MEDENJAK KOLAČ - Coolinarika
Sastojci
Sastojci:
- 100gr čokolade sa većim% kakaa;
- 5 jaja;
- 1 vrećica vanilin šećera;
- 150gr omekšalog margarina;
- 200gr tečnog meda;
- 100gr brašna;
- 50gr gustoća;
- 50gr mljevenog keksa;
- 180gr jogurta (3,5% mm)
- 2 žlice kakao praha;
- 1 žlica cimeta;
- 1 žlica začina za medenjake;
- 1 puna žlica praška za pecivo;
- 2-3 žlice ruma;
- 200-300gr pekmeza od šljiva.
Glazura:
- 150gr margarina;
- 100gr mliječne čokolade;
- 50gr čokolade sa većim% kakaa;
- 120ml mlijeka;
- 50gr šećera.
Priprema
- Težina: Jednostavno
- Jaja odvojiti. Maslac i vanilin šećer pjenasto umutiti i dodati jedno po jedno žumance i dalje muteći.
Dodati med i jogurt i dalje muteći da se dobije glatka masa.
Čokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi i dalje muteći. - Brašno, gustin, kakao i začine pomiješati i prosijati. Dodati mljeveni keks.Brašnaste sastojke dodati prethodnoj masi.
Dodati rum. - Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u čvrst snijeg, te polako, miješajući pjenjačom, dodati prethodnoj masi.
- Tijesto uliti u pleh omjera 20x30 cm i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-ak minuta.
- Kada je pečeno, tijesto potpuno ohladiti i prerezati oštrim nožem na pola.Između prerezati pekmezom od šljiva.
Poklopiti drugom korom i ostaviti na hladno. - Pripremiti glazuru tako što zakipti margarin, šećer i mlijeko. Dodati čokoladu, te miješati da se otopi.
Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolaču.
Posluživanje
Prije rezanja, kolač dobro ohladiti. Najbolje je ga ostaviti tijekom noći.
Izvor:www.colinarka.com
0 komentari:
Objavi komentar