Zatvorena pita sa sirom i slaninom
Sastojci
- Broj osoba:
Tijesto:
- 700 gr brašna
- 2 žličice soli
- 1,5 dl ulja
- 3 kom jaja
- 2 dl mlijeka
- 30 gr kvasca
- 1 žličica šećera
Nadjev:
- 500 gr sira
- 2 kom jaja
- 2 žličice soli
- 250 gr mesnate slanine
- po želji kečapa
- po želji origana
Premazivanje:
- 1 kom jaja
- malo ulja
- po želji sezama
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
- U toplo mlijeko staviti žličicu šećera, promiješati i izmrviti kvasac, pa ostaviti da nadođe.
- U posebnoj zdjeli izdrobiti sir, dodati jaja i malo soli, ako sir nije dovoljno slan.
- Slaninu iseći na manju parčad.
- U brašno staviti so i malo izmiješati, pa sipati nadošao kvasac s mlijekom, ulje i jaja. Zamijesiti meko tijesto da se ne lijepi za ruke i posudu. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta.
- Podijeliti tijesto na 2 dijela i jednu polovicu tijesta razvuci na velicinu velikog pleha (promjera 40cm).
- Prebaciti ga u blago podmazan pleh i prstima oblikovati uz zidove pleha 0,1-1,5 cm visine (da se nadjev ne zalijepi za zidove pleha)
- Preko tijesta ravnomjerno rasporediti sir po cijeloj površini.
- Po siru poredati komadiće slanine.
- Preliti kečapom i posuti origanom.
Drugu polovicu tijesta razvući oklagijom na veličinu pleha i prenijeti ga u pleh, preko nadjeva. Poviti ruba donjeg tijesta preko gornjeg i malo pritisnuti prstima, da se tijesta spoje. Oštrim nožem gornje tijesto proseći na više mjesta.- Prekriti pleh krpom i ostaviti da tijesto narasta oko 20 minuta.
- Umutiti jedno cijelo jaje s malo ulja i premazati pitu, pa posuti sezamom.
- Peći u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, da lijep
izvori: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar