utorak, 19. svibnja 2015.

Ako imate simptome gripe uz bolove u mišićima, zglobovima i kičmi možda vam nedostaje mineral koji ćete uz ubrzani petodnevni šareni meni nadoknaditi i bez lijekova. Dnevne potrebe ovog minerala su 800 mg za odrasle, a za trudnice 1,2 do 1,5 grama. Mlijeko i mliječni proizvodi, ali i riba najbogatiji su rudnici kalcijuma, pa u slučaju da vam nedostaje ovaj mineral za vas je dušu dao petodnevni meni koji vam predlažemo.Ako ste razdražljivi, bole vas mišići i zglobovi, krivi vam se kičma, gubite zube…pomislite da vam možda nedostaje kalcijum. Ovaj mineral igra značajnu ulogu u funkcioniranju nerava i mišića, u zgrušavanju krvi, korišćenju enzima, izlučivanju inzulina i jačanje kostiju. Kada je ovo posljednje u pitanju, izuzetno je važan za predstavnice ljepšeg pola sklone osteoporozi, kao i trudnoći i tokom dojenja.
Dnevne potrebe za kalcijumom su 800 mg za odrasle, a mijenjaju se u zavisnosti od uzrasta, ili psihofizičkog stanja. Za malu djecu se preporučuje 500 mg kalcijuma dnevno, u pubertetu se količina udvostručuje (1g), dnevna doza za trudnice je 1,2 – 1,5 g, žene u menopauzi takođe 1,5 g, dok je najveća potreba u toku dojenja i do 2 g. Važno je da se zna da je za apsorpciju kalcijuma neophodna i dovoljna količina vitamina D.
Namirnice bogate kalcijumom
X domaći tvrdi sir (810 mg u 100 g),
X susam (783 mg),
X soja u zrnu (300 mg)
X bijeli sir (/260 mg),
X kravlje mlijeko i jogurt (120 mg),
X kajmak (80 mg),
X bakalar (24 mg),
X losos (14 mg)
Iz ovog se vidi da su mlijeko i mliječni proizvodi, ali i riba najbogatiji rudnici kalcijuma, pa u slučaju da vam nedostaje ovaj mineral za vas je dušu dao petodnevni meni koji vam predlažemo.
Mlijeko
Stručnjaci za ishranu slažu se u tome da je najzdravije da se pije nepasterizovano kravlje mlijeko, jer obiluje: proteinima koji se brzo vare i apsorbuju, ugljenim hidratima (najviše laktozom koja pospješuje apsorpciju kalcijuma, a crijevne bakterije je pretvaraju u mliječnu kiselinu), zasićenim mastima (PAŽNJA sadrže i do 13,6 % mg holesterola), vitaminima, kako rastvorljivim u mastima, tako i onima koji se rastvaraju u vodi B2 i B12 i mineralima, najvažnijim kalcijum, ali ima i cinka, joda i natrijuma.
Jedna čaša (2dl) neobranog mlijeka ima 7 g masti i 124 kalorija, djelimično obranog 3,8 g masti i 99 kalorija, dok obrano mlijeko ima najmanje 0,36 g masnoća i 70 kalorija.
Od mliječnih proizvoda majviše se koriste jogurt, kiselo mlijeko, pavlaka, puter (šteti srcu i arterijama zbog velike količine zasićenih masti) i sirevi koji imaju manju hranjivu vrijednost od mlijeka, jer se u procesu proizvodnje gube znatne količine protetina, vitamina i minerala.
DIJETA
1.DAN
RUČAK
Hladna čorba
X 1 veća glavica crnog luka
X 1 zelena salata
X 1 litar pileće supe
X 1 krompir
X ½  limuna
X 1 jogurt
X Riža
X Peršun
X So
X Maslinovo ulje
Obarite listove zelene salate, ispasirajte ih i dodajte limunov sok. Propržite na ulju crni luk sa krompirom isjeckanim na kockice, dodajte supu i rižu. Kuhajte 10 minuta. Pomiješajte čorbu sa pireom od zelene salate, posolite i stavite u frižider. Kada se ohladi dodajte jogurt, izmiksujte i servirajte ukrašeno peršunom.
DESERT: Voćni sladoled
VEČERA
Povrće s okusom bosiljka
X 1 veća tikvica
X 1 crvena paprika
X 1 veća glavica crnog luka
X 1 veća mrkva
X 50 g rendanog parmezana
X 1 kašika svježeg sjeckanog bosiljka
X So
X Maslinovo ulje
Na ulju propržite povrće isjeckano na kokice, dodajte bosiljak, posolite, sipajte u tanjire i pospite parmezanom.
DESERT: Suhe šljive
2. DAN
RUČAK
Oslić u bijelom vinu
X 4 komada oslića
X 1 mrkva
X So
X Biber
X Maslinovo ulje
Za sos potrebno: 1 struk grbača, 1 mladi luk, 1 celer, 1 čaša bijelog vina i 1 limun.
Sitno isjeckajte grbač, mladi luk i celer i pomiješajte sa bijelim vinom, sokom ½ limuna, posolite i začinite bijelim biberom i maslinovim uljem. U rerni, na malo ulja, pecite začinjenu ribu 20 minuta, kada bude gotova prelijte dobijenim sosom, vratite u rernu još nekoliko minuta, a prije nego što poslužite ukrasite tanko isječenom mrkvom.
DESERT: Sok od narandže
VEČERA
Jaja sa parmezanom
X 4 kašike nemasnog jogurta
X 4 jaja
X Malo parmezana
X So
X Tost raženi hljeb
U vatrostalne činijice sipajte prvo jogurt, pa bjelance i žumance i pospite rendanim parmezanom. Stavite u rernu, pecite sve dok se bjelance ne zapeče, a žumance ostane poluživo. Posolite i jedite toplo sa tostom.
DESERT: Nekoliko badema
Ž7= kosti 3
3.DAN
RUČAK
Tropsko pile
X 1 pile
X 1 konzerva ananasa
X 1 šoljice sirćeta
X Biber
X So
X Maslinovo ulje
Začinjene parčiće piletine stavite u pleh podmazan uljem, okolo poredajte ocijeđene kolutove ananasa, pa pecite u rerni 25 minuta. Pomiješajte sirće sa sokom ananasa i prelijte pile i pecite još 30 minuta
DESERT: Puding od vanile
VEČERA
Gnijezda od tunjevine
X 4 breskve
X 1 konzerva tunjevine
X 1 zelena salata
X Majoneza
X Malo kečapa
X Mladi luk
Isjeckajte listove zelene salate, stavite u činiju i po njima poredajte 8 polutki breskve. Napunite ih masom od tunjevine pomiješane sa majonezom i kečapom i ukrasite sitno sjeckanim mladim lukom
DESERT: Sladoled od limuna
4 DAN
RUČAK
Teletina sa žalfijom
X 400 g teletine
X 8 šnita pršute
X 1 čašica bijelog vina
X So
X Biber
X Stručak žalfije
X Maslinovo ulje
X 1 veći paradajz
X 1 crvena paprika
Podmažite pleh uljem, pa redajte po sloj teletine i pršute i pospite žalfijom dok ima materijala. Pecite u rerni 20 minuta i prelijte bijelim vinom, na kraju posolite. Jedite toplo sa paprikama i paradajzom pečenim u rerni.
DESERT: Banana
VEČERA
Pire od patlidžana i sira
X 150 g nemasnog sira za mazanje
X 2 veća plava patlidžana
X 1 kašika integralnog brašna
X 1 čaša obranog mlijeka
X 1/2 glavice crnog luka
X Bijeli biber
X So
X Maslinovo ulje
X Sjeckani peršun
U rerni ispecite patlidžane i oljuštite ih. Na malo ulja propržite luk, dodajte brašno i kada porumeni sipajte vruće mlijeko ne prestajući sa mješanjem. Dodajte ispečen patlidžan, sir i začine, stalno miješajte i kad se sir otopi sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Prije nego što servirate ukrasite peršunom.
DESERT: Voćni jogurt
Ž7= kosti 5
5. DAN
RUČAK
Makaroni sa žalfijom
X 250 g integralnih makarona
X 100 g putera
X 50 g polumasnog tvrdog sira, po mogućnosti kačkavalja
X 2 kašike isitnjene žalfije
X Nekoliko liski žalfije
X So
Istopite puter, dodajte žalfiju i izrendani sir i miješajte dok se ne rastopi, pa sipajte obarenu tjesteninu i izmješajte da se sjedini. Jedite toplo ukrašeno liskama žalfije.
DESERT: Štrudle sa smokvama
VEČERA
Losos sa sirom
X 4 snicle svježeg lososa
X 200 g polumasnog tvrdog sira (najbolje kačkavalja)
X 100 ml pavlake
X Bijeli biber
X So
X Bareni krompir
Na tihoj vatri rastopite sir i pavlaku dok ne dobijete kremastu masu. Na parče aluminijske folije stavite malo krema, pa komad lososa, začinite i tako napravite 4 „sprata“. Upakujte i pecite u rerni na jakoj vatri 8 minuta. Jedite dok je toplo sa barenim krompirom.
DESERT: Narandža.

maligna oboljenja

0 komentari:

Objavi komentar