni unos luteina umjesto pribjegavanja dodacima prehrani.

Avokado je super za snižavanje kolesterola


Kao što već vjerojatno i znate, postoje dvije vrste kolesterola: 'dobar' kolesterol i 'loš' kolesterol. Potonji može učiniti štetu u vašim arterijama i vitalnim organima ako ne učinite nešto kako bi to spriječili. Masna hrana i šećeri glavni su razlog visoke razine lošeg kolesterola. Na sreću, loši kolesterol lako možete držati pod kontrolom ako redovito konzumirate avokado. Konzumiranjem avokada snizit ćete kolesterol na brz, učinkovit i prirodan način. Avokado će također smanjiti rizik od razvoja bolesti srca.

Avokado je najbolji saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma


Ako pokušavate smanjiti broj kilograma, nema jednostavniji način od toga da počnete redovito jesti avokado. Avokado je bogat vlaknima koja ispune želudac zbog čega se osjećate siti dulje vrijeme. U prosjeku, jedan avokado srednje veličine sadrži oko sedam grama vlakana, topivih i netopivih. Vlakna su neophodni za  zdravlje  imunološkog sustava - pogotovo ona topiva jer vpomažu tijelu u razgradnji ugljikohidrata. osjećaj sitosti je upravo ono što avokado čini najboljim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.

Avokado snižava krvni tlak


Hipertenzija je stanje koje pogađa milijune ljudi diljem svijeta, nažalost, često se zanemaruje zbog činjenice da je bez simptoma, što znači da uopće nema vidljivih znakova. Zbog toga mnogi ljudi zanemaruju hipertenziju dok ne bude prekasno jer je do tada vjerojatno izazvala veliku štetu na srcu, venama i arterijama. Avokado može pomoći u snižavanju krvnog tlaka na prirodan i učinkovit način jer je bogat kalijem i magnezijem, čak i više od banane ili kivija, što je ključno za  liječenje  hipertenzije.

Avokado će poboljšati protok krvi i dobar je za zdravlje mozga


Ova dva aspekta su međusobno povezana s obzirom na to da je mozak zdraviji ako je protok krvi onakav kakav treba biti. međutim, umanjena cirkulacija krvi čest je problem kod mnogih ljudi u današnje vrijeme. Avokado može poboljšati protok krvi unatoč tome što sadrži masnoće koje imaju visok kalorijski indeks. Upravo zbog toga avokado se preporuča za odrasle i starije osobe jer može spriječiti ili barem usporiti pad kognitivnih sposobnosti.

Avokado može smanjiti rizik od raka dojke


Stopa incidencije raka dojke povećala se u posljednjih nekoliko godina. Srećom, uravnotežena prehrana koja sadrži barem polovicu avokada dnevno može smanjiti rizik od raka dojke zahvaljujući visokom sadržaju mononezasićene oleinske masne kiseline, vitamina E i luteina. Ne samo da je avokado bogat karotenoidima već također pomaže tijelu u apsorbiranju karotenoida ostalog voća i povrća. Avokado spada u 'superhranu' koja utječe i na prevenciju raka prostate. Vitamin E djeluje tako da usporava napredovanje ove potencijalno smrtonosne bolesti.

www.magazin.net.hr

5 stvari zbog kojih ljudi najviše žale na kraju života

OBJAVLJENO PRIJE 4 DANA U  VIJESTI
Da je danas posljednji dan vašeg života, za čime biste najviše žalili?
5 stvari zbog kojih ljudi najviše žale na kraju života
Medicinska sestra Bronnie Ware iz Australije godinama se bavi njegovanjem ljudi na samrti kojima je preostalo najviše 12 tjedana života. Na svom blogu izdvojila je stvari za kojima ljudi najviše žale kada dođu do kraja. # Želio bih da sam imao hrabrosti živjeti život kakav sam želio, a ne ugađao drugima. Ovo je bila stvar koja se najčešće spominjala. Kada ljudi dođu do kraja i pogledaju unatrag, shvate koliko snova nisu ostvarili. Najteži dio je prihvaćanje da je neostvarivanje snova posljedica njihove odluke da niti ne pokušaju. # Želio bih da nisam tako puno radio. Bronnie je ovo čula od svakog muškog pacijenta; svi su žalili što su propustili najvažnije dijelove odrastanja svoje djece te nisu dovoljno vremena posvetili partnerici. # Želio bih da sam imao hrabrosti priznati što osjećam Mnogi ljudi su zatomili vlastite osjećaje kako bi imali 'mirne i korektne' odnose s drugim ljudima. Kao rezultat toga, imali su osrednje živote u kojima nisu iskusili sreću, a zbog ogorčenosti su se često razbolijevali. # Želio bih da sam ostao u kontaktu s prijateljima Ljudi često nisu shvaćali vrijednost i važnost pravog prijateljstva do posljednjih dana kada ih više nisu uspijevali kontaktirati i pronaći. Žalili su što su zbog zauzetosti vlastitim životom putem izgubili mnogo prijateljstava. # Želio bih da sam si dopustio biti sretniji Većina ljudi do samog kraja nije shvatila da je 'biti sretan' izbor. Ostali su zarobljeni među starim navikama te su se bojali promjene. Također su žalili što se nišu više smijali. Foto: Shutterstock Izvor: Huffingtonpost.com Medicinska sestra Bronnie Ware iz Australije godinama se bavi njegovanjem ljudi na samrti kojima je preostalo najviše 12 tjedana života. Na svom blogu izdvojila je stvari za kojima ljudi najviše žale kada dođu do kraja.

#Želio bih da sam imao hrabrosti živjeti život kakav sam želio, a ne ugađao drugima.

Ovo je bila stvar koja se najčešće spominjala. Kada ljudi dođu do kraja i pogledaju unatrag, shvate koliko snova nisu ostvarili. Najteži dio je prihvaćanje da je neostvarivanje snova posljedica njihove odluke da niti ne pokušaju.

#Želio bih da nisam tako puno radio.

Bronnie je ovo čula od svakog muškog pacijenta; svi su žalili što su propustili najvažnije dijelove odrastanja svoje djece te nisu dovoljno vremena posvetili partnerici.

#Želio bih da sam imao hrabrosti priznati što osjećam
Mnogi ljudi su zatomili vlastite osjećaje kako bi imali 'mirne i korektne' odnose s drugim ljudima. Kao rezultat toga, imali su osrednje živote u kojima nisu iskusili sreću, a zbog ogorčenosti su se često razbolijevali.

#Želio bih da sam ostao u kontaktu s prijateljima

Ljudi često nisu shvaćali vrijednost i važnost pravog prijateljstva do posljednjih dana kada ih više nisu uspijevali kontaktirati i pronaći. Žalili su što su zbog zauzetosti vlastitim životom putem izgubili mnogo prijateljstava.

#Želio bih da sam si dopustio biti sretniji
Većina ljudi do samog kraja nije shvatila da je 'biti sretan' izbor. Ostali su zarobljeni među starim navikama te su se bojali promjene. Također su žalili što se nišu više smijali.


Izvor: Huffingtonpost.com

Caka  za pripremu gljiva, uz koju će vam biti daleko zdravije

<I> Caka </ i> za pripremu gljiva, uz koju će vam biti daleko zdravije

Gljive mogu biti jednako dobar izvor vitamina D kao i dodaci prehrani - ali samo ako ih prije konzumacije ostavite na suncu.


Studija je pokazala da gljive izložene suncu mogu pružiti potrebne količine vitamina D, jednako kao i dodaci prehrani. Znanstvenici preporučuju da izvadite gljive iz omota te ih ostavite vani, na suncu, pola sata prije jela. Naime, slično kao i naša koža, gljive transformiraju ultraljubičasto svjetlo koje dopire sa sunca u vitamin, a tu sposobnost imaju i nakon što su ubrane. Vitamin D je bitan za imunološki sustav, jake kosti i zube te apsorpciju kalcija. Tijekom studije 0,30 odraslih osoba je dobilo dodatke prehrane vitamina D u kapsulama tijekom 12 tjedana (2.000 jedinica vitamina D), ili gljive u prahu koje su bile izložene suncu. Na kraju istraživanja pokazalo se da ne postoje značajne razlike u razinama vitamina D kod ove dvije skupine. Uzgajivači gljiva u SAD-u i Australiji već duže vrijeme prakticiraju izlaganje gljiva suncu ili UV-svjetlu zbog povećanja razine vitamina D, no to nije uobičajena praksa u drugim zemljama. Znanstvenici preporučuju da gljive - bilo koje sorte - izvadite iz omota i tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci ostavite na otvorenom u vremenu između 10:00 i 15: 00h, najviše do 60 minuta. Također dodaju kako kuhanje neće smanjiti razinu vitamina D. 

 

 

 

 

 


Magazin.hr

MALA TAJNA Nikada više nemojte pripremati gljive na OVAJ način

MALA TAJNA Nikada više nemojte pripremati gljive na OVAJ način

Ponekad se i najiskusnijim kuharima potkrade početnička pogreška kao što je to slučaj kod pripremanja gljiva. Evo kako izbjeći katastrofu na tanjuru.


Kuhanje gljiva na suhoj toplini, što uključuje i pripremanje na masti, dozvoljava im da ispuste svoju prirodnu tekućinu. Na taj način se šećer karamelizira, a gljive postanu meke, a takav način pripreme spriječiti će izgubiti svoju prirodnu boju. Isto tako, tekućina koju puštaju može biti izvrstan dodatak jelu. Naime, gljive bi trebale otpustiti svu svoju tekućinu, a najbolje ih je pripremati u istoj posudi s ostatkom namirnica jer dodavanje gljiva izravno u vrelu vodu može uzrokovati gubitak prirodne arome. Ako se to ipak dogodi nemojte paničariti nego ih prvo malo prokuhajte, a zatim ih dodajte ostatku namirnica. Na taj način zadržati će boju, teksturu i aromu. Dobar tek! 

 

magazin.hr/bonappetit.com

Detoksikacija organizma u proljeće

maslačak
Nagomilani otrovi u organizmu  mogu uzrokovati manja nelagodna stanja poput umora, ali vremenom mogu prerasti u depresiju, prebrze degenerativne promjene, a neki idu toliko daleko da pojavu karcinoma smatraju rezultatom opće zatrovanosti organizma.
Patite li od čestih glavobolja, ujedinjenim  s lošim zadahom iz usta , sporom probavom, alergijama, lošom koncentracijom i debljanjem - pravo je vrijeme za detox program.

Na izbor je više opcija, od korištenja ulja za ispiranje usta, zelene gline, korištenja antiparazitnog programa, a mi ćemo vam ukratko opisati detoksikaciju uz pomoć proljetnih namirnica.

Suzdržite se nekoliko dana od konzumiranja prerađenih namirnica i slatkiša.
Ako ste pušač najbolje bi bilo da prestanete odmah, ako niste u mogućnosti - smanjiti barem tijekom dana detoksikacije. Povećajte unos vode, započnite dan čašom vode. Na svakodnevnoj bazi konzumirajte brokulu, đumbir, kelj i maslačak.
Brokula je jedna od najzdravijih namirnica koje su nam dostupne, sadrži sulforafan uz pomoć kojeg se tijelo čisti od nakupljenih otrova.

Đumbirov sastojak gingerol potiče odstranjivanje štetnih tvari i otrova, a ujedno ubrzava metabolizam.

Kelj jedite na salatu. Naravno, pobrinite se da dolazi iz organskog uzgoja i da nije tretiran pesticidima. Kelj, kao i druge gorke namirnice ima izuzetna ljekovita svojstva. Ako vam je pregorak, miješajte ga s drugim namirnicima na salatu, a možete ga dodati iu smooth, ako vam je tako lakše konzumirati ga.
Maslačak  jedite po istom receptu kao i kelj. Posjeduje izuzetna svojstva koja pomažu organizmu da se riješi nakupljenih toksina, dok ujedno jača jetru.


Čaj koji vraća hormone u ravnotežu

kantarion list

Riječ je od samo tri sastojka, koji će vam u rekordnom roku pomoći da svoje hormone dovedete u ravnotežu.



Sve što trebate jest 100 g sušenog cvijeta djeteline, 50 g suhog cvijeta kantariona  i 50 g sušenog lišća crnog ribizla.
Priprema i upotreba : Dobro usitnite i izmiješajte sve ove biljke. Kada osjetite potrebu za čajem, jednu kašičicudomaće mješavine prelijte čašom kipuće vode. Poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta, pa procijedite i odmah popijte.
Za najbolji učinak, najbolje je svakog dana popiti po jednu šalicu ovog domaćeg čaja
Izvor: still 

Nova linija protiv prhuti

Nova linija protiv prhuti

Određeni svakodnevni čimbenici poput zagađene okoline, stresa, umora te isušivanja vlasišta sušilom mogu utjecati na ravnotežu mikrobioma I potaknuti nastanak prhuti.

Novi Dercos šamponi protiv prhuti za normalnu do masnu kožu, suhu kožu te za osjetljivo vlasište testirani su pod dermatološkim nadzorom te potvrđuju svoju učinkovitost: odstranjuju 100% vidljive prhuti*. Ovog proljeća Vichy je pripremio posebnu ponudu: uz kupnju 2 Dercos šampona Vichy Vam daruje ekskluzivnu četku za potpunu rutinu njege kose i vlasišta. Ponuda je dostupna u ovlaštenim Vichy ljekarnama i traje do isteka zaliha. 

INOVATIVNA EKSPERTIZA NA MIKROBIOMA VLASIŠTA



Mikrobiom je skupni naziv za različite mikroorganizme koji tvore zaštitnu barijeru na površini kože. Mikrobiom štiti kožu od vanjskih oštećenja i osigurava njene zdrave funkcije. Ravnoteža mikrobioma, kao jedan od pokazatelja zdravlja kože, ovisi o unutarnjim i vanjskim čimbenicima. Studije pokazuju da u slučajevima gdje je prhut postojana, cjelokupni sastav mikrobioma vlasišta postaje neuravnotežen. Prhut je stanje koje se očituje pretjeranim ljuštenjem stanica kože s područja vlasišta. Postoje dva tipa prhuti: suha prhut koja se očituje malim, bijelim ljuskicama koje padaju na ramena te masna prhut s većim i debljim žućkastim ljuskicama koje se drže za kosu i vlasište. Prhut nastaje uslijed poremećaja ravnoteže mikrobioma vlasišta. Određeni čimbenici poput gljivica i bakterija, ali i zagađene okoline, stresa, umora, pretjeranog isušivanja vlasišta sušilom te boravak u prostorijama s pretjerano suhim i vrućim zrakom mogu izazvati neravnotežu mikrobioma i potaknuti nastanak prhuti. Do oštećenja kožne barijere vlasišta također mogu dovesti pretjerano korištenje agresivnih proizvoda za njegu kose koja isušuju ili nadražuju kožu te nisu primjereni za osjetljivu kožu vlasišta. Novi Dercos šamponi protiv prhuti testirani su pod dermatološkim nadzorom, imaju anti-recidivno djelovanje do 6 tjedana te potvrđuju svoju učinkovitost: odstranjuju 100% vidljive prhuti*. 

KOJI DERCOS ŠAMPON PROTIV PRHUTI ODABRATI?



DERCOS ŠAMPON PROTIV PRHUTI ZA NORMALNU DO MASNU KOSU sa Selenom DS djeluje na prhut nakon prve uporabe te odstranjuje 100% vidljive prhuti*. Novi način formulacije omogućuje ugodan miris te prijatniju upotrebu. Uz Selen DS, antioksidans tokoferol (vitamin E), salicilna kiselina i ceramid R čine proizvod izuzetno efikasnim i potpomažu pri obnavljanju mikrobioma vlasišta. Nova formula testirana je pod dermatološkim nadzorom te je optimalna za normalnu do masnu kosu sklonu prhuti. Vlasištu se vraća zdravlje: prhut je uklonjena, ljuštenje regulirano te kosa postaja meka, elastična i sjajna. 

DERCOS ŠAMPON PROTIV PRHUTI ZA SUHU KOSU sa selenom DS djeluje na prhut nakon prve uporabe te eliminira do 100% vidljive prhuti*. Novi način formulacije omogućuje ugodan miris te prijatniju upotrebu. Uz Selen DS, antioksidans tokoferol (vitamin E), salicilna kiselina i ceramid R čine proizvod izuzetno efikasnim i potpomažu pri obnavljanju mikrobioma vlasišta Nova formula testirana je pod dermatološkim nadzorom te je optimalna za suhu kosu sklonu prhuti. Ugodan miris pruža osjećaj svježine pri svakoj uporabi te kosi vraća sjaj i mekoću. Vlasištu se vraća zdravlje: u trenu je pročišćeno od prhuti ia ljuštenje dugotrajno regulirano. 

DERCOS ŠAMPON PROTIV PRHUTI ZA OSJETLJIVO VLASIŠTE bez sulfata, parabena i bojila već od prvog nanošenja djeluje na prhut. Formula protiv prhuti bez sulfata obogaćena je pirokton olaminom koji pomaže umiriti vlasište. Šampon je potrebno umasirati u vlasište, ostaviti da djeluje nekoliko minuta te isprati. Šampon je primjeren za osobe sklone prhuti s osjetljivim vlasištem te pruža sjajan izgled i mekoću na dodir. 

*Testiranje redovnog korištenja 2 tjedna - Italija 



EKSKLUZIVNA DERCOS ČETKA ZA IDEALNU KOSU


Za postizanje idealne kose potrebno je koristiti adekvatnu njegu te kvalitetnu četku te je zbog toga ove sezone Vichy pripremio posebnu ponudu u ovlaštenim ljekarnama: uz kupnju 2Dercos šampona ( Linija se sastoji od šampona protiv prhuti, šampona za suhu i masnu kosu, za osjetljivo vlasište, za gustoću kose, protiv ispadanja te šampona za svakodnevnu uporabu) Vichy daruje ekskluzivnu četku za potpunu rutinu njege kose i vlasišta. Ponuda je dostupna u ovlaštenim Vichy ljekarnama i traje do isteka zaliha. 

Najsnažnije ljekovito bilje na svijetu

Jiaogulan
Najsnažnije ljekovito bilje na svijetu

Rješenje tajne dugovječnosti možda već raste u vašem vrtu. Bilje za koje znamo da pomaže u liječenju nebrojeno mnogo bolesti i infekcija, također nam može pomoći da živimo duže i zdravije. 


Snažno ljekovito bilje često se naziva adaptogenom bilje jer pomaže tijelu u njegovom prirodnom zadatku održavanja homeostaze - delikatne ravnoteže potrebne za preživljavanje i ozdravljenje. Tijelo izbačeno iz ravnoteže nalazi se u 'negativnoj homeostazi', stanju u kojem anabolički i katabolički sustavi ne mogu funkcionirati ispravno, što na kraju dovodi do simptoma umora, tjeskobe, depresije, nesanice, fluktuacije težine i oslabljenog libida. Ali adaptogeni će pomoći tijelu prilagoditi se. Primjerice, osobe s visokom razinom šećera u krvi mogu uz pomoć adaptogenom biljke doći do niže razine glukoze u tijelu, dok će osobama s niskom razinom šećera u krvi ljekovita biljka pomoći da podignu šećer. Zbog ove iznimne sposobnosti da poboljšaju sposobnost tijela pri stresu, adaptogenom bilje doslovno može dodati godine životnom vijeku. 

 

 

Bilje za koje trebate znati


Sveti bosiljak


Octimum sanctum  liječi sve, od astme i prehlade do bubrežnih kamenaca i stresa. I dok se običan bosiljak ( Ocimum basilicum ) prije svega koristi kao začin, za hinduiste je sveti bosiljak ( Octimum sanctum ) božanska biljka. Najčešće ga preporučuju kod kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa. Dobar je čak i kao sredstvo protiv ugriza insekata. Lako se uzgaja i može biti poslužen svjež ili sušen. Žvačite ga ili pijte čaj. 

Reishi


U taoistički tradiciji naziva se 'gljiva besmrtnosti', a tradicionalna kineska medicina uvrstila ju je među 'superiorno bilje' - crveni reishi prije svega. Pomaže da brzo vratite snagu, poboljšava stanje kod koronarnih bolesti, imunoloških poremećaja, raka, kao i visokog kolesterola i artritisa. Idealno je poslužiti je kuhanu u juhama, ali se može uzeti iu obliku ekstrakta ili praha. 

Foto: Thinkstock


Jiaogulan


Po kemijskom sastavu je sličan ginsengu. Doslovan prijevod imena znači 'biljka besmrtnost', i to uopće ne čudi. Jedna od glavnih značajki ove biljke je ta da povećava sagorijevanje masnoća. Naime, pomaže jetri da prebaci ugljikohidrate i druge šećere u mišiće umjesto da ih taloži. Osim toga, zbog dobrog djelovanja na zdravlje kardiovaskularnog sustava, ima nadimak 'biljka zaštitnik srca'. Ne samo da pomaže u regulaciji krvnog tlaka, nego i povećava razine dobrog kolesterola, dok istovremeno snižava loš. Štiti od srčanog i moždanog udara jer pomaže u smanjenju arterijske blokade. Jiaogulan se obično poslužuje u obliku čaja. 

Astragalus


Još jedna biljka koju cijene u kineskoj medicini. Astragalus je zaradio izvrsnu reputaciju zbog učinka na imunološki sustav. Djeluje na brojna stanja, uključujući sezonske alergije, prehlade i gripu, umor, upale, krvni tlak i cirkulaciju, bolesti srca, toksičnost jetre, dijabetes i rak. Čak i farmaceutske tvrtke koriste dijelove ove biljke. Osobito je zanimljiva Astragalus sposobnost usporiti proces starenja jer promiče zdravlje telomera. Naime, mnogi misle da se ključ starenja nalazi na rubovima dviju niti koje tvore DNK, tj. telomerima. Astragalus je dostupan u obliku ekstrakta, praška ili tableta. 

Kadulja / žalfija


Kadulja je jedina biljka s ovog popisa koja se ne smatra adaptogenom, ali to ne umanjuje njezinu sposobnost promicanja dugovječnosti. Od gotovo 900 poznatih sorti kadulje, vrtna kadulja i španjolska kadulja se najčešće koriste. Cijenjena i od strane drevnih Azteka, ova 'biljka besmrtnosti' ima neposredan utjecaj na smirivanje, kao i funkciju dišnog sustava. Sprečava glavobolje jer pridonosi jasnijem razmišljanju i poboljšanu pamćenja. Kod nekih poboljšava i kvalitetu sna. Ulje kadulje se čak pokazalo dobrim u borbi protiv raka, jačanju imuniteta i zaštite srca. 

Foto: Thinkstock


Sjetite se da ljekovito bilje u kombinaciji s nekim lijekovima i određenim stanjima može imati negativne reakcije. Trudnice ili oni koji boluju od autoimune bolesti mogu imati komplikacije ako na svoju ruku uzmu ljekovite biljke. Prije upotrebe se posavjetujte s liječnikom. 

Dragocjena svojstva u kori jabuke

U kori jabuke nalazi se više od pola ukupne količine vlakana. Jabuka srednje veličine organizmu daje 9 miligrama vitamina C 0,100 IU (međunarodnih jednica) vitamina A i 200 grama kalija. Uklanjanjem kore, gubite otprilike trećinu ovih vrijednosti.
Znate li da kora jabuke ima četiri puta više vitamina K nego njezino meso? Vitamin K koji se nalazi iu mesu, špinatu i zelenom povrću, pomaže stvaranju krvnih ugrušaka koji će pomoći pri zacjeljivanju rana te aktivirati rast stanica i održavati kosti zdravima.
Kvercetin je biljni pigment iz skupine flavonoida, poznat po jakom antioksidativnom te Protuupalnom djelovanju, a nalazi se također u kori jabuke. Često se spominje da poboljšava rad pluća, disanje i štiti pluća od iritacija. Kvarcetin se često spominje kao sastojak koji poboljšava memoriju.
izvori: http://www.kucniljekar.info
biljke

LJEKOVITE BILJKE
U biljnoj se medicini rabe cijele biljke ili njihovi djelovi za liječenje bolesti i održavanje dobrog zdravlja. To je najstariji poznati oblik medicine koji se provodi tisućama godina. Povijest liječenja biljem je povijest medicine općenito. Čak postoje dokazi da se biljna medicina provodila prije postanka pisanih zapisa. Prvi zapisi potječu iz Kine iz 2800. godine pr.ne i govore o 366 ljekovitih biljaka. Grčki liječnik Hipokrat ostavio je popis od 400 ljekovitih biljaka od kojih je većina u uporabi i danas.
Stručnjaci u liječenju ljekovitim biljem liječe cijelu osobu rabeći cjelovite biljne lijekove kako bi stimulirali tijelo da se samo iscijeli. Ljekovite biljke pažljivo biraju da bi zadovoljile pacijentove potrebe i izliječile bolest. Dok su suvremeni lijekovi individualni spojevi izolirani iz biljnog izvora (danas sve više sintetizirani u laboratoriju), biljna medicina obuhvaća stotine ili tisuće različitih spojeva. Stručnjaci za ljekovito bilje vjeruju da svojstva i terapeutski učinci biljne medicine potječu od kombiniranja djelovanja većeg broja sastavnih dijelova koji zajednički djeluju. Drugim riječima "Cjelina je važnija od skupine dijelova". Sigurnost biljne medicine je vrlo visoka, a nuspojave rijetke. Međutim, ne može se uzeti zdravo za gotovo da su biljke uvijek sigurne samo zato što su prirodne. One sadrže složene mješavine kemikalija, a svaki je pacijent jedinstvena osoba s osobnim reakcijama. Važno je posavjetovati se sa stručnjakom i držati se propisane doze. Ljekovito bilje se može rabiti iu kućnim ljekarnama za manje poremećaje i održavanje dobroga zdravlja. SAKUPLJANJE LJEKOVITOG BILJA Osnovna pretpostavka za sakupljanje je poznavanje ljekovitog bilja. Poznajemo li ga jasno je da ćemo ljekovito bilje sakupljati u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravu vrstu i na pravilan način. Iskustvo je pokazalo da najbolje rezultate u liječenju postižemo sa svježe ubranim biljem što je za uspjeh u liječenju teških oboljenja neophodno potrebno. Svježe bilje možemo sakupljati u rano proljeće, katkada već od kraja veljače pa sve do studenoga. Poneko štoviše nalazimo čak i zimi, pod sniježnim pokrivačem ako smo zapamtili gdje mu je stanište (npr. Rosopas obični). Za zimu valja osigurati zalihu suhoga bilja, ali ne preveliku. U tu svrhu ga sakupljamo u vrijeme kada ima najviše ljekovitih sastojaka. Pritom pazite na sljedeću uputu: berite samo zdravo, čisto bilje, bez nametnika! Bilje sakupljajte za sunčanih dana kada je ono suho i kada nema rose. Ne sakupljajte ga na poljima gnojenim umjetnim gnojivom, livadama, na obalama nečistih, zagađenih voda, na željezničkim nasipima ili u blizini jako prometnih cesta, autocesta i industrijskih postrojenja. Čuvajte Prlroda (Ne čupajte bilje zajedno s korijenjem, ne nanosite štetu!). Pri sakupljanju cvjetove i lišće ne valja pritiskati ni upotrebljavati plastične vrećice ili torbe. Bilje se u njima znoji i kasnije u sušenju pocrni. SUŠENJE Prije sušenja biljke ne peremo, ali ih sitno narežemo. Sakupljeno bilje rasprostremo na platno ili neštampane papir i što prije osušimo u sjeni ili u zračnim, toplim prostorijama (potkrovlje). Korijenje, kore ili jako sočne dijelove često sušimo i uz pomoć umjetnog izvora topline. Pri tom temperatura ne smije prijeći 35 ° C. Dobro oprano korijenje, bijelu imelu i Vrbovica najbolje je narezati prije sušenja. Samo dobro osušeno bilje možemo sačuvati za zimu. Za to su najpodesnije staklenke ili zatvorene kartonske kutije. Izbjegavajte plastične i metalne posude! Bilje valja zaštititi od svjetla. Opskrbite se samo za jednu zimu! Bilje s vremenom izgubi svoju ljekovitu moć. Svaka nam godina daruje novi biljni blagoslov. PRIPREMA ČAJA oparak s vrućom vodom: Svježe bilje valja narezati u propisanoj količini i staviti u staklenu ili neku drugu, ali ne metalnu posudu. Vodu zagrijemo do vrenja i prelijemo preko pripravljenog bilja. Svježe bilje samo vrlo kratko ostaje u vreloj vodi (dovoljno je pola minute). Čaj mora biti posve svijetao: svjetložute ili svjetlozeleni. Opareno osušeno bilje mora odstajati nešto duže (jednu do dvije minute). Tako pripravljen čaj je znatno djelotvorniji i ljepši za oko. Korijenje stavimo u propisanu količinu hladne vode, kratko prokuhamo i pustimo da stoji 3 minute. Dnevno potrebnu količinu čaja nalijemo u termos-bocu i pijemo, u skladu s uputama, gutljaj po gutljaj. Obično se uzima do vrha puna čajna žličica bilja na četvrt litre vode, inače prema uputi za svaku pojedinačnu biljku. Hladna iscrpina: Mnoge biljke (npr. crni sljez, bijela imela ili Iđirot) ne smiju se popariti, jer uslijed djelovanja topline izgube ljekovitu moć . Od njih pripravljamo čaj kao hladnu iscrpinu. Za svaku pojedinu biljku navedenu količinu ostavimo u hladnoj vodi 8 - 12 sati, zatim samo malo zagrijemo na temperaturu za pijenje i dnevnu količinu čuvamo u tenmos-boci prethodno ispranoj vrućom vodom. Hladna iscrpina pomiješana s naljevo je najbolji način uporabe ljekovitog bilja: bilje ostavimo preko noći u polovici propisane količine hladne vode, ujutro procijedimo. Tada s drugom polovicom vode poparimo ostatke bilja i ponovno procijedimo. Hladni pripravak i vrući naljevo sada pomiješamo. Tako pripremljen čaj sadrži djelotvorne tvari, koje su topljive samo u hladnoj ili samo u vrućoj vodi. TINKTURA (ESENCIJA) Tinkture su također iscjedine (ekstrakti), koje dobivamo s 38-40% rakijom od žitarica ili voća. Bocu ili neku drugu posudu koju možemo zatvoriti napunimo rastresito do grla s izabranim biljem i prelijemo ga s žitnom ili voćnom rakijom. Ostavimo ju na toplom (oko 20 ° C) dobro zatvorenu 14 dana ili čak i duže, češće protresemo, zatim procijedimo i ostatak iscijedimo. Tinkture uzimamo u obliku kapi, razrijeđene s čajem, u vidu obloga ili ih koristimo za masažu. SVJEŽI SOK Svježe biljne sokove koristimo u obliku kapljica ili njima premažemo oboljela mjesta na tijelu. Pripravljamo ih uz pomoć sokovnika, koji bilje isjecka i istovremeno iscijedi. Sokovi moraju biti dnevno svježe pripravljeni. Napunjene u dobro zatvorene staklenke možemo ih čuvati u hladnjaku i nekoliko mjeseci. BILJNA KAŠA Stabljike i lišće smrvimo s kuhinjskim valjkom na drvenoj dasci u lisnatu kašu. Kašu namažemo na lanenu krpu, položimo na bolesno mjesto, zavijemo maramom i održavamo toplim. Takav oblog može ostati preko noći. OBLOZI OD BILJA omekšanog NA PARI Pustimo da u loncu zavrije voda, preko njega stavimo cjedilo u koje smo stavili svježe ili osušeno bilje i sve prekrijemo. Nakon nekoga vremena smekšano, toplo bilje stavimo u rijetku platnenu maramu (gazu) i stavimo na oboljelo mjesto. Sve prekrijemo s vunenom maramom i čvrsto zavijemo s još zavoja. Ne smijemo osjećati hladnoću. Ostavimo ih na bolnom mjestu dva sata ili preko noći. pripravljanju MASTI I ULJA Sitno narežemo dvije pune pregršti bilja. 500 grama svinjske masti zagrijemo do temperature za pečenje odrezaka. Bilje pomiješamo s vrućom masti, kratko prepržimo, promiješamo, maknemo tavu sa štednjaka, pokrijemo i pustimo da se hladi preko noći. Sutradan sve malo zagrijemo, procijedimo kroz lanenu krpu i još toplom mašću napunimo pripravljene staklenke ili druge primjerene posude. Ulje pripravljamo na sljedeći način: cvjetovima ili biljem napunimo bocu rastresito sve do grla i prelijemo s hladno prešanim maslinovim uljem, tako da je ulje dva prsta iznad cvjetova ili bilja. Ovo treba odstajati 14 dana na suncu ili blizu izvora topline. BILJNE KUPKE Potpuna kupka: Odgovarajuće bilje preko noći namočimo u hladnu vodu. Za kupku trebamo jedno vjedro (6-8 litara) potpuno svježega ili 200 grama suhoga bilja. Sljedećega dana sve zagrijemo, procijedimo i ulijemo u vodu za kupanje. Kupanje traje 20 minuta. Srce mora biti izvan vode. Nakon kupanja se ne obrišemo, nego se omotamo ručnikom ili ogrtačem za kupanje iu krevetu se preznojimo jedan sat. Sjedeće kupke: Za sjedeću kupku potrebno nam je samo pola vjedra svježega ili oko 100 grama suhoga bilja: postupak je isti kao kod pripreme potpune kupke. Visina vode u kadi mora sezati preko bubrega. Treba voditi računa o posebnim uputama za svako pojedino bilje! Vodu uporabljena bilo za jednu ili drugu vrstu kupke možemo još dva puta koristiti ako ju ponovo zagrijemo.














Izvor teksta:
"Enciklopedija ALTERNATIVNE MEDICINE" Maria Treben "Zdravlje iz Božje ljekarne"

Hrkanje i apneja škode mozgu


Problemi s disanjem tijekom spavanja, kao što su hrkanje ili apneja, mogu biti povezani s preuranjenim nastankom problema s pamćenjem i smanjenjem kognitivnih sposobnosti , otkriva nam to istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Neurology 
U istraživanju je sudjelovalo 2470 osoba u dobi od 55 do 90 godina. Znanstvenici su ih podijelili u tri skupine - oni koji pate od Alzheimerove bolesti , oni koji pate od blagih kognitivnih poteškoća i oni koji nemaju nikakvih problema s kognitivnih sposobnostima. 
Abnormalno disanje tijekom spavanja je učestalije kod starijih osoba. Stručnjaci procjenjuju da su problemi sa spavanjem prisutni kod oko 52% starijih muškaraca i 26% starijih žena . Također procjenjuju da oko 50% osoba, koje imaju problema s teških hrkanjem, pate od apneje. 
Znanstvenici su u istraživanju htjeli provjeriti jesu li problemi sa spavanjem povezani sa slabljenjem kognitivnih sposobnosti, što je i neizostavan dio starenja. Osim što su provjeravali prisutnost problema s disanjem, znanstvenici su također provjeravali primaju li sudionici ikakvu terapiju za te probleme.
Sudionici, koji su imali probleme s disanjem, su u znatno ranijoj dobi počeli osjećati prve znakove blagih kognitivnih poteškoća. Prosječna dob kada se počinju javljati kognitivne poteškoće jest 70 godina kod osoba koje imaju problema s disanjem , u odnosu na osobe koje nemaju problema s disanjem . Naime, kod njih je prosječna dob kada se počinju javljati kognitivne poteškoće bila 90 godina 
Znanstvenici su također otkrili da osobe, koje pate od Alzheimerove bolesti, u značajnom postotku pate i od problema s disanjem tijekom spavanja
Rizik od nastanka kognitivnih poremećaja je bio manji kod osoba koje su primale terapiju u svrhu uklanjanja problema s disanjem tijekom spavanja.  Kod njih su se prvi znakovi kognitivnih poremećaja počeli javljati čak 10 godina kasnije.
Izvori:www.CentarZdravlja.net

Sok od šipka štiti arterije
 

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Atherosclerosis , potvrđuje da ekstrakt šipka može pomoći u prevenciji i liječenju progresivnog zadebljanja koronarnih arterija, uzrokovanog nakupljanjem masnog tkiva - stanje poznato i kao ateroskleroza.    
U istraživanju, koje je provedeno na laboratorijskim miševima, znanstvenici su otkrili da svakodnevno uzimanje ekstrakta šipka u razdoblju od dva tjedna,  može regulirati razinu kolesterola i smanjiti količinu nakupljenog plaka u arterijama .
Znanstvenici su također ustanovili da svakodnevno uzimanje ekstrakta šipka može donijeti sljedeće prednosti za zdravlje:
  • Smanjena razina oksidacijskog stresa
  • Smanjena razina kemotaksijskog proteina monocita-1 (MCP-1) (koji je označava prisutnost upalnih procesa unutar arterija)
  • Smanjena akumulacija lipida u srčanom mišiću
  • Smanjena infiltracija makrofaga
  • Smanjena razina monocitnog kemotaktičnog proteina-1 i fibroze miokarda
  • Smanjeno srčano proširenja
  • Smanjene ECG abnormalnosti
Prethodna istraživanja su pokazala da manjak vitamina C u tijelu može značajno povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti , kao i da manjak unosa voća izravno utječe na povećanje rizika od nastanka srčanih tegoba i bolesti. 
Šipak je odličan za prevenciju kardiovaskularnih bolesti jer ima ključna svojstva:
  • Protuupalno svojstvo  - dokazano je da kronična upala u tijelu povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.  
  • Regulacija krvnog tlaka  - visok krvni tlak jedan od vodećih čimbenika rizika za nastanak srčanih bolesti.
  • Ublažava  infekcije  - nakupljanje plaka obično uzrokuje nastanak sekundarnih virusnih i bakterijskih infekcija, što dodatno povećava rizik od nastanka srčanih bolesti.
  • Antioksidacijsko svojstvo  - visoka razina slobodnih radikala narušava zdravlje organizma na svaki mogući način, a izravno utječe i na visinu rizika od nastanka srčanih bolesti.
CentarZdravlja.net