subota, 18. travnja 2015.

Zatvorena pita sa sirom i slaninom


Sastojci

Broj osoba:
6 osoba
  • Tijesto:

  •  700 gr brašna
  •  2 žličice soli
  •  1,5 dl ulja
  •  3 kom jaja
  •  2 dl mlijeka
  •  30 gr kvasca
  •  1 žličica šećera
  • Nadjev:

  •  500 gr sira
  •  2 kom jaja
  •  2 žličice soli
  •  250 gr mesnate slanine
  •  po želji kečapa
  •  po želji origana
  • Premazivanje:

  •  1 kom jaja
  •  malo ulja
  •  po želji sezama

Priprema

Vrijeme pripreme:
50 min
Težina:
Jednostavno
  1. U toplo mlijeko staviti žličicu šećera, promiješati i izmrviti kvasac, pa ostaviti da nadođe.
  2. U posebnoj zdjeli izdrobiti sir, dodati jaja i malo soli, ako sir nije dovoljno slan.
  3. Slaninu iseći na manju parčad.
  4. U brašno staviti so i malo izmiješati, pa sipati nadošao kvasac s mlijekom, ulje i jaja. Zamijesiti meko tijesto da se ne lijepi za ruke i posudu. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta.
  5. Podijeliti tijesto na 2 dijela i jednu polovicu tijesta razvuci na velicinu velikog pleha (promjera 40cm).
  6.  Prebaciti ga u blago podmazan pleh i prstima oblikovati uz zidove pleha 0,1-1,5 cm visine (da se nadjev ne zalijepi za zidove pleha)
  7.  Preko tijesta ravnomjerno rasporediti sir po cijeloj površini.
  8.  Po siru poredati komadiće slanine.
  9.  Preliti kečapom i posuti origanom.

  10. Drugu polovicu tijesta razvući oklagijom na veličinu pleha i prenijeti ga u pleh, preko nadjeva. Poviti ruba donjeg tijesta preko gornjeg i malo pritisnuti prstima, da se tijesta spoje. Oštrim nožem gornje tijesto proseći na više mjesta.
  11. Prekriti pleh krpom i ostaviti da tijesto narasta oko 20 minuta.
  12. Umutiti jedno cijelo jaje s malo ulja i premazati pitu, pa posuti sezamom.
  13. Peći u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, da lijep













izvori: www.coolinarika.com


0 komentari:

Objavi komentar