subota, 2. svibnja 2015.

WWW – U susret obilježavanju 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, Russia Today je objavila podatke prema kojima čak 43 odsto Evropljana misli da je američka vojska odigrala vodeću ulogu u oslobađanju Evrope, pa se da zaključiti kako je Evropljanima nepoznata činjenica da je Crvena armija oslobodila teritoriju sa 120 miliona stanovnika Evrope.
Nevjerovatan je i podatak da je tokom istraživanja koje je sprovela britanska agencija ICM samo 13 odsto ispitanih Francuza, Njemaca i Britanaca mišljenja da je sovjetska armija odigrala vodeću ulogu u oslobađanju Evrope od nacizma tokom Drugog svjetskog rata.
Više od 50 odsto Njemaca i 61 odsto francuskih građana smatra da su američke trupe oslobodile njihove zemlje, dok gotovo 50 odsto Britanaca misli da su zapravo britanske snage odigrale ključnu ulogu u okončanju Drugog svetskog rata. Samo osam odsto ispitanika u Francuskoj i 13 odsto u Njemačkoj zasluge za pobjedu nad nacizmom pripisuje crvenoj armiji. Procjenjuje se da je tokom rata najmanje 27 miliona sovjetskih građana je izgubilo život, dok je američki Kongres usvojio niz akata o neutralnosti kojima bi bio spriječen ulazak Amerike u rat. Predsjednik Hari S. Truman izjavio je za New York Times 24. juna 1941. godine da će se SAD uključiti u sukob tek kada jedna od strana prevagne.
– Ako vidimo da Njemačka pobjeđuje, pomoćićemo Rusiji, a ako Rusija ostvari prednost pomoći ćemo Njemačkoj i na taj način ih pustiti da se međusobno ubijaju koliko god je to moguće, iako ne želim da vidim Hitlera kao pobjednika – kazao je tada američki predsjednik.
Prema procjenama Crvena armija je oslobodila gotovo polovinu teritorije Evrope, koja obuhvata 16 modernih evropskih zemalja. Savezničke snage oslobodile su devet država, dok su šest zemalja oslobodile udružene snage Sovjeta i saveznika. Tako se dolazi do podatka da su sovjestek snage oslobodile oko 120 miliona ljudi.
Crvena armija je tokom rata morala da se suoči sa pet miliona nacističkih vojnika na Istočnom frontu, gdje je bio stacioniran veliki dio opreme Wehrmachta: 5.400 artiljerijskih oruđa, 54.600 minobacača i više od tri hiljade borbenih aviona, što je činilo tri četvrtine teškog naoružanja kojim je Hitler raspolagao. Do kraja rata, Sovjeti su uništili više od 70 odsto njemačkog teškog naoružanja.
Istočni front je bio najširi – oko četiri do šest hiljada kilometara, što je četiri puta više od sjevernoafričke, italijanske i linije fronta Zapadne Evrope zajedno, sa nevjerovatnih 1.320 dana borbe odnosu na 309 u Sjevernoj Africi ili 49 u Italiji.
Sredinom aprila 1945. godine, sovjetska armija je počela konačnu ofanzivu i zaputila se ka njemačkoj prestonici u koju je ušla 21. aprila. Šest dana kasnije povezali su se sa američkim trupama kod rijeke Elbe, presijecajući njemačku vojsku na dva dijela, dok se drugog maja berlinski garnizon predao sovjetskoj vojsci.
U januaru 1945. godine, Sovjetska armija je oslobodila Aušvic, najveći nacistički koncentracioni logor.

 http://www.kliker.tv/crvena-armija-oslobodila-22-zemlje-evropljani-misle-da-su-to-bili-amerikanci/

0 komentari:

Objavi komentar